Društvo

Spinovanje (ne)očevidaca o “napadu” na Milatovića

(15 riječi)

Grupa građana okupila se juče na Cetinju uoči promocije predsjedničkog kandidata Pokreta „Evropa sad“ Jakova Milatovića u tom gradu, kako bi izrazila protest zbog njegove uloge tokom nasilnog ustoličenja mitropolita Crkve Srbije Joanikija na Cetinju, 5. septembra 2021. godine.

Okupljeni ispred zgrade Sportskog centra, gdje se kasnije održala predizborna konvencija pred oko 40-ak Milatovićevih pristalica, među kojima je bilo svega desetak Cetinjana, nosili transparente sa porukama: „Za tebe je prezir, a ne mjesto predsjednika. Svetosavska slugo!“, „Pa što ako na Cetinju pogine 10 Crnogoraca. 5. 9. 2021 – Jadov Milatović“ i „Jadov i Dodik sad sa Cetinja mrš!“.

Prilikom dolaska Milatovića na izbornu konvenciju u zgradu Sportskog centra došlo je do incidenta, tokom kojeg je, dok je Milatović sa svojim obezbjeđenjem prolazio kroz policijski špalir, došlo do guranja i koškanja okupljenih građana sa pripadnicima policije.

Milatović je dočekan uz zvižduke i negodovanje više desetina Cetinjana. Kao što se može vidjeti na video-snimku Pobjede, objavljenom na našem portalu, tokom prolaska kroz policijski špalir, pripadnik Milatovićevog obezbjeđenja se sapleo i umalo oborio predsjedničkog kandidata kojeg je neposredno prije toga zagrlio. To je bio Milatovićev jedini fizički kontakt sa bilo kim, tokom ulaska u zgradu Sportskog centra na Cetinju.

I pored činjenice da su događaju prisustvovali predstavnici samo dva crnogorska medija, Pobjede i RTV Cetinje – od kojih nijedan nije izvijestio da je došlo do „napada“ i „nasilja“ – političari i neke nevladine organizacije, potpomognute medijskim „izvještajima“ novinara koji su bili kilometrima daleko od mjesta dešavanja, nakon događaja utrkivali su se u tome da izvijeste i osude upravo „napade“ i „nasilje“ nad Milatovićem.

Među prvima reagovao je Milatovićev partijski drug i nesuđeni predsjednički kandidat Milojko Spajić koji je na Tviteru ocijenio kako je „večerašnji napad na Jakova Milatovića organizovan od strane kapetana DPS broda koji tone!“.

I portparol i poslanik DPS-a Miloš Nikolić kazao je da u toj partiji razumiju gnijev građana prijestonice, ali i da ističu kako ni u jednoj situaciji „nasilje nije rješenje“, i pozvao sve da svoje političke stavove iskazuju nenasilno i tamo gdje to treba raditi – na biralištima 19. marta.

Uslijedila su i brojna reagovanja, od premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića, preko apsolutno svih partija koje figuriraju na crnogorskoj političkoj sceni u kojima je Demokratski front otišao najdalje izmišljajući čak i to da je Milatović „fizički napadnut“.

U partijskim reagovanjima, istini je bila najbliža zapravo sama „Evopa sad“, koja je u saopštenju navela da je bila riječ o „verbalnim provokacijama“.

– Instruisane verbalne provokacije, kojima je večeras na Cetinju pribjegla manja grupa, tokom posjete budućeg predsjednika Jakova Milatovića, odraz je nemoći naručilaca da zaustave njihov apsolutni gubitak vlasti – saopšteno je iz ,,Evrope sad“.

Spinovanju (ne)očevidaca nije pomoglo čak ni korektno saopštenje Uprave policije, koja je konstatovala isto što i novinari Pobjede koji su bili na licu mjesta – da je na Cetinju došlo do guranja mase.

– Večeras je uoči održavanja promotivnog skupa predsjedničkog kandidata Jakova Milatovića na Cetinju oko 50 okupljenih građana pokušalo spriječiti pomenutog da uđe u objekat u kojem je trebalo da bude održan skup. Tom prilikom došlo je do guranja mase, a teže posljedice spriječila je policija i omogućila da se skup održi – saopšteno iz policije.

Oni su naveli će se pregledati materijal sa video-nadzora, te da će se „cijeniti eventualno postojanje krivične ili prekršajne odgovornosti lica“.

Da smo htjeli Milatoviću da zabranimo ulaz, ne bi ni ušao u Cetinje

Povodom događaja ispred Sportskog centra, Grupa građana Cetinja saopštila je da se u određenim krugovima naglavačke izvrnutom interpretacijom predśednički kandidat Milatović želi predstaviti kao žrtva.

– Dužni smo javnosti radi istaknuti da mi nijesmo došli ispred Milatovićeve kuće da mu zapriječimo ulaz. Mi smo mirnim, nenasilnim protestom došli da nas vidi i prebroji onaj koji je zarad interesa tuđe države htio prije godinu i po žrtvovati deset Crnogoraca bez griže savjesti. I sad bi taj isti da se u našem gradu promoviše kao kandidat za predśednika države – navodi se u reagovanju.

Cetinjani poručuju da bi izostanak reakcije na takav „nesojski provokativni čin“ za njih bio neprihvatljiv.

– Zato smo se okupili da protestujemo. A da smo htjeli da mu zabranimo da uđe, ne bi ušao ni u Cetinje a kamoli u Sportski centar – osim ako mu helikopterom Filip Adžić ne bi obezbijedio da sleti na krov Sportskoga centra, onako kako je prije godinu i po doletio Joanikije Nedostojni. Pitamo na kraju našega bivšega sugrađanina, Vučićevoga ministra Adžića, ‘oće li procesuirati kriminalce i bezbjednosno-interesantne osobe iz Milatovićeve pratnje – poručili su Cetinjani.

Izvor: Pobjeda



Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.