CG u srcu

Mihailo dao blagoslov: Formirati pravni tim za pripremu ugovora između Crne Gore i CPC

(15 riječi)

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo dao je blagoslov za formiranje pravnog tima koji bi pripremio prijedlog ugovora između države Crne Gore i CPC, saznaje CdM.

Prema saznanjima CdM-a, zadatak tima je da ugovorom osigura primjenu ustavne norme o zabrani diskriminacije pravoslavnih Crnogoraca u pogledu prava na ispoljavanje vjerskih uvjerenja i pristupa pravoslavnim hramovima koje su gradili crnogorska brastva i plemena ili država Crna Gora.

Takođe, ugovovorm će se pravoslavnim Crnogorcima osigurati i puna pravna zaštita pokretnih i nepokretnih kulturnih dobara koja su istorijsko nasljeđe Crnogorske pravoslavne crkve normirane u Ustavu Knjaževine Crne Gore iz 1905 godine.

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici, prilikom rasprave o informaciji o nastavku pregovora o statusu i ugovornim odnosima između vjerskih zajednica i države Crne Gore, sa akcentom na Srpsku pravoslavnu crkvu, istakla da će formirati petočlanu Komisiju koja će što prije pregovarati ne sa SPC, nego sa četiri eparhije registrovane u Crnoj Gori.

Pregovaraće i sa ostalim zainteresovanim vjerskim zajednicama, među kojima je i Crnogorska pravoslavna crkva.  

(izvor: CDM)



0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.