U fokusu

POLITIČKI NEMORAL U ODBRANI FOTELJA

(15 riječi)

foto stevo vasiljevic/pobjeda

Dio opozicije u Crnoj Gori nastoji, po svaku cijenu,i po cijenu građanskog mira, da budvansku situaciju prenese  u druge opštine.Pod vidom podrške svojim ideološkim i političkim istomišljenicima u Budvi, opozicioni Demokratski front i njegov politički dvojnik Demokrate Crne Gore, sinoć su kamenicama i flašama nasrnuli na policijske stanice u Podgorici i Nikšiću, a protestovali su i u Bijelom Polju, Beranama, Baru i Herceg Novom. Za ispoljeno ponašanje malo je reći da su to bili protesti. Tačnije, to je bio razbojnički izliv mržnje prema policiji, a , nema sumnje, i prema državi Crnoj Gori.

Huligani u Beranama su  uz to, blokirali  put prema Bijelom Polju. Sve je  ličilo na klasičnu pobunu i pokušaj državnog udara, zasad  na lokalnom nivou. Učesnici demonstracija, ipak, u broju kojim oni , vjerovatno, nijesu zadovoljni, klicali su bivšim budvanskim funkcionerima i nije im ni pamet bilo da u tome pokažu neku mjeru.

Ako su riješili da im pruže političku podršku, u najmanju ruku, čudno je da su frontovci I Bečićevi “demokrate” , recimo, u Nikšiću klicali  bivšem  predsjedniku opštine Budva Marku Careviću. Teško je povjerovati da Carević, onakvim primitivnim ponašanjem koje gledamo danima, može kod bilo koga, pa i kod njegovih istomišljenika, izazvati empatiju. Ili, ništa manje, Krsto Radović, bivši predsjednik budvanske opštinske skupštine , koji za svoje političke protivnike nema nikakvu drugu riječ, nego “bagra”.

Sada, poslije sinoćnjih  uličnih  protesta, postaje sve jasnije da zakuvavanje u Budvi nije motivisano samo potrebom da bivša vlast sačuva  pozicije  na lokalnom nivou, uprkos tome što nema odborničku većinu. Svi su izgledi da se želi budvanizirati cijela Crna Gora, da se sindrom “metropole turizma” prenese na druge sredine , ne  bi li se tako cijela politička scena provincijalizovala i radikalizovala, što bi, vjerovatno po zamisli režisera,moglo dovesti do neke situacije u kojoj bi se , štaviše, pokušala oteti vlast na državnom nivou. I to samo dva mjeseca prije zakazanih parlamentarnih izbora, na koje opozicija, možda,i neće izaći.Moguće i iz straha da  će izgubiti.Bilo bi logično da onaj ko želi pro,mjenu vlasti sačeka još ta dva mjeseca , a do tada da pokuša, legalnim političkim sredstvima, da  građane ubijedi  da glasaju za njihovu opciju.

Zahvaljujući upravo dijelu opozicije, odnosno, njihovim “liderima”, nažalost, u Crnoj Gori se već uveliko odomaćila praksa da se policiji zabranjuje da radi  svoj posao. Od nje se , čak, traži da umjesto da održava javni red i mir, bude i sama akter uličnog haosa.Pokušaj blockade institucija, njihove opstrukcije, vidljiv je svuda. Tako u  Crnoj Gori, takođe, više niko ne može biti uhapšen , a da se odmah ne traži njegovo puštanje iz pritvora, nijedna presuda ne može biti donesena, a da se ne osporava na samoj ulici. Sve su to elementi anarhije u kojoj  dio opozicije djeluje već toliko vremena.

Naravno, i  kada dodje policija da odbrani demokratiju i red, provociraju je,vrijedjaju, potom i gadjaju. Kada policija, nakon toga i nakon agresivnih napada na legitimne predstavnike vlasti malo oštrije reaguje, onda frontovcima i “demokratama” priskaču u pomoć i njihovi mediji. Odmah zavrište saopštenjima o navodnoj brutalnosti  policije. Protestuje se, na primjer,  i zbog toga što je neki policajac , u uličnom metežu, gurnuo nekog medijskog snimatelja , ali se  niko ne oglašava kada policajci budu povrijeđeni kamenjem i flašama.

 

To što je policija danima vrlo trpeljiva, niko od brižnika  za “ljudska prava” i ne primjećuje, a kamoli da je pohvali. Vjerovatno će , poslije sinoćnjih protesta, biti sada i price o suzavcu koji je policija morala da upotrijebi kao krajnje sredstvo u odbrani institucija i same sebe.

I u takvoj situaciji, kad je policija na meti uličnih huligana, izaziva nedoumicu upavo to što Savjet za građansku kontrolu  rada policije traži da policajci koji učestvuju u akcijama  zavođenja reda i mira nose identifikacione kartice. Da se zna ko su oni, po imenu i prezimenu. A zašto? Da bi bili procesuirani ako prekorače ovlašćenja. A to što neke političke partije pozivaju da se prave spiskovi policajaca koji  učestvuju u ovakvim akcijama, što im se  direktno prijeti “kućnim posjetama”, kao da ne čuju oni koji “brinu” o  ljudskim pravima.A bilo bi logično da se u prilikama kada policija mora da brani građanski mir, sačuva njihov identitet, upravo od onih agresivaca koji bi da se policajcima svete lično.

Vrlo je indikativno, vrlo čudno, da su se ovih dana, u vezi sa  situacijom u Budvi, oglasile i neke organizacije, parapoliotičke, reklo bi se,  koje se bave medijima. Jedna od njih se nominalno bavi “istraživačkim novinarstvom”.

Te organizacije su izdale saopštenja, pri čemu se I ne trude da  prikriju svoju pristrastniost u korist bivše lokalne vlasti u Budvi.A  nigdje se ne čuju kad je policija direktno ugrožena na svom “radnom mjestu”, u akcijama zavođenja javnog reda i mira. Nije, valjda, da je “guranje” snimatelja i novinara  teži prekršaj  nego gađanje  kamenom u glavu bilo policajca, ili , pak, političkog aktera na drugoj strani. Niko, nažalost, nije reagovao zbog toga što je vršilac dužnosti  novog predsjednika opštine Vladimir Bulatović gađan kamenom,u jednoj prilici,i što je rulja praktično pokušala da ga linčuje, kad je ulazio u svoja kola.

Dušebrižnicima  za “ljudska prava”, takođe, ne smeta ni to da se Bulatovićeva sestra, ni kriva, ni dužna , napada  u Budvi.Dakle, oni spiskovi “nepodobnih” policajaca nijesu bezazleni. Ulični huligani hoće da znaju koga treba maltretirati, batinati. Ne samo “prokužene” policajce  političke protivnike već i članove njihovih porodica!

I to oni zovu principijelnošću, moralnim ponašanjem! Ali neka što se politički nemoral srozao na samo dno, već, nažalost, i dio “javnosti”, “građana”, odobrava, na ovaj ili onaj način, takvo ponašanje.

C. P.


Povezani članci...

0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.