Ekonomija

Marović: Otvoreni Balkan nećemo uzeti zdravo za gotovo

(15 riječi)


Otvoreni Balkan ima i donosi određenu ekonomsku korist, kazala je u razgovoru za RTV Nikšić Jovana Marović, potpredsjednica Vlade i ministarka evropskih poslova.

“Ako neko zagovara da postoje pozitivne stvari, onda se vjerovatno neposredno i uvjerio u to. Ali ništa nećemo uzeti zdravo za gotovo, već će se pristupiti dubljoj analizi projekta Otvoreni Balkan, na osnovu koje će se donijeti konkretna i konačna odluka”, istakla je Marović.

Ova inicijativa je polarizovala javno mnjenje jer se se argumenti svode uglavnom na političke. Marović napominje da se u javnosti stvara pogrešna percepcija da se zbog Otvorenog Balkana zanemaruju obaveze Crne Gore prema evropskim integracijama.

“To nije tačno. Članstvo u EU je prvi i primarni cilj Vlade Crne Gore. Drugo, ukoliko bi se pristupilo Otvorenom Balkanu, to bi bilo na određeni kratak period zbog toga što Crna Gora kad jednom pristupi EU, ima posebnu politiku prema državama nečlanicama Unije. Kažem to hipotetički, ako bi Crna Gora pristupila Otvorenom Balkanu. Kada pristupite jednom zajedničkom tržištu EU, koje je ipak na većem stepenu integrisanja u odnosu na Otvoreni Balkan, onda vi utvrđujete druge uslove u odnosu na države koje nijesu u zajedničkom unutrašnjem tržištu EU”, pojašnjava Marović.0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.