•   Četvrtak,Decembar 01.
  • Kontakt
Društvo

Uprkos pokušaju istorijskog revizionizma, anfitašizam je temelj države i tako će ostati

(15 riječi)

Prijedlog Zakona o zabrani fašističkih, neofašističkih i vojnih nacionalističkih organizacija i upotrebe njihovih simbola, čiji je predlagač Liberalna partija, nije dobio zeleno svijetlo ni Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu niti Zakonodavnog odbora. 

Ovaj zakon Liberalna partija predložila je na usvajanje još u oktobru 2020. godine, međutim on je uvršten u dnevni red tek na posljednjoj sjednici. 

I dok odbori nijesu prepoznali značaj ovog prijedloga zakona, na plenumu smo mogli čuti poruke predstavnika aktuelne parlamentarne većine da bi prijedlog podržali ukoliko se amandmanski bude djelovalo na njega. Međutim, još ćemo sačekati na epilog ove priče, s obzirom na to da nije poznato kada će se o ovom prijedlogu zakona glasati u Skupštini.

Sagovornici Portala Analitika, predsjednik Liberalne partije Andrija Popović i istoričar Vukota Vukotić saglasni su da smo ovakav zakon trebali da imamo odavno.

Pokazatelj podijeljenosti društva 

„Zakon je predložen u cilju sprečavanja podsticanja nacionalne, rasne ili vjerske mržnje i netrpeljivosti među građanima Crne Gore, a njime se zabranjuje bilo koji oblik djelovanja fašističkih, neofašističkih i vojnih nacionalističkih organizacija kao i upotreba fašističkih i neofašističkih simbola u Crnoj Gori. Na ovaj način umnogome bi se riješili problemi rastućeg političkog ekstremizma i nacionalizma te klerikalnih uticaja“, objašnjava Popović.

Stava je i da postoji šansa da zakon ipak bude usvojen, s obzirom na to da je poslije mnogo vremena dobio podršku da bude uvršten u dnevni red.

„Vjerujem da, nakon svega, pojedini poslanici uprkos pritisku partija imaju sopstvenu savjest i odgovornost prema društvu“, ističe Popović.

Vukotić smatra da je poražavajuće što postoje političke snage koje se protive izglasavanju ovog zakona te da nam to najbolje pokazuje koliko smo se, kao društvo, odmakli od temeljnih vrijednosti koje su nas izgradile kao državu. 

„Činjenica da imamo političku pozadinu, koja određuje usvajanje ili neusvajanje ovog Zakona, da imamo partije koje se svojim programom u biti protive ovakvim inicijativama, pokazatelj je podijeljenosti društva, čak i po fundamentalnim pitanjima. Zato je potrebno da se u crnogorskom društvu iznova postave, takoreći rebrendiraju, antifašističke vrijednosti kao neupitan osnov i istorijska vertikala koja povezuje sve komponente našeg društva“, kategoričan je Vukotić.

Društvo talac partijskih interesa

Popović objašnjava da su poslanici DF-a na skupštinskom odboru istorijskim revizionizmom pokušali da opravdaju protivljenje ovom zakonu.

„Liberalna partija je na početku saopštila da je Zakon podložan izmjenama, amandmanskom djelovanju, kako bi se dopunila lista organizacija koje tretira i jasno prepoznali problemi u društvu koji su izvor nacionalizma i podjela. Ipak, kompromisa nema kada je u pitanju jasna činjenica da recimo četnički pokret i ideologija moraju biti jasno osuđeni kao fašistički i nacionalistički, iako su to problematizovali iz redova DF. Crna Gora je uspjela da sačuva snažan antifašistički duh i da odoli avetima fašizma u ambijentu opšte relativizacije istine i istorijskih činjenica koji vlada u regionu i to će tako i ostati jer je to temelj ove države“, ističe Popović.

Prema njegovim riječima, nije veliko iznenađenje da su poslanici DF uzdržani, ali ni poslanici Demokrata koji, kako kaže, najčešće igraju kako DF „svira“ kao najveći i najuticajniji činilac u aktuelnoj većini.

„Ovo su temeljna pitanja na kojima se jasno vidi ko je posvećen idejama antifašizma i evropejstva, a ko je spreman da napravi i „pakt sa đavolom“ radi fotelja i interesa. Ne postoji nijedna partija koja kaže za sebe da je demokratska, proevropska, građanska a da se može protiviti ovakvim zakonskim rješenjima. Društvo postaje talac njihovih kompromisa i sitnih partijskih interesa. Baš zato su nam potrebni hitni vanredni parlamentarni izbori koji će raščistiti takvu situaciju i povesti Crnu Goru naprijed“, ističe Popović.

Nema mjesta revizionizmu u Crnoj Gori

Vukotić naglašava da ne možemo smatrati političkom elitom nikoga ko odbija antifašističke vrijednosti te da su političke snage koje su se izjasnile protiv izglasavanja ovog Zakona, direktno udarile na temeljne vrijednosti crnogorskog društva.

„Njihov čvrst stav, po ovom pitanju, očevidan je pokazatelj da su ove političke partije i pokreti, jasno opredijeljene za istorijski revizionizam i rušenje svega što nas je izgradilo kao društvo. Uostalom, prateći diskusiju na parlamentarnom odboru oko ovog Zakona, vidimo da su jedini „argumenti“ većine po ovom pitanju revizionistički stavovi koji se nameću već neko vrijeme“, smatra Vukotić.

Zbog toga, kako kaže, pokušavaju da nametnu relativizaciju događaja, kako bi doveli u isti odnos pobjednike i poražene. 

„Vođeni instrukcijama iz suṥednih zemalja, u kojima je takav revizionizam prošao, žele instalirati i kod nas slične stavove. Radi toga, pokušavaju insistirati na ulozi komandanta Krsta Zrnova Popovića u Drugom svjetskom ratu, sa namjerom da to koriste za opravdanje i rehabilitovanje četničkog pokreta. Zato postaje jasno da ne žele usvajanje nikakvog Zakona koji prije toga ne bi podrazumijevao revidiranje istorijskih stavova. Na njihovu žalost, istorijska fakta su, makar u Crnoj Gori, jasna i nedvosmislena pa nema mjesta revizionizmu“, smatra Vukotić.

Antiustavno djelovanje i više od toga

Na pitanje da li aktuelna parlamentarna većina neglasanjem za ovaj prijedlog zakona još jednom gazi Ustav, kojim je zabranjeno djelovanje političkih i drugih organizacija koje je usmjereno na nasilno rušenje ustavnog poretka, narušavanje teritorijalne cjelokupnosti Crne Gore, kršenje zajemčenih sloboda i prava ili izazivanje nacionalne, rasne, vjerske i druge mržnje i netrpeljivosti ali je zabranjeno i osnivanje tajnih subverzivnih organizacija i neregularnih vojski, Popović kaže da Vlada koja nema ni legitimitet ni legalitet, nakon smjene u Skupštini, nastavlja s urušavanjem države u društva.

„Ne libi se da pregazi i Ustav i zakone, uruši ekonomiju, sva preduzeća, zdravstvo i na kraju doslovno pregazi i sopstvene građane, ne bi li očuvala još kratko svoje položaje na vlasti. Vlast koja je spremna da sve to uradi, svakako da se neće mnogo potresti i da odbaci zakon kojim se zabranjuje djelovanje fašističkih i nacionalističkih organizacija i pokreta“, naglašava Popović.

Vukotić je stava da je neglasanje za ovaj prijedlog Zakona mnogo više od antiustavnog djelovanja te da se time pokazuje nedvosmislena tendencija za rušenjem svih vrijednosti na kojima počivamo kao društvo, pa samim tim i Ustava kao temeljnog zakonskog akta. 

„Svaki istorijski revizionizam sa sobom povlači prepakivanje društvenih odnosa i snaga. Za nas u Crnoj Gori, to ujedno znači i urušavanje međuetničkog i međukulturnog sklada koji je izgrađen nakon Drugog svjetskog rata. Time je svaki pokušaj izvrtanja činjenica i miješanja odnosa u prošlosti još opasniji kod nas nego u nekim drugim zemljama“, navodi Vukotić.

Kako dodaje, ovdje ne govorimo o pokušajima nekih desničarskih snaga, koje postoje u svim zemljama, da nametnu novo čitanje istorije, već o pokušaju da se naša istorija upodobi revizionizmu susjednih zemalja. 

„Ovi stavovi koje zastupaju partije većine, na čelu sa DF-om, izraz su politike koju vode druge zemlje u okruženju prema nama. To nijesu desničarski stavovi, jer oni ne djeluju kao takvi, već zastupaju interese drugih u Crnoj Gori. Na osnovu toga, možemo reći da brane predrasude drugih o nama i pokušavaju uvesti mišljenja o našoj istoriji koja ne mogu biti dalja od stvarnosti“, smatra Vukotić.

Antifašističko nasljeđe jasan pokazatelj 

Antifašističko nasljeđe u Crnoj Gori je, kako ističe naš sagovornik, jedan od temelja društva i postoji jasna distinkcija između pobjednika i poraženih, onih koji su iznijeli borbu protiv okupatora i kvislinga. 

„To je svima jasno, samo politički konstituenti većine se trude da to zamagle ispraznom argumentacijom. U tome jedino liče na „poslanike“ nelegitimne Podgoričke skupštine, koji su i tada probali da zatru svaku trag istorijskog nasljeđa Crne Gore“, ističe Vukotić.

Vukotić naglašava da je danas u Crnoj Gori ugroženo antifašističko nasljeđe koje je jasan pokazatelj puta kojeg moramo da se držimo u budućnosti kako bismo opstali kao država. Ističe da u Crnoj Gori imamo jasnu podjelu na one koji su istinski bili antifašisti i na kvislinge, koji su sarađivali sa okupatorima. 

„Čak i pozivanje na Krsta Popovića, koji je imao kvislinšku ulogu u Drugom svjetskom ratu, ne može nikako opravdati one koji su činili zločine po Crnoj Gori u ime ideologija poraženih u Drugom svjetskom ratu. I u tome postoji razlika, i to velika, jer dok Krstu Popoviću ni svi ukućani nijesu bili kvislinzi, tadašnjim kvislinzima i zločincima i danas su potomci jednako fašisti. Zato, ukoliko ne uspijemo da održimo vrijednosti antifašizma u Crnoj Gori, koje su tako očigledne, postaje upitno dalje bitisanje kao nezavisne države“, zaključuje Vukotić.

Zadnji ekser u kovčeg ili za državu ili za parlamentarnu većinu

Neglasanje za prijedlog Zakona o zabrani fašističkih, neofašističkih i vojnih nacionalističkih organizacija i upotrebe njihovih simbola još jedan je primjer gaženja Ustava, nakon prijedloga izmjena Zakona o predsjedniku, na kojem insistiraju poslanici stare/nove većine.

Popović ističe da se naša država nalazi u dubokoj političkoj, institucionalnoj i ekonomskoj krizi koja pogađa sve segmente života, dok nadležni ne nude nikakvo rješenje. 

„Zakon o predsjedniku zadnji je ekser u kovčeg pravne države i može biti jedino zadnji ekser ili za državu Crnu Goru ili za ovu parlamentarnu većinu. Ovaj zakon postao je međunarodni skandal na koji su istog dana reagovale sve relevantne adrese naših međunarodnih partnera, oštre poruke iz EU i SAD jasna su poruka ovoj vladi ali i svima u državi“, poručio je Popović.

Izvor: Portal Analitika0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.