Škrinja

Preminuo Branko Radojičić

(15 riječi)

Dobitnik je Ordena rada, Ordena zasluga za narod i Ordena Republike, kao i najvišeg državnog priznanja u obrazovanju, nagrade "Oktoih"

Danas će na gradskom groblju u Nikšiću biti sahranjen prof. emeritus dr Branko Radojičić, rodonačelnik geografske misli na ovim prostorima, jedan od najistaknutijih crnogorskih prosvjetara i naučnika.

Radojičić, koji je diplomirao i doktorirao na Prirodoslovno – matematičkom fakultetu i odsjeku za geografiju u Zagrebu, bio je dugogodišnji direktor Gimnazije „Stojan Cerović", redovni profesor i dekan Filozofskog fakulteta u Nikšiću, kao i član Dukljanske akademije nauka i umjetnosti i Odbora za geologiju i geografiju Crnogorske akademije nauka i umjetnosti.

Dobitnik je Ordena rada, Ordena zasluga za narod i Ordena Republike, kao i najvišeg državnog priznanja u obrazovanju, nagrade „Oktoih". Bio je počasni član srpskog Geografskog društva, redakcije Enciklopedije Jugoslavije, II izdanje, autor alfabetara, aktivni učesnik naučnih skupova i naučno – stručnih monografija.

“Radojičić na najbolji način potvrđuje maksimu da ljudi žive i umiru, ali ih djela nadmašuju. Uvijek je bio naučno odmjerena ličnost jer zna i pominje da mnoge rijeke počinju bučnim slapovima ali da ni jedna ne pjeni do mora”, kazao je prof. dr Radovan Bakić 2016. godine u Nikšiću, prilikom promocije Radojičićeve knjige “Crna Gora - geografski enciklopedijski leksikon”.

Pomenuta knjiga je prvijenac tog žanra u geografskoj nauci Crne Gore i predstavlja Radojičićevo životno djelo koje je nastalo kao rezultat sveukupnih saznanja geografije i njoj srodnih nauka. Akademik Radojičić je pripadao, kako je kazao Bakić najodabranijim i najmudrijim geografima koji su uvijek na profesionalne izazove odgovarali objavljivanjem radova, članaka, studija i knjiga.

Prof. dr Mihailo Burić kazao je tada da je Radojičić model ličnosti pravog akademika - naučnik i stvaralac najvećeg dometa koji stvara čitav život.

Bio je aktivni učesnik naučnih skupova i autor naučno–stručnih monografija i preko 25 članaka i prikaza geografije Crne Gore.0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.