Sagovornici

Zoran Vulević

U KANDŽAMA BROJA 41

(15 riječi)

Pravo da vam kažem, poranije sam počeo da osjećam neku čudnu odbojnost i na pomen  broja 41. U početku sam se pitao zbog čega. A, onda sam ukapirao: zato što je u mojoj svijesti postao istinski simbol svega što urušava moju državu. Prije svega kao broj koji me, „ni kriv ni dužan“,  neizbježno asocira na krupnu izdaju. U mom doživljavanju stvari definitivno je postao sinonim za kvislinško djelovanje onih čija je politička snaga sadržana u tom broju.  Da li objektivno zaista jeste, to je drugo pitanje, koje takođe doprinosi mom odnosu prema njemu.

Parlamentarna većina otjelotvorena u broju 41, sastavljena od više partija s, manje-više, istim konačnim ciljem, u glasanju je kompaktnija nego da je jednopartijska. Ali ono što je prilično neobično, na javnoj sceni i Parlamentu se ustremljuju jedni na druge kao da su najveći politički i ideološki protivnici. Upućujući međusobno i sa strastvenom odbojnošću u svom držanju i izrazu lica, najgore moguće uvrede, da čovjek povjeruje da je nemoguće da i dalje ostanu zajedno. I da nema te sile koja ih više može sastaviti. No, tada nastupa prokazani broj 41 u svoj svojoj moralnoj veličini: jednoglasno, da se makar malčice ne zacrveni, ponosno zatreperi na elektronskoj tabli! I, pazite sad, bezobraznik jedan, ubjeđuje nas nakon što se izjasnio da je opravdano  glasati za ono s čim nijesi saglasan, što se protivi tvojoj savjesti i intersima sopstvene države, navodno zarad „viših ciljeva.“ Ali ne kaže, sram ga i stid bilo, izdajnika jednoga,  koji su to i čiji „uzvišeni ciljevi.“ Posebno u tome prednjači jedna njegova konstituentkinja, oličenje svega što jedan karakter čini „gnojavim“ i što kao takav tjera na bijeg, jer nepodnošljivo zaudara.

No, nećeš ni ti, čuješ li broju 41, još dugo prkositi. Ostavićete iza sebe veći od tebe! Oni u kojima je sažeta beskrajna ljubav svih koji vole Crnu Goru. Jer podno njenih zastava koje se ponosno viore, stoje heroine i heroji  koji se znaju zacrvenjeti čak i samo zbog hvale izrečene na njihov račun.

A ti ćeš, za vazda, ostati samo običan broj, kakav si uvijek bio. I zaista će me biti baš briga za tebe!2 Komentara

Proki Postavljeno 04-12-2022 07:38:51

Fantastičan tekst i dobro poređenje

Odgovori ⇾

Nikola Postavljeno 04-12-2022 01:25:03

Uvijek ce i biti obican broj! Ne damo te Crna Goro!

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.