Društvo

Predstavnici Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR) posjetili su ZU DZ Bar

(15 riječi)

Predstavnici Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR) posjetili su ZU DZ Bar i uručili direktorki ustanove dr Branki Purliji edukativni materijal „Grožđe i vino - hrana i lijek”.

Brošura obuhvata osnovna obavještenja i naznake o vinovoj lozi i grožđu, sa objašnjenjem ljekovitog svojstva grožđa i njegovim hemijskim sastavom.
Zahvaljujući bogatstvu hemijskog sastava grožđe ima energetsku, dijetetičku, profilaktičku i ljekovitu vrijednost. U ljudskoj ishrani grožđe je glavni prirodni izvor resveratrola (polifenola). Ono predstavlja izvanrednu hranu, a posebno za starije osobe i iscrpljene ljude. Grožđe se često koristi u prevenciji i liječenju mnogih oboljenja.

Data su takođe i osnovna obavještenja o vinu sa njegovim ljekovitim svojstvima, jer crno vino ima važnu ulogu u sprečavanju pojave arterioskleroze, infarkta miokarda, a djeluje inflamatorno i antivirusno. Vino sprječava i pojavu gripa, bronhitisa i olakšava stanje kod asmatičara, a pomaže i kod prehlade, regulisanja pritiska i kod varenja i jačanja organizma. Ljekari preporučuju da pacijenti poslije preležanih bolesti ili komlikovanih hirurških intervencija svaki dan uz obrok popiju čašu vina.

Tako svi koji konzumiraju vino umjereno, ali i redovno treba da znaju da je ono lijek, pa je u brošuri mjesto nasla i stara poslovica Sv. Augustina: „Vino bez mjere, otrov je!”.

Takođe je dobro poznata i čuvena izreka za vino koja glasi: „Vino je život čovjeka, ako ga pije umjereno”.

Zbog svega navedenog i štampana je ova brošura kako bi istovremeno poslužila pacijentima koji već imaju nekih problema, ali i da bi djelovala preventivno na sve u borbi protiv raznih bolesti među kojima naročito spadaju bolesti srca i krvnih sudova, kao i kancer.


Povezani članci...

0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.