Sagovornici

U znak sjećanja na popularnog meteorologa

Šošo - podgorička legenda

(15 riječi)

Prije neki dan umro je Milorad Šošo,poznati meteorolog.Kao Milorada Šoša teško je u Crnoj Gori bilo pronaći čovjeka kome se izmedju imena i posla kojim se bavio mogao staviti znak jednakosti.Milorad Šošo je bio(ne)običan čovjek.Bio je u stanju da vam na ulici i u kancelariji sve ispriča što vas interesuje o vremenu, a ako ste željeli da to objaviti u medijima nije pristajao.Tako i ovaj reporter,koji je bio višedecenijski prijatelj sa Šošom nije ga mogao ubijedit, punih 10 godina.Uzalud su bili razgovori o kladionici, koju je volio,sjedjenje uz šank.....Uvijek je bio odgovor -Bućine, hvala ti na svemu ali pisanja nema.I kada sam već digao ruke od interevjua, nazovem ga još jednom.Odgovor isti, ali za moju sreću sin mu je bio kod njega i osjetio je otprillike što se "dogadja" izmedju nas dvojice.Uzeo je telefon u ruku i rekao mu "Tata zar i Bućina odbijaš, a toliko si mi pričao o njemu". Ni, tada nije smekšao već koji dan kasnije.

Kod mene je akumulator bio pun praktično sve sam znao o Šošu, ali trebala je samo saglasnost za razgovor.Gospodine Šošo, decenijama ste bili simobl i sinonim Hidrometeorlološkog zavoda.I sada kada ste u peniziji, na ulici stalno vas pitaju- Šošo kakvo će bit vrijeme ?

Milorad Šošo, iako je u penziji (razgovaraono 2017.god.) i dalje je ljubazan bilo ko da me zaustavi da pita kakvo će bit vrijeme da mu kažem što mislim, ja odgovorim.Nijesam nikada želio publicitet preko medija a za priču "u 4 oka" bio sam uvijek tu.

Milorade, kada uporedite onaj vaš period i ovaj današnji, nije bilo lako?

Neuporedivo. Imali smo svojevremeno osmatrače na važnim mjestima ljude koji su bili vješti ovom poslu i da jave.Vrijeme često za kratko zna da se promijeni.A kada omanete niko ne pita razlog, već dobijete kritiku.

A,pri kraju radnog vijeka morao sam da radim sa kompjuterima.Moja generacija nije znala što je kompjuter.I da vam ispričam anegdotu. Jedno jutro ja "razgovaram" sa kompjuterom.Slušaju to u kancelariji i smiju se naravno oni koji su bili vični ovoj spravi.Pitaju me oni sa kim to razgovaraš Šošo.A ja onako u situaciji u kojoj sam bio kažem da se nijesmo nešto razumjeli.A meni preko čitavog ekrana piše Invalid.Pošto je odgovor bio invalid, ja mu ogovoraram i prisutnima u kancelariji nijesi ti nego Šošo invalid.

Za vas kažu da ste bili ažurni,dobronamjerni prema svim pozivima ?

To je tačno.A htio sam svima da odgovorim. Sjećam se situacije, neću da imenujem čovjeka, tražio je od mene dugoročniju prognozu jer je renovirao kuću i trebalo mu je 7-10 dana lijepog vremena.Ja na sreću pogodim, on u slučaju da bude da valja obeća domaću lozu.Loze ne bi( i danas je nisam prežalio), sreća sto je vrijeme bilo kako treba i što ga je poslužilo. .

A je li bilo promašaja da neki oblak "odstupi"?

U ljetnjim situacijama kad imamo razvoj vertikalnih oblaka dovoljno je da u atmosferi ima vlage a sunce dobro grije i stavara se kumulus humilis, srednja faza kumulus mediokris i najača faza dok nije prešao u grmljavinski oblak kumulus kogesus i onda prelazi i u nepogodu .Ja sam u šali izgovarao imamo u atmosferi kumulus džumbulus.I eto kako se u svemu tome snaći, dati blagovremenu i pravu prognozu.

Je li tačno da ste kada su vas šefovi znali naljitit davali prognozu za njihov grad na kraju ?

Jeste to je bila mala "osvetoljubivost" kada me naljute.Iz inata sam davao prognozu za njihov grad pri kraju, uvijek tačnu, ali da osjeti šef da sam ljut na njega.Znao se redosljed,ali u tim situacijama sam "odstupao".

Kažu dobar učitelj, dobri djaci, mislimo da ovu novu generaciju u HMZ CC ?

Jeste ova nova generacija je baš dobra.Dušan Pavićević je bio moj bivši direktor.Mislim prije svih na Tanju i Daliborku.Zaista divan kolektiv, na čelu sa direktorom Mirkovićem.

Znate li za onu šalu o dva najpoznatija Hercegovca u Crnoj Gori,

Znam, znam, Kažu prvi je Sveti Vasililje Ostroški ,a drugi Milorad Šošo Meteorološki.

Ponekad vas gledam da odigrate tiket na kladionici, gdje ste bolji progrnozer?(Ko će biti prvak Evrope u fudbalu, i kakva nas očekuje zima) ?

 

Pa kad je fudbal u pitanju biće neko od Engleza ili Njemac( bio je madridski Real).A kada je zima u pitanju treba aminovat ono što narod kaže toplo ljeto hladna zima.(Šošo je bio bolji kao meteorolog(u struci) ovom prilikom.Inače, kada smo razgovarali rekao mi je da do tada nije ni jednom pogodio na kadionici.

Bilo je situacija kada ste debelo omašivali u prognoziranju vremena.Da to ostavimo za kraj ?

Sjećam se situacija čovjek stavljao krov i naravno prva stanica bio je HMZ.Ja mu kažem, biće lijepo vrijeme.Medjutim stigne moba krene rabota iznenada uspe kiša i sve pokvari.Sjutra dan on dolazi kod mene,ljutit i pita Što bi ovo Šošo

Ja odgovorim Jedan oblak se oteo kontrolili iznad Kuča.

Mi smo u našim uslovima bili na visini zadatka. A to da se omane, u životu se to dogadja svakoga dana i ne jednom..

Gospodine Šošo punih 10 godina, od 40 koliko se poznajemo, čekao sam na ovaj intervju.I da nije bilo sina ništa od intervjua.Al,i ispalo je ko čeka taj i dočeka(a cesto se i načeka)

Vaša poruka za kraj "Kad sretnete meteorologa sa kišobranom toga dana nema kiše"


0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.