Društvo

Ambasadorka Bugarske u Crnoj Gori NJ.E. Meglena Plugčivea u intervju za Crnogorski portal

ISKUSTVO BUGARSKE POKAZUJE DA ČLANSTVO U EU NEMA ALTERNATIVU

(15 riječi)

CP: Crna Gora i Bugarska tradicionalno imaju dobre prijateljske odnose, mnogo toga imaju zajedničkog i bliskog, počev od istorije, kulture, tradicije.

Bugarska je, poznato je, i veoma važan partner Crnoj Gori na putu ka evropskim integracijama tačnije Crna Gora ima kontinuiranu podršku Bugarske, a Vi, kao njen ambasador u Crnoj Gori, od prvog dana svog   mandata veoma ste aktivni i prepoznati kao istinski prijatelj Crne Gore. To je rezultiralo brojnim vrijednim podrškama, donacijama, što je bilo veoma dragocjeno za Crnu Goru, naročito zbog pandemije korona virusa. Nedavno ste najavili  podršku novim  projektima u Crnoj Gori. O čemu je riječ, odnosno iz  kojih oblasti će  biti podržani projekti?

 

Meglena Plugčieva: Prije svega, želim da, kao ambasador, iskažem zadovoljstvo što je Bugarska, posredsvom svoje ambasade u Crnoj Gori, vidljiva svojom aktivnom višestrukom aktivnošću i brojnim inicijativama i projektima.

Konkretno, po pitanju projekata, želim da vas obavijestim da Bugarska ima poseban program za pružanje zvanične razvojne pomoći, a glavni prioritet su zemlje Zapadnog Balkana. U okviru ovog programa od 2019. godine, od mog dolaska kao ambasadora, u Crnoj Gori organizovali smo nekoliko procedura za prikupljanje predloga projekata u oblastima: zdravstvo, obrazovanje, zaštita prava lica u nepovoljnom položaju, ekologija. Na moju radost i ponos, u ovom periodu imamo 8 uspješnih projekata ukupne vrijednosti 340.000 eura, od kojih je veliki dio zbog pandemije bio za bolnice: u Bijelom Polju, opremljeno vozilo hitne pomoći za opštinu Žabljak, oprema za bolnicu za plućne bolesti Brezovik, kod Nikšića, za bolnicu u Beranama i Zavod za javno zdravlje Podgorica. Druga važna oblast u kojoj smo finansirali projekte je ekologija i takve projekte smo finansirali u Podgorici i Pljevljima. Naravno, u fokusu su i projekti za škole i mlade, kao što je bio slučaj i sa Domom za djecu sa posebnim potrebama u Danilovgradu. Za narednu godinu, procedura regrutacije projekata završena je krajem juna i očekujemo do kraja 2022. godine da se objave projekti koje je Sofija odobrila za finansiranje za 2023. godinu.

U zaključku po ovom pitanju, želim da istaknem da bugarska ambasada nastoji da da prioritet projektima koji dolaze iz sjevernog dijela Crne Gore, gdje je, kao što je poznato, stanovništvu potrebna veća pomoć i podrška.

 

CP: Iako se pitanje o tome kada se može očekivati članstvo Crne Gor u EU smatra nezahvalnim, pošto postoji mnogo prepreka i predvidljivih i nepredvidljivih, ipak Vas pitam:  Kada bi to moglo da se desi, koje godine i da li je realno da to bude 2025. godina? Koliko  sadašnja politička kriza u Crnoj Gori utiče na pregovarački proces?

 

Meglena Plugčieva: Što se tiče evropskih integracija Crne Gore, moram reći da, kada sam došla 2019. godine kao ambasador, bila sam optimističnija i čak se nadala da će do kraja mog mandata krajem ove godine Crna Gora dobiti konkretan datum pristupanja. Nažalost, pandemija, ali prije svega politička nestabilnost i kratkotrajne vlasti ovdje u posljednje dvije godine, nijesu omogućile da se ispune preuzete obaveze za reforme, posebno u sferi vladavine prava, u borbi protiv korupcije i kriminala, koji su ključni za cijeli pregovarački proces. U ovom trenutku moram izraziti svoje poštovanje prema crnogorskim građanima koji su čvrsto uvjereni i ostaju visoko proevropski orijentisani. Vidite da je, ničim izazvana, ruska agresija u Ukrajini dokazala dalekovidost vaših političara da 2017. godine učlane vašu zemlju u NATO, članstvo koje sada daje sigurnost Crnoj Gori u ovim složenim i teškim vremenima i ekonomske i energetske krize. EU i sve države članice EU pokazale su, kako tokom pandemije, tako i u ovim posljednjim mjesecima rata u Ukrajini, snažnu solidarnost i svu političku i ekonomsku podršku regionu Zapadnog Balkana, a posebno Crnoj Gori.

U novoj političkoj i ekonomskoj realnosti koju imamo u Evropi, smatram da postoji potreba svih zemalja za većom političkom odgovornošću, odlučnošću i hrabrošću da djelujemo kako bi se ostvario brži proces evropskih integracija, kakav očekuju građani Crne Gore i zemalja regiona.  

Za Bugarsku mogu reći da su evropske integracije susjeda sa Zapadnog Balkana prvi prioritet naše vanjske politike i u svakom pogledu podržavamo Crnu Goru da zaista postane sljedeća članica EU. Poželimo to i učinimo ono što je potrebno za to.

 

CP: Da li su vanredni izbori najbolje rješenje za prevazilaženje krize u Crnoj Gori?  

 

Meglena Plugčieva: Kao ambasador, nemam pravo da se miješam u unutrašnji politički život i odluke vaše zemlje. Znam samo da će stabilna proevropska vlada dati najbolju šansu da se zaustave destruktivni procesi u političkom, ekonomskom i socijalnom smislu. Crna Gora treba da ostane primjer sekularne, multietničke i multireligijske države, primjer tolerancije i razumijevanja. Uvjerena sam da i građani žele mir i spokoj, rad i prosperitet u svojoj zemlji, budućnost kod kuće, a ne u inostranstvu.

Vaši političari treba da se vode ovim kada donose odluke, a ne ličnim i uskopartijskim interesima!

 

CP: Mnogo nedoumica i polemika  u Crnoj Gori  izaziva  incijativa Otvoreni Balkan odnosno eventualno priključenje Crne Gore tom projektu. Šta Vi mislite o tome?

 

Meglena Plugčieva: Pomno pratim tu raspravu, a posebno analize i ocjene stručnjaka i naučne zajednice. Mislim da političari  treba da donesu konačnu odluku vrlo pažljivo i na osnovu ovih naučno i praktično utemeljenih analiza, koje moraju biti predstavljene javnosti, a ne brzopleto i pod uticajem inostranih političkih faktora. Da podsjetim da je Berlinski proces veoma uspješna inicijativa u kojoj učestvuje svih 6 zemalja Zapadnog Balkana i daje veoma dobre rezultate saradnje. Dodaću i dobre projekte u okviru akcionog plana Zajedničkog tržišta 2021 - 2024 EU.

I dozvolite mi da postavim pitanje da li su potrebne nove inicijative, još više nepodržane od svih zemalja u regionu, ili je bolje koncentrisati kapacitete male Crne Gore i sve njene političke, institucionalne i javne napore na ubrzanju pregovaračkog procesa za punopravno članstvo u EU. Članstvo u EU očigledno nema alternative, kao što pokazuje i naše bugarsko iskustvo.

 

CP:Da li i u kojim oblastima postoji interesovanje bugarskih investitora za ulaganja u Crnoj Gori i postoje li i koje barijere za to? Koliki je iznos dosadašnjih investicija iz Bugarske u Crnoj Gori i kakva je robna razmjena?

 

Meglena Plugčieva: Nažalost, postoji dosta prepreka, počevši od činjenice da su transportne veze između dvije zemlje nezadovoljavajuće i otežane. Udaljenost između Podgorice i Sofije je samo oko 600 km, ali se putuje kroz težak planinski teren i nekoliko zemalja. Moja direktna inicijativa avioprevoznika osujećena je pandemijom i naknadnom političkom dinamikom i promjenom vlada u obje zemlje.

Iznos ulaganja je nezadovoljavajući, a Ambasada ulaže napore da aktivira interes s obje strane. U 2019. godini održali smo poslovne dane Bugarske u Crnoj Gori i ostaje na dnevnom redu posjeta Vaše poslovne delegacije Bugarskoj.

Sigurana sam da će se, ukoliko se postigne politička stabilizacija zemlje, aktivirati i trgovinski i ekonomski odnosi između dvije zemlje.

Bugarska uglavnom uvozi prehrambene proizvode na bazi žitarica, električne mašine i opremu za njih, staklo, plastiku, gvožđe, keramiku itd.

Crna Gora bi mogla uspješno izvoziti svoje mesne i mliječne specijalitete kao i vino. Nažalost, nemate dovoljno reklama sa vaše strane za sektore u koje želite da uključite investitore iz EU, a posebno iz Bugarske. Vjerujem da oblast energetike, a posebno zelene energije, ima potencijal za partnerstvo.

Raduje što na temi turizma dvije zemlje, iako na moru - Crna Gora sa predivnom obalom Jadrana i jedinstvenim planinama, i Bugarska sa predivnom obalom Crnog mora, nisu konkurencija, a mogle bi se mnogo više dopunjavati.

 Mi smo u ambasadi organizovali snimanje filma za Bugarsku Nacionalnu Televiziju o Crnoj Gori i kao rezultat toga, broj bugarskih turista koji dolaze u Crnu Goru tokom ljeta značajno se povećao. A znam da Crnogorci vole da idu u Bansko i druga naša svetski poznata skijališta. Za obje zemlje postoji veliki potencijal za partnerstvo u ovoj oblasti. Naš zajednički interes, da ga razvijamo!

Dozvolite mi da završim sa komplimentom o velikoj i jedinstvenoj prirodnoj raznolikosti  vaše zemlje: "Crna Gora je velika država, ima veliko prirodno bogatstvo, na maloj teritoriji"! Ali najveće bogatstvo ostaje narod Crne Gore!

 

B.Pejović0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.