Društvo

Moguć realan zastrašujući efekat na novinare

(15 riječi)

Iako od novinara treba zahtijevati da se pridržavaju visokih standarda profesionalnosti i odgovornosti, njih istovremeno treba posmatrati kao dio zaštićene grupe profesionalaca, s obzirom na vitalno važnu prirodu njihovog posla, saopšteno je Pobjedi iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici, u odgovoru na pitanje da li presedan, u kojem je politička partija, prvi put u Crnoj Gori, stala iza krivične prijave protiv nekog člana medijske zajednice, u konkretnom slučaju Tamare Nikčević, može ugroziti poziciju novinara i da li to znači da se posredno insistira na uvođenju „verbalnog delikta“.

“Imajući to u vidu, pravni postupci pokrenuti protiv novinara mogu imati vrlo realan zastrašujući efekat na mogućnost novinara da obavljaju svoje dužnosti, pa bi takvim akcijama trebalo pristupati sa izuzetnim oprezom”, poručeno je iz Ambasade SAD.

Demokratska Crna Gora je u utorak veče saopštila da je Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici podnijela krivičnu prijavu protiv novinarke Radio-Televizije Crne Gore Tamare Nikčević.

Demokrate navode da su prijavu podnijeli zato što je Nikčević kao službeno lice, urednica emisije „Teleskopija“, u pripremi snimanja emisije, u razgovoru sa gostom Miodragom Živkovićem, u studiju RTCG, nakon provjere signala pred kamerama, kako tvrde, protivpravnim iskorišćavanjem svog službenog položaja, u jasnoj namjeri da im nanese štetu, iznijela niz uvreda na njihov račun.

Na pitanje Pobjede kako gledaju na činjenicu da jedna politička partija krivično tereti novinarku i to za zloupotrebu službenog položaja, iako je riječ o privatnim stavovima koji nijesu izrečeni u programu, iz Ambasade SAD je saopšteno da iako nijesu u poziciji da razmotre sve pravne aspekte ovog slučaja, Sjedinjene Države snažno cijene slobodu izražavanja, čak i kad izraženi stavovi nijesu opšteprihvaćeni.

“Traženje pravne zaštite u vezi sa pitanjima slobode govora vrlo je teško i složeno pitanje i treba mu pristupiti s velikim oprezom kako se ne bi gušila sloboda govora, temeljna demokratska vrijednost. Ambasada poziva sve aktere širom političkog spektra da se fokusiraju na unapređenje neophodnih reformi, posebno u oblastima vladavine prava, organizovanog kriminala i slobode medija. Rezultati i stvarne i trajne reforme u tim oblastima će podstaći napredak Crne Gore na putu ka članstvu u EU i pomoći stvaranju svjetlije budućnosti za sve građane Crne Gore”, navodi se u odgovorima.

Šef Medijskog savjeta za samoregulaciju Ranko Vujović kazao je da je zaista teško razumjeti šta Demokrate rade ovih dana, te da je događaj toliko nadrealan da je teško povjerovati da se to danas dešava u Crnoj Gori.

“Prisluškivati i tajno snimati privatne razgovore građana, a potom podnositi nekakve krivične prijave na osnovu ovih nelegalnih aktivnosti više liči na crnogorsku lošu kopiju Kovačevićevog ,,Balkanskog špijuna“ i neka davna vremena. Prosto je nevjerovatno da se jedna partija na vlasti, u zemlji koja je daleko odmakla u pregovorima o članstvu u EU, ovakvim stvarima bavi u 21. vijeku. Ovdje je neko ozbiljno pobrkao vijek u kome živi i idelogiju koju sprovodi”, ocjenjuje Vujović.

Pričati da neko nije poštovao profesionalne i etičke standarde novinarske profesije u jednom privatnom razgovoru, prema riječima Vujovića, ilustracija je nepoznavanja elementarnih stvari o pravu na privatnost građana i o pravu na slobodu izražavanja.

“Da ne pominjemo da se profesionalni i etički standardi odnose na medijske sadržaje, a ne na privatne razgovore. Izreći mnoštvo prijetnji i uvreda na račun RTCG, Tamare Nikčević i Modraga Živkovića zato što se nekom nije svidjelo što neko privatno misli i govori na njegov račun je izraz zabrinjavajućeg stepena netolerancije i opasnih namjera koje mogu da imaju ozbiljne posljedice”, kaže Vujović.

Navodi da je Demokratska Crna Gora partija na vlasti u Crnoj Gori, a odnos koji pokazuje prema slobodi izražavanja i slobodi medija u posljednje vrijeme, kao i prema drugim pravima građana, je razlog za ozbiljnu zabrinutost svih.

“Međunarodna zajednica bi morala da povede računa o posljednjim događajima i odnosom koji neke partije na vlasti imaju prema medijima. Ako ove partije demonstriraju ovoliku količinu neznanja kada su u pitanju neke osnovne evropske vrijednosti i ako se sa ovolikim stepenom arogancije i netrpeljivosti odnose prema medijima čiji im se stavovi ne sviđaju, onda teško možemo govoriti u skorijoj budućnosti o bilo kakvoj evropskoj perspektivi Crne Gore”, zaključio je Vujović.

Bursać: Država hitno da zaštiti Nikčević

Kolumnista Antene M, banjalučki novinar Dragan Bursać, koji je juče i sam bio izložen prijetnji po život, kazao je Pobjedi da povodom slučaja Tamare Nikčević država treba hitno da reaguje i da je zaštiti.

“Da nije tragično, bilo bi komično. Neko krši zakon i ilegalno vas prisluškuje i to koriste kao navodni dokazni materijal, a onda, kao da nije dosta, prijete da ima još takvih stvari. Država, sudstvo, policija i tužilaštvo treba pod hitno da reaguju, uhapse i oduzmu sav materijal kojima se krši privatnost i Tamare i drugih ljudi”, poručio je Bursać.

Kaže da je Nikčević žrtva, a da su je oni koji su je tajno snimali pretvorili u krivca.

“Još joj prijete tužbama. Kad ste u toj situaciji i kad znate kako Tamara radi i čime se bavi, a kakve prijetnje dobija i tužbe, onda je sve ovo samo tragično, ali ne i komično”, zaključio je Bursać.Povezani članci...

1 Komentara

Fruinly Postavljeno 07-05-2023 10:28:34

cialis for daily use Reversing Hashimoto s means different things to different people

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.