Društvo

Zeković: Danijela Đurović nije monahinja nego predsjednica Skupštine

(15 riječi)

Gospođa Danijela Đurović nije monahinja, već predsjednica Skupštine Crne Gore pa se na nju, na bilo koji način, ne odnosi kanonsko crkveno pravo. Nažalost, njen nastup nagovještava da se politički život u Crnoj Gori neće vratiti u sekularno stanje. Zato evropske snage ne treba da gube vrijeme već da je odmah i smijene, kaže za CdM Aleksandar Saša Zeković, aktivista za ljudska prava i predsjednik Građanske inicijative “21. maj” za Podgoricu.

On je reagovao na izjavu predsjednice Skupštine koja je sinoć u emisiji Argumenti TVCG saopštila da ne dovodi u pitanje potpisivanje temeljnog ugovora sa SPC. Međutim, odgovarajući na pitanje da li je saglasna da se ugovor potpiše i sa Crnogorskom pravoslavnom crkvom (CPC), Đurović je rekla da je to upitno.

“Sa SPC pregovori oko potpisivanja ugovora traju već 10 godina i mislim da je vrijeme da se završe. Što se tiče ostalih vjerskih zajednica, očekujemo da se ugovori potpisuju sa kanonskim crkvama. Sa te strane, vrlo je upitno potpisivanje ugovora sa CPC”, rekla je predsjednica parlamenta.

Zbog toga Zeković poziva građanske demokratske snage u vlasti i opoziciji da oštro reaguju na “ispad predsjednice Skupštine Crne Gore, gospođe Danijele Đurović”.

“Iskustvo koje imamo sa prethodnom vladom Krivokapić – Abazović treba da pomogne donosiocima odluka da se ne ponavljaju i ne tolerišu ranije greške. Crnogorsko društvo ne treba da opet bude talac kleronacionalističke politike pa zato ne treba tolerisati bilo kakve nastupe koji čak i podsjećaju na to”, poručuje Zeković.

Prema njegovim riječima, umjesto evropske agende koja podrazumijeva slobodu i ravnopravnost za sve, sa najviših državnih pozicija ponavljaju se iste poruke koje smo slušali od funkcionera Vlade Krivokapić – Abazović, a koje se svode na to da se degradiraju ostale a opet favorizuje samo jedna vjerska zajednica – Srpska pravoslavna crkva.

Konačno je vrijeme, smatra Zeković, da svi u Crnoj Gori budu uvaženi i nijedna politika, odluka, strategija ne treba da bude usmjerena protiv bilo koga niti na štetu bilo koga.

“Kao nekog ko se tri decenije aktivno zanima ljudskim pravima, neprihvatljivo je da za spikerku parlamenta, koja je time i jedna od čelnica ove države, imamo osobu koja ne razumije savremeni koncept ljudskih prava. Ljudska prava danas su univerzalna i nedjeljiva i ona postoje i moraju da se uživaju nezavisno od toga šta o njima misle pojedini političari i političarke koji su se dokopali i najviših državnih funkcija. Njihovu ostrašćenost i neznanje trebamo odlučno odbaciti”, jasan je sagovornik CdM-a.

Nastup, dodaje on, Danijele Đurović na državnoj televiziji jasno ukazuje da ona očigledno ima problem da prihvati sekularnost i suverenitet Crne Gore i da je sklonija da je vode vjerske zablude, zloupotrebe i manipulacije umjesto Ustava i zakona Crne Gore i odlučnosti 80 posto stanovnika Crne Gore koji žele budućnost u Evropskoj uniji.

“To je potencijal koji nas zbližava i ujedinjuje ali ona želi da ga na početku svog mandata odmah rasturi i razori uz poruku nacionalnim Crnogorcima da trebaju da se i pod novom vlastima pomire sa drugorazrednim tretmanom od strane države i da umjesto u pravima, kao i drugi, “uživaju” u diskriminaciji. Umjesto da iskoristi društveni i politički značaj funkcije koju obavlja, prigrli Ustav i standarde ljudskih prava i tako pomogne otklanjanju konflikata između Srba i Crnogoraca, Đurović se uhvatila navodnog kanonskog prava koji se na nju na bilo koji način ne odnosi jer ona nije monahinja, već predsjednica Skupštine Crne Gore”, naglasio je Zeković.

On poručuje našim građanskim, demokratskim i evropskim snagama – “ne gubite vrijeme, nemamo ga!”

“Smijenite Đurović odmah jer ova zemlja treba i zaslužuje da se istinski pomiri, prihvate sve njene različitosti i napokon krene naprijed. Nastup Danijele Đurović i njenog lidera Vladimira Jokovića, potpredsjednika Vlade, jasno nagovještava, kako to voli reći uvaženi profesor Miodrag Perović da se politički život u Crnoj Gori neće povratiti u stanje sekularizma”, rekao je Zeković.

Sagovornik portala CdM smatra da Danijela Đurović oponaša Vladimira Leposavića, bivšeg ministra pravde i ljudskih prava koji je smijenjen zbog negiranja genocida u Srebrenici.

“Ona zbori, iako to nije njen posao, da će se samo definisati odnosi Vlade sa tradicionalnih vjerskim zajednicama. Tu već imamo problem da za nju Crnogorska pravoslavna crkva nije tradicionalna iako je prema posljednjem istraživanju Pokreta 21. maj podržava preko 20 odsto stanovnika Podgorice i Zete (SPC oko 40 odsto). Međutim, tu nije kraj pa zato i tvrdim da je njen nastup zapravo ljudsko-pravaški skandal jer će se nastaviti diskriminacija i društveno neprihvatanje i takozvanih malih vjerskih zajednica poput protestantskih crkvi koje djeluju u Crnoj Gori”, zaključio je Zeković u izjavi za CdM.

Izvor: CdM0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.