Politika

Nikolić: Počele unutarstranačke konsultacije o kandidatu za predsjedničke izbore

(15 riječi)

Portparol Demokratske partije socijalista (DPS) Miloš Nikolić kazao je Pobjedi da su počeli sa procesom unutarstranačkih konsultacija na svim nivoima o kandidatu na predstojećim predsjedničkim izborima.

Riječ je, kako je rekao, o složenom i dugotrajnom procesu koji podrazumijeva konsultovanje kompletne partijske baze nakon čega će predsjedništvo i Glavni odbor donijeti konačnu odluku.

“Ipak, ono u šta smo sigurni jeste da je građanima dosta nestabilnosti i turbulencija koje se dešavaju nakon 30. avgusta, a koje su posljedica neodgovornosti i nekompetentnosti od strane partija koje su formirale Vladu Zdravka Krivokapića. Crna Gora je danas na rubu potpunog institucionalnog kolapsa, kako je rekao i visoki zvaničnik Stejt departmenta, a uveliko se mogu čuti i izjave evropskih dužnosnika o blokadi pregovora”, istakao je Nikolić.

Ocijenio je i da vrijeme promjena dolazi.

“I potpuno smo uvjereni da ko god bude kandidat Demokratske partije socijalista ili suverenističkog bloka u cjelini – će biti pobjednik predstojećih izbora, što će ujedno značiti i povratak stabilnosti i brze parlamentarne izbore na kojima će suverenistički blok ponovo preuzeti odgovornost za vođenje”, zaključio je Nikolić.

Kordić potvrdila pisanje Pobjede

Poslanica Demokratskog fronta Simonida Kordić poručila je juče da će lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić biti kandidat za predsjednika tog političkog saveza ukoliko Demokratska partija socijalista kandiduje aktuelnog šefa države i čelnika te stranke Mila Đukanovića.

Izvjesno je, kako je kazala za TVCG, da će okosnica predstojećih predsjedničkih izbora biti tri kandidata.

“Jedan će, svakako, biti kandidat prethodnog režima, najvjerovatnije gospodin Đukanović. Drugi će biti kandidat koji će, vjerovatno, imati podršku centara političke moći van Crne Gore. I treći kandidat – DF-a, koji će biti narodni kandidat, kao izvorni predsjednički kandidat građana Crne Gore”, procijenila je Kordić.

Najavom da će kandidat DF-a biti Andrija Mandić, ukoliko DPS kandiduje Mila Đukanovića, funkcionerka ovog političkog saveza potvrdila je pisanje Pobjede. U utorak smo objavili da Demokratski front, ali i Demokrate i Pokret „Evropa sad“ čekaju da suverenističke stranke predvođene DPS-om utvrde predsjedničkog kandidata, nakon čega će oni odlučiti o svom.

Ukoliko ispred DPS-a na izborima nastupi aktuelni predsjednik države Milo Đukanović, objavili smo, onda će DF, Demokrate i „Evropa sad“ kandidovati lidere stranaka. U takvoj situaciji DF će, kako je rekla Kordić, kandidovati Mandića, Demokrate Aleksu Bečića, dok bi ispred Pokreta „Evropa sad“ nastupio Milojko Spajić.

Ipak, ukoliko suverenistički blok uspije da se dogovori oko nestranačkog kandidata za takvu opciju odlučiće se i „Evropa sad“ i Demokrate.

U slučaju da Pokret „Evropa sad“ za predsjedniče izbore kandiduje bivšeg ministra Milojka Spajića, otvara se pitanje da li on može biti biran za predsjednika Crne Gore.

Zakon o izboru predsjednika propisuje da pravo da bude biran za šefa države ima državljanin Crne Gore, koji je navršio 18 godina života i koji ima prebivalište u Crnoj Gori najmanje 10 godina u posljednjih 15 godina prije dana održavanja izbora.

Iz biografije Spajića, koja je dostupna na zvaničnom sajtu Pokreta „Evropa sad“, jasno se navodi da se on u Crnu Goru vratio 2020. godine, a da je do tada, od završetka školovanja, radio u Tokiju i Singapuru.

To znači da kandidatura Spajića zavisi od toga da li je, pošto je godinama živio i radio u inostranstvu, u tom periodu imao prijavljeno prebivalište u Crnoj Gori ili ga je odjavio.

Potencijalne kandidature za predsjedničke izbore juče je komentarisao i lider Socijalističke narodne partije Vladimir Joković. Iako je Demokratski front u više navrata saopštio da će na predsjedničkim izborima kandidovati nekoga iz vrha tog političkog saveza, Joković je juče ponovio kako bi „stara“ parlamentarna većina trebalo da za tu poziciju zajednički podrži lidera Demosa Miodraga Lekića.

“Neki politički subjekti su izašli i rekli da će imati svoje kandidate. U redu, mi smatramo i to legitimnim, ali siguran sam da će neki od tih biti gubitnici na izborima i da će sigurno poslije toga biti drugog kruga. Uvjeren sam da će kandidat DPS-a biti Milo Đukanović. Ako ne bude, to znači da se on već predao i izgubio, ako bude onda on treba da bude pobijeđen”, rekao je Joković.

Uvjeren je da bi zajednički kandidat „stare“ većine pobijedio u prvom krugu.

“Bila bi božja pravda da zajednički kandidat bude Lekić, koji je na izmanipulisanim i pokradenim izborima 2013. godine izgubio mjesto predsjednika Crne Gore, pa i u ovim već zastalim pregovorima oko formiranja nove 44. vlade gdje je on trebalo da bude premijer, a ne znam što se tu zastalo. Možda će ovi predsjednički izbori mnoge otrijezniti da se vratimo i formiramo vladu”, kazao je Joković.

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović raspisala je predsjedničke izbore prošlog ponedjeljka i do sada nijedna politička partija nije saopštila sa kojim kandidatom će nastupiti. Izbori će se održati 19. marta, a rok za predlaganje kandidata ističe 26. februara u ponoć.

Vujović: Nije isključeno da Đurović preuzme funkciju predsjednice države

Predsjednik CEMI-ja Zlatko Vujović kazao je juče da nije dobio nikakvu ponudu od suverenističkog bloka da bude predsjednički kandidat, kao i da vjeruje da na opozicionoj strani postoje selektovani kandidati sa kojima postoji neki dogovor.

“Malo je vremena ostalo i iznenađuje me da još nema kandidata. Postoji samo jedan kandidat u opozicionom polju koji ne traži nikakvo novo predstavljanje niti posebnu kampanju, a to je aktuelni predsjednik Milo Đukanović”, smatra Vujović.

Ocijenio je i da će, što se više bude približavao krajnji rok za predaju kandidature, biti veća šansa da Đukanović bude kandidat.

Nije isključeno, kazao je, da dođe do blokade predsjedničkih izbora i da u takvoj situaciji predsjednica Skupštine Danijela Đurović preuzme funkciju predsjednice države.

Izvor: Pobjeda



3 Komentara

XdfriI Postavljeno 31-07-2023 15:50:13

He s won two of his last three starts, and the race shape in his most recent effort didn t set up for a closer cheap cialis generic online I have the same issue with taking GABA, L theanine and magnesium in most of its forms

Odgovori ⇾

XhyDJAEJh Postavljeno 12-07-2023 08:59:54

Detailed information regarding the establishment and recruitment for the 45 and Up Study are described elsewhere 10 propecia vs rogaine

Odgovori ⇾

emitySiny Postavljeno 19-05-2023 14:44:01

cialis coupons If blood samples collected at the 1 egg stage were of insufficient volume to permit all analyses listed above, priority was given to measuring hematocrit and aliquoting necessary plasma for estradiol determination final sample sizes are listed in Table 1

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.