Kultura

Mitropolija nije prihvatila odgovornost, odlučivaće sud

(15 riječi)

Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve kažnjena je sa 4.000 eura zbog nelegalnih radova na Manastiru Ćelija piperska, dok je mitropolitu Joanikiju, kao odgovornom licu u Mitropoliji, napisana kazna od 600 eura.

To je Pobjedi saopšteno iz Uprave za inspekcijske poslove, uz obrazloženje da su prekršajni nalozi izdati 16. decembra zbog „sprovođenja konzervatorskih mjera na kulturnom dobru bez prijave radova Upravi za zaštitu kulturnih dobra i zbog neobezbjeđivanja konzervatorskog nadzora, u skladu sa članom 138, stav 1, tačka 6 Zakona o zaštiti kulturnih dobara“.

- Prilikom potpisivanja prekršajnih naloga, subjekat nadzora je odbio da prihvati odgovornost, što je konstatovano zapisnikom, te će isti podnijeti zahtjev za sudsko odlučivanje sudu za prekršaje - ističu iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara.

RADOVI

Podsjetimo, inspektorka za zaštitu kulturnih dobara Uprave za inspekcijske poslove obišla je 1. decembra Manastir Ćelija piperska kako bi utvrdila stepen nelegalnih radova na ovom kulturnom dobru iz 17. vijeka. Postupala je po inicijativi Uprave za zaštitu kulturnih dobara, koja je podnesena 17. novembra u vidu izvještaja o građevinskim radovima koji su na manastiru izvedeni sredinom prošle godine.

Pobjeda je, podsjetimo, 28. novembra objavila priču o tome kako je Mitropolija crnogorsko-primorska SPC od proljeća do jeseni prošle godine uspjela da završi obimne građevinske radove na Manastiru Ćelija piperska, u selu Crnci, u Piperima.

Na sjevernoj strani manastira srušili su kameni ogradni zid, zatim dogradili konak izvan granica kompleksa, a potom su u prizemnom dijelu sagradili tri garaže. Iznad garaža, formirana je velika terasa sa metalnom konstrukcijom. Uz to, veći dio prvobitnog zemljanog prostora ispred manastira je ili popločan ili asfaltiran, što je dovelo do stvaranja saobraćajnice do samih ulaza u garaže.

U unutrašnjosti objekta, uz novopodignuti zid, sazidali su prodavnicu crkvenih predmeta, a započeli su i oslikavanje freski u manastirskoj crkvi. Iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara Pobjedi je potvrđeno da su ove intervencije na kulturnom dobru urađene bez dozvole ovog organa, tačnije bez konzervatorskih uslova i konzervatorskog projekta.

DVA NALOGA

Zanimljivo je da je istovjetnu kaznu, u ukupnoj vrijednosti od 4.600 eura, Uprava za inspekcijske poslove izdala 24. novembra i producentskoj kući „Meander film“ iz Nikšića, zbog postavljanja scenografije u utvrđenju na Žabljaku Crnojevića, za potrebe snimanja filma „Otapanje vladara“ Ivana Salatića. Stručni tim Uprave za zaštitu kulturnih dobara konstatovao je da su „u objektu sjevernog dijela kulturnog dobra izvršene grube, neprimjerene intervencije koje u velikoj mjeri zadiru u integritet kulturnog dobra Žabljak Crnojevića“.

Član 138 Zakona o zaštiti kulturnih dobara propisuje novčane kazne u iznosu od 4.000 do 9.000 eura za pravno lice i od 600 do 1.600 eura za odgovorno lice u pravnom licu.   izvor: pobjeda2 Komentara

werlyTege Postavljeno 23-02-2023 15:23:30

It is also important to ensure that the biopsies are directed to the zones of the prostate where most of the cancers are found purchase cialis online cheap

Odgovori ⇾

Nevjerovatno Postavljeno 21-12-2022 21:51:54

Ovo sto radi Jaonikije je krivicnk djelo a ne prekrsajno...on yreba da odgovara u zavrsi u zatvor..jer unistavanje kulturnog dobra je krivicno djelo...ali kod nas je SPC drzava u državi...sve doklw je tako nwma srecw u ovo zemlji

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.