Kultura

Gogoljeve „Mrtve duše“ opet među Crnogorcima

(15 riječi)

Piše: Sreten Vujović

Nedovršeni roman “Mrtve duše” Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, kako kažu znalci, pisan je po uzoru na Danteovu Božanstvenu komediju!

Kako se Crna Gora već  više od  dvije godine nalazi u Devetom krugu Pakla, valja obratiti pažnju na glavnog junaka Pavela Ivanoviča Čičkova koji, zbog birokratske sporosti evidentiranja pokojnika, umrlih kmetova, koji još figuraju kao živuće osobe, kupuje „mrtve duše“, kao vlastite sluge na nepostojećem posjedu, kako bi na osniovu broja „duša“ sa kojima gospodari  stekao određene društvene privilegije i plemićku titulu, anologno  crnogorskim „Čičikovima“ koji na isti način kupuju  prestižne državne funkcije, po osnovu  nepostojećih kmetova ili pripejd Srba!

Za razliku od Čičikova, SPC (Srpska paravojna crkvica) nije kupovala  zemne ostatke naših predaka, već ih je dobila na poklon od veleizdajnika „Miloša Brankovića“-Abazdovića, kako bi „pokrpila“  prazninu u svom gotovo milenijumskom istorijskom, sluganskom i ropskom trajanju!

A da li kosti naših predaka i naši mukom stvarani sakralni objekti mogu biti „šminka“ nepostojećoj tradiciji ovih   umišljenih heroja, azijatske agresivnosti i ropske osvetoljubivosti, koji idu toliko daleko da  prisvajaju Adama i Evu, stari Egipat, Grčku, Rim, engleske kraljeve, jezik na kojem je propovijedao Isus (naravno „srpski“) i to više od 1.800 godina prije nego što ga je kradljivac crnogorske leksike, jezika i  neprocjenjivih istorijskih knjiga V. K. (Vuk Krivorepi) ustanovio!

Nedavno sam u jednoj kolumni pročitao  iskaz „Zar je važno ko je kriv“! Često sam i ja govorio da nije važno ko je kriv  za požar  u kući, trula instalacija ili piroman! Važno je reagovati hitno i gasiti  vatru! Međutim, dugoročno gledano,  izgorjela kuća se da ponovo  ozidati, a izgubljena duhovnost je kraj svega, i zato je važno, neobično važno, ko je kriv!

Ovi prodavci ljudskih duša su “čedo” onih prethodnijeh! Ako se to ne „razbistri“, imaćemo opet vlast koja daje milione za hramove okupatorima! Imaćemo finansiranje veleizdajnika, zarad “mira u kući”!

Iskustva pokazuju da Crnogorcima ne treba davati ništa, jer oni će i gladni biti patriote!

Uostalom, Crnogorci, oni koji istinski vole ovu  državu, ne rade to ni zbog privilegija, ni zbog novca! Finansijeri veleizdajnika to znaju! Oni znaju kako, i sipaju u vreću bez dna!1 Komentara

werlyTege Postavljeno 20-02-2023 00:38:16

cialis 20mg for sale b Heatmap of the average expression levels of myelination and proliferation associated genes, Hippo pathway downstream genes, and laminin receptor genes in sciatic nerves of wild type control, Taz cKO Yap Het and TazYap dcKO mice at P5

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.