Kultura

Jednoglasno mimo pravila

(15 riječi)

Tokom maratonske, četvrte sjednice Skupštine Prijestonice Cetinje, održane prvog juna ove godine, razriješen je Savjet Javne ustanove Narodna biblioteka i čitaonica “Njegoš” Cetinje, a u objašnjenju odluke se kaže „razrješava se Savjet Javne ustanove Narodna biblioteka i čitaonica “Njegoš” Cetinje”, zbog postupanja suprotno Zakonu o kulturi, Odluci o organizovanju JU Narodna biblioteka i čitaonica “Njegoš” Cetinje i Statutu Biblioteke.“

Konkretan povod za ovu odluku jeste činjenica da je pomenuti savjet donio odluku o povećanju nadoknada članovima bez saglasnosti osnivača, te da odluka nema utemeljenje u aktima biblioteke.

Naime, u obrazloženju odluke stoji da članom 14. Odluke o organizovanju Javne ustanove Narodna biblioteka i čitaonica “Njegoš” nadzor nad radom Biblioteke vrši osnivač i organ lokalne uprave nadležan za poslove kulture ukoliko to nije drugačije određeno.

Prilikom obrađivanja Izvještaja o organizovanju JU Narodna biblioteka i čitaonica “Njegoš”  za 2021.g. u finansijskom izvještaju i tabelarnom prikazu koji je sastavni dio izvještaja, a odnosi se na finansijske izdatke u toku godine uočena je stavka – izdaci „Ostale naknade“ (naknade za rad savjeta) na iznos od 6.600 eura na godišnjem nivou. Uvidom u izvještaje iz prethodnih godina konstatovano je da je po ovom osnovu na godišnjem nivou izdvajano 5.100 eura, što je svakako manji iznos u odnosu na 2021.g.

Sekretarijat za kulturu je, shodno ovlašćenjima pokrenuo postupak provjere u cilju pribavljanja dokumentacije i utvrđivanja na koji način i po kojem osnovu predsjednik i članovi savjeta ostvaruju pravo na nadoknadu, uzimajući u obzir da to nije predviđeno odlukom o organizovanju Biblioteke, niti statutom te organizacije.

Uvidom u dokumentaciju konstatovano je da je Savjet biblioteke na sjednici od 30. decembra 2020.g. kroz tačku razno „upodobio odluku o povećanju nadoknade za rad savjeta“. Tim aktom predsjednici savjeta nadoknada je podignuta na sa 125 na 150, a članovima savjeta sa 75 na po 100 eura. Odluka je donijeta „jednoglasno“.

U obrazloženju odluke se konstatuje da su članovi Savjeta postupali suprotno Zakonu i Statutu biblioteke jer nijesu imali ovlašćenja da odlučuju o nadoknadama, niti da potvrđuju prethodno nezakonito donešenu odluku – što je rezultiralo raspuštanjem Savjeta Javne ustanove Narodna biblioteka i čitaonica “Njegoš”.

Dakle godinu ipo dana članovi savjeta su nezakonito primali uvećanu nadoknadu, a više od godinu dana sada bivši nadležni sekretarijat je „previdio“ ovaj detalj.

To izgleda u najmanju ruku čudno, ako se uzme u obzir činjenica da je, na primjer, uporno, skoro svakodnevno, iako za to nije imao ovlašćenja, pod lupom držao poslovanje RTV Cetinje u čijem se radu ni nakon izbora revizora od strane savjeta RTV Cetinje, a na preporuku insistiranje Sekretarijata za kulturu, sport i medije i bezbroj kontrola te direktnog, nezakonitog uplitanja u rad medija nije pojavila niti jedna nepravilnost. (Pare nijesu problem jer para nema)

Na pomenutoj Skupštini odbijen je Izvještaj o radu za 2021.godinu i Finansijski izvještaj za 2021.godinu, kao i Program rada za 2022.godinu i Finansijski plan za 2022.godinu Javne ustanove Narodna biblioteka i čitaonica “Njegoš” Cetinje.0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.