Politika

Bošković o izjavi Rogozina: Ona je više data za domaću upotrebu, nego što može nauditi interesima Crne Gore

(15 riječi)

"Veoma je bitno naglasiti da Crna Gora nije nikoga izdala, jer nema šta izdati."

Crna Gora stoji na univerzalnim evropskim vrijednostima koje poštuju međunarodno pravo nepovredivosti granica, saopštio je nekadašnji ministar odbrane i poslanik DPS-a Predrag Bošković, komentarišući izjavu direktora ruske državne svemirske agencije Roskosmos Dmitrija Rogozina koji je zaprijetio Crnoj Gori interkontinentalnim balističkim projektilima navodeći da je naša zemlja "izdala zajedničku istoriju".

Rogozin se oglasio na Tviteru nakon što je Crna Gora zabranila prelet avionu ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova koji je planirao da posjeti Srbiju.

„Prije svega dobro je razmotriti nekoliko djelova te izjave bez obzira što smatram da je data za domaću upotrebu, više nego što stvarno može nauditi interesima Crne Gore, Bugarske, Rumunije i zemljama koje su zabranile prelet aviona Sergeja Lavrova.

Veoma je bitno naglasiti da Crna Gora nije nikoga izdala, jer nema šta izdati, Crna Gora stoji na univerzalnim evropskim vrijednostima koje prije svega poštuju međunarodno pravo nepovredivosti granica i sve ono što danas Rusija zapravo nije“, rekao je Bošković za Antenu M.

Takođe, kako je kazao, s druge strane oni koji su danas ugozili međunarodni poredak i koji su svim silama uprli da razore jednu nezavisnu zemlju u 21. vijeku u Evropi, moraju računati na sankcije koje ujedinjena Evropa i evroatlantska zajdnica daju kao odgovor na ovo što se dešava u Ukrajini.

 „I s jednog i s drugog aspekta smatram da je Crna Gora na pravoj strani istorije i da ono što se dešava u Rusiji ne može biti nešto što je budućnost savremene Evrope, i siguran sam da će se Rusija stidjeti dugo svoga rukovodstva i onoga što radi trenutno u Ukrajini“.

Upitan šta bi to značillo u dimplomatskom smislu, te da li bi Rusija mogla da prekine diplomatske odnose sa Crnom Gorom, Bošković kaže da ono što možemo očekivati je određena reakcija sa njihove strane, „kakva će biti vidjećemo“.

„Siguran sam da je Crna Gora spremna i mora biti spremna na bilo kakvu reakciju kada je diplomatija u pitanju, ali ono što je mnogo važnije je da naša država šalje signal da ono što se dešava u Ukrajini nijesu vrijednosti koje ona baštini“.

Na pitanje da li bi NATO trebalo da reaguje, s obzirom na to da ovakve prijetnje nijesu uobičejene, a članica smo NATO alijanse, Bošković kaže da NATO ne treba da doliva ulje na vatru.

„Mislim da je to više izraz jedne frustracije i poruka za unutrašnju vrijednost, nego što je neka stvarna prijetnja.

U slučaju da je stvarna prijetnja, siguran sam da NATO to prati pomno i da će reagovati u slučaju kada bi se ta prijetnja ostvarila“.0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.