Društvo

Rabi Alhantouli, ambasador Palestine u Crnoj Gori

Povratak slobode i nezavisnost osnovni cilj, situacija u Palestini veoma teška

(15 riječi)

Naš narod i država žive pod izraelskom okupacijom, prema tome naš osnovni i jedini cilj je  da se oslobodimo okupacije, povratimo našu slobodu i ostvarimo nezavisnost. Kako bi smo ovo postigli usvojili smo strategiju političkog i diplomatskog povezivanja sa cijelim svijetom kroz multilateralne i bilateralne poslove“, kaže ambasadsor Palestine u Crnoj Gori Rabi Alhantoulu  za Crnogorski portal na pitanje šta je bilo motiv Palestini da otvori ambasadu u Crnoj Gori  s obzirom da je Crna Gora mala zemlja dok se Palestina nalazi u teškoj situaciji izazvanoj okupacijom od strane Izraela.

„Naša diplomatska aktivnost usmjerena je na informisanju o realnosti izraelskih zločina u Palestini, traženju političke podrške i pozivu na akciju kako bi se zaustavili izraelski zločini i okončala okupacija. Međunarodne organizacije i uglavnom Ujedinjene nacije su centri prema kojima su umjerene naše snage kao mjestu gdje se rodilo pitanje Palestine, s obzirom da je ta organizacija dozvolila stvaranje druge države na palestisnkoj teritoriji, i s obzirom da je to mjesto gdje se svijet složio oko principa koji regulišu međunarodne odnose zasnovane na ljudskim i političkim pravima. To znači da angažujemo svaku zemlju članicu UN da djeluje individualno i kolektivno kako bi poštovale svoje obaveze prema međunarodnom pravu i da rade na sprovođenju rezolucija Ujedinjenih nacija koje potvrđuju prava palestinskog naroda i pozivaju na okončanje izraelske vojne  okupacije.

Zato je bolje biti prisutan i otvarati ambasade i predstavništva gdje god možemo bez obzira na veličinu zemlje jer svaka država i svaki narod je bitan.

Imenovaje nerezidentnog ambasadora Crne Gore u Palestini je korak više u uspostavljanju bilateralnih odnosa i nade da ćemo jednog dana vidjeti otvaranje crnogorske ambasade u Palestini.

 

CP:Kao ambasador Palestine na šta ste stavili fokus unapređenja i uspostavljanju još ćvršće  saradnje jer dvije zemlje imaju dobre prijateljske odnose. Da li ste zadovoljni sadašnjim odnosima između Palestine i Crne Gore?

 

Otvraranje ambasade u Crnoj Gori bio je snažan znak sa naše strane da želimo da i dalje razvijamo postojeće prijateljske odnose između naših zemalja i naroda. Od kada samo ovdje usmjeravmo naše aktivnosti ka kulturi, ekonomiji, medijima i politici. Imali smo par obostranih zvaničnih posjeta koje ćemo nastaviti u skorijoj budućnosti.

Dali smo sve od sebe da obnovimo sjećanja i informišemo crnogorske građane o situaciji u Palestini i zahvalan sam na toplim osjećanjima podrške koju dobijam od velikog broja Crnogoraca iz cijele zemlje i iz svih djelova društva.

 

CP:Zbog situacije u vašoj zemlji izazvane vojnom okupacijom od starne Izraela kakva je  sada situacija  u Vašoj zemlji, kako živi vaš narod, šta je sa  ekonomijom zemlje?  Da li Crna Gora može i na koji način da pomogne prijateljskom narodu Palestine?

 

Na žalost, situacija u Palestini je veoma teška s obzirom da izraelske okupatorske snage izražavaju svoju agresiju na dnevnom nivou. Izrael kao okupatorska sila se ponaša totalno nekažnjivo uz ćutanje Međunarodne zajednice. Lica okupacije su ubijanje civila, rušenje kuća, oduzimanje zemlje, masovna hapšenja (4600 Palestinaca se nalazi u zatvorima, uključujući žene i djecu) i kolektivna kažnjavanja civila. Od početka ove godine Izrael je ubio više od 70 Palestinaca, većinom mlađih civila i djece.

 Što se tiče ekonomije imamo sve preduslove da budemo bogata zemlja i naš narod je jedan od obrazovanijih u svijetu. Međutim, naši prirodni resorsi se kradu, nemamo mogućnost slobodnog kretanja dobara i ljudi, naš uvoz-izvoz je pod kontrolom izraelskih luka, i zato se naša ekonomija suočava sa velikim poteškoćama kako bi dostigla svoje potencijale.

Sve ovo ima direktne i ozbiljne posledice na palestinski narod i na njegov kvalitet života.

Crna Gora može svakako pomoći,  pokazujući političku podršku zasnovanu na Međunarodnom pravu i rezolucijama UN-a  je veoma bitno.

Širom svijeta, posebno u Evropi, pokret bojkota Izraela raste, to je građanski i miran put kojim se poručuje Izraelu da sve dok čini zločine neće se trgovati sa njim i njegovim proizvodima.

Izrael, osim što je okupatorska sila, danas čini zločine aparthejda u Palestini, poput onog u Južnoj Africi. Ovaj režim može biti zaustavljen jedino međunarodnim bojkotom i sankcijama.

 

CP:Kada je riječ o ekonomskim odnosima poznato je da je održan  biznis foruma  prije par   godina u Podgorici na kojem  su investitori iz Palestine učestvovali i upoznali se s potencijalima Crne Gore odnosno mogućnostima za investiranje. Da li je nakon foruma  došlo do nekih ulaganja ili najava ulaganja putem direktnih investicija  jer su dosadašnje investicije iz Palestine u Crnu Goru male?

 

Arapski biznis forum je trebao je biti prvi i uvodni korak za poslovne ljude iz Palestine i ostalih arapskih zemalja, i neki od njih su pokazali interesovanje. Više činilaca je usporilo ovaj projekat ali najveći razlozi su Covid-19 panedemija kao i politička situacija u Crnoj Gori.  Kao što znate svaki investitor  pridaje posebnu pažnju ne samo podsticajima, već i zakonima, stabilnosti i održivosti ulaganja. Nadamo se da ćemo uskoro ponovo moći da nastavimo sa ovim projektom

 

CP:I robna razmjena između Crne Gore  I Palestine gotovo da ne postoji.Da li postoji interesovanje za uvoz i izvoz pojedinih roba iz Palestine u Crnu Goru i obratno i ako postoji o kojim proizvodima je riječ?

 

Mi smo zapravo povezali neke palestinske i crnogorske biznismene koji se bave proizvodnjom hrane.  Na žalost, to do sada nije bilo uspješno, jer prepreke za ulazak i izlazak proizvoda u/iz Palestine utiču na cijene i čine ih skupim i nekonkurentnim.

Na primjer,  jedan interesantan proizvod su palestinske urme.  Imamo oko 13 hiljada tona godišnje proizvodnje vrlo kvalitetnih urmi, od čega se samo 40% izvozi. Opet, ovaj sektor je na meti izraelske okupacije koja koristi palestinsku okupiranu zemlju da uzgaja istu vrstu urmi i prodaje je kao izraelski proizvod koji se naravno lakše izvozi i koji je relativno jeftiniji (ovo je npr. izraelski proizvod koji treba bojkotovati jer njime nagrađujete izraelsku vojnu okupaciju naše zemlje).

 

CP:U Crnoj Gori ste ambasador već šest godina i sigurno ste dobro upoznali našu zemlju i ljude.Kakvi su Vaši  utisci i koliko su narodi Crne Gore i Palestine slični  odnosno različiti?

 

Imamo mnogo više sličnosti nego što možete da zamislite, od društvenih navika do tradicije, sve to nas čini ljudima dobre duše. Mislim da je to zbog činjenice da su naša društva izmiješana. Palestina je sveta zemlja, naši hrišćani i muslimani su prvo Palestinci, u svemu smo isti samo se drugačije molimo.

Takođe, zajedničko nam je i to da smo mostovi koji spajaju istok i zapad, Palestina je most istočnog dijela, dok je Crna Gora most zapadnog dijela. 

 

B.Pejović0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.