Društvo

TEOKRATIJA NA MALA VRATA: OČUVATI SEKULARNOST OPŠTINA I DRŽAVE

(15 riječi)

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava (MLJMP) povodom pravoslavnog vjerskog obreda u zgradi opštine Budva ukazuje da je potrebno nedvosmisleno i odlučno očuvati sekularni karakter svih crnogorskih opština i države Crne Gore u cjelini. Vjerska služba u građanskim javnim servisima, uz favorizovanje jedne vjerske zajednice, doprinosi podjelama i diskriminaciji.

U Crnoj Gori, pa ni u opštini Budva, nije uspostavljena državna i zvanična vjera. Nosioci javnih funkcija, na svim nivoima, su dužni da poštuju Ustavom Crne Gore definisanu odvojenost od bilo koje vjere i da prema svima postupaju jednako. U slučaju opštine Budva nije saopšteno da je to bio zahtjev zapošljenih ili korisnika opštinskih javnih službi. Čak i da jeste onda to pruža osnov da i drugi zatraže obrede po običajima koji su bliski njihovim vjerskim uvjerenjima. To bi dalje vodilo potpunom urušavanju sekularnog koncepta javnih službi ali i produbljivanju podjela, posebno u kontekstu bar dvije nesporne činjenice - (1) da u Budvi žive građani koji koriste usluge javnih službi a nijesu pravoslavci i (2) da pravoslavni vjernici nijesu organizovani samo kroz Srpsku pravoslavnu crkvu.

U javnoj diskusiji o ovom pitanju, bez obzira koliko to nekome izgledalo nebitno, MLJMP je dužno da ukaže i na moguću marginalizaciju građana koji su nevjerujući i agnostici, a kojima je zajamčena ravnopravnost sa ostalima. Reagovanje MLJMP nije politizacija ovog pitanja i događaja. Obaveza je i odgovornost državnog organa koje je zaduženo za slobodu vjeroispovijesti da na vrijeme ukaže da privilegovalnost jedne vjerske zajednice direktno vodi praktičnom potvrđivanju zvanične vjere i afirmaciji teokratije. Teokratija se postepeno uspostavlja uzdizanjem dominantne religije do nivoa koji marginalizuje druge i ugrožava pozitivne vjerske slobode. Ministarstvo za ljudska i manjinska prava poziva predsjednika opštine Budva ali i čelnike svih crnogorskih opština da se suzdrže od sličnih aktivnosti i pokažu potrebne demokratske kapacitete i potvrde u svakodnevnoj praksi odvojenost Države od bilo koje vjerske zajednice.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava


0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.