Politika

NATO usvojio novi Strateški koncept, Rusija proglašena direktnom prijetnjom; ZB strateški važan

(15 riječi)

Šefovi država članica NATO saveza usvojili su danas u Madridu novi Strateški koncept alijanse koji postavlja prioritete i ključne zadatke za narednu deceniju.

Kako se navodi na stranici NATO saveza, novi strateški koncept opisuje sigurnosno okruženje s kojim se Alijansa suočava te se navodi ključna svrha NATO-a da osigura kvalitetnu kolektivnu odbranu.

"Dokument postavlja tri ključna zadatka NATO saveza u narednoj deceniji. To su odvraćanje i odbrana, prevencija i upravljanje krizama i kooperativna sigurnost", navodi se.

Kao što je ranije i najavljeno, u Strateškom konceptu Ruska Federacija ocijenjena je kao direktna prijetnja.

"Dokument definiše Rusiju kao najznačajniju i najdirektniju prijetnju sigurnosti saveznika, a prvi put se bavi i Kinom i izazovima koje Peking predstavlja za sigurnost, interese i vrijednosti saveznika", ističe se u novom konceptu.

Takođe, u dokumentu se navodi i borba protiv klimatskih promjena kao pitanje koje se definira kao definirajući izazov našeg vremena.

Zapadni Balkan i Crno more strateške važnosti za Alijansu

Zapadni Balkan i Crno more su regioni strateške važnosti za Alijansu, navedeno je u tački 45. dokumenta. 

"Nastavljamo podršku evroatlantskim aspiracijama zemalja ovih regiona. Pojačaćemo napore kako bi se osnažili kapaciteti da se odgovori na prijetenje i izazove sa kojima se suočavaju kad je riječ o malignom uticaju trećih strana", piše u dokumentu. 0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.