Društvo

Obilježen Dan Muslimana Crne Gore

(15 riječi)

(Foto: RTCG)

Savjet muslimanskog naroda svečanom sjednicom juče je obilježio je 20. jun, koji se od sada slavi kao Dan Muslimana Crne Gore. Na jučerašnjii dan prije 108 godina, Kralj Nikola postavio je Murtezu Karađuzovića iz Bara, za Muftiju Islamske zajednice, prvog čovjeka na toj funkciji koji je došao iz domicilnog muslimanskog naroda.

"Želim svima da vam se zahvalim što ste izdvojili vrijeme da zajedno sa nama proslavite 20. jun, zvanično nacionalni dan muslimana Crne Gore", kazao je predsjednik Savjeta Muslimanskog naroda Crne Gore Sabrija Vulić.

Na jučerašnji dan 1912. godine Kralj Nikola je ukazom o postavljenju imenovao Murtezu Karađuzović za Muftiju crnogorskih muslimana. Time su, prema riječima Vulića, muslimani dobili duhovnog poglavara iz redova domicilnog naroda.

"Kralj Nikola je težio da njegovim izborom bude ličnost koja je rođenjem i svojim ukupnim aktivnostima potpuno okrenuta Crnoj Gori", dodao je Vulić.

Na prvoj svečanosti povodom Naconalnog dana Muslimana, dodijeljena su priznanja i nagrade. Adnanu Čirgiću i Šukriji Žutom Serhatliću za očuvanje identita crnogorskih Muslimana, novinaru i publicisti Branku Koprivici te još jednom čovjeku koji je dolazi iz novinarske branše Mišu Draškoviću.

Njega su za nagradu predložili Muslimani iz Nikšića, jer je 1993. godine, kada je oko džamija u tom gradu bio postavljen eksploziv digao svoj glas i u pobjedi objavio tekst oni i mi, čime je direktno zaustavio rušenje tog vjerskog objekta.

"Ja sam uradio ono što bi trebalo da uradi svaki normalni Crnogorac. Branio sam i crkve i džamije i katedrale, i kao vjerske i kulturno istorijske spomenike. U svakom slučaju nikšićki Muslimani to nijesu zaboravili", kazao je Drašković.

U ime laureta zahvalio se Šukrija Žuti Serhatlić, koji je rekao da je nagrada podsticaja za njegov dalji rad.

"Trudiću se u budućem radu da opravdam ovako veliku nagradu i da ničim ne uvrijedim moju Crnu Goru i da kažem nek je vječna Crna Gora, hvala", kazao je Serhatlić.

Na kraju pročitani su i telegrami čestitke, među njima i onaj koji je stigao od predstavnika kulturno infromativni centra Crne Gore iz Luksemburga.

 


0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.