Politika

Vuković: kada niste za stolom, onda ste na meniju

(15 riječi)

Činjenica da Crna Gora nema imenovane ambasadore u brojnim državama, ali i međunarodnim organizacijama, govori o tome da država nema mogućnost da učestvuje u bitnim razgovorima na dnevnom nivou, kazao je za Gradsku RTV Siniša Vuković, profesor na univerzitetu Džons Hopkins.

“Prisustvo razgovorima vas čini relevantnim faktorom odlučivanja, a kada niste za stolom, onda ste na meniju. Od velike je važnosti za crnogorsko međunarodno pozicioniranje da se omogući što brže postavljanje kadrova koji su u stanju projektovati vanjskopolitičke prioritete Crne Gore na kredibilan i valjan način u tim važnim centrima”, objašnjava profesor.

Vuković dijeli mišljenje ministra vanjskih poslova Ranka Krivokapića da je, pored Vašingtona i Berlina, za Crnu Goru u ovom trenutku jedna od ključnih pozicija koje treba popuniti pozicija ambasadora u Beogradu. Ne treba zaboraviti, kaže, da se dobar dio diplomatskih odnosa Crne Gore odvija na nerezidentnoj osnovi, te da je veliki broj ambasadora stacioniran u Beogradu.

“Beograd se već neko vrijeme projektuje kao centar u kojem se donose određene odluke koje oblikuju prilike u regionu i veoma je važno da se i crnogorski glas čuje upravo u tim situacijama, a ne da se podrazumijeva ili da se očekuje da Crna Gora samo prati ono što se već odlučilo u ime regiona na nekom generičkom nivou”, ocijenio je Vuković.

Od nekadašnjih 38, Crna Gora trenutno ima svega 14 ambasadora. Kada je riječ o zemljama regiona, Crna Gora nema ambasadore gotovo ni u jednoj državi. Dodatno, ambasadori nijesu imenovani ni u Argentini, Austriji, Bugarskoj, Mađarskoj, Kini, Njemačkoj, Poljskoj, Americi, Sloveniji, Svetoj Stolici, Španiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Ujedinjenom Kraljevstvu, kao ni u Ujedinjenim nacijama u Njujorku.
0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.