•   Četvrtak,Decembar 03.
  • Kontakt
Politika

Živković: Proglašavanje dana žalosti u nekoliko crnogorskih opština izraz tužne stvarnosti

(15 riječi)

Proglašavanje dana žalosti u nekoliko crnogorskih opština povodom smrti episkopa Srpske crkve bjelodani je izraz tužne stvarnosti u kojoj živimo, kazao je bivši predsjednik Liberalnog saveza Crne Gore Miodrag Živković.

"Ovakva vremena je još odavno, veoma dobro opisao srpski filozof i književnik Radomir Konstantinović u svom djelu "Filosofija palanke", objašnjavajući palanački duh koji se protivi svemu što je moderno, koji se zatvara pred svijetom i nosilac je nacionalizma i narcizma. Konstantinović u svom djelu ispovijeda "religiju zatvorenosti" objašnjavajući da nema života izvan duha palanke.

Takav "duh palanke" nama demonstriraju naši novi "oslobodioci" u opštinama gdje su većina, odajući počast u vidu dana žalosti povodom smrti episkopa tuđe države i tuđe crkve. Da ironija bude veća, ovakva počast se odaje posmrtno ličnostima koje nikada nijesu priznavale ni Crnu Goru, ni Crnogorce, ni ostale nesrpske narode koji ovdje žive.

Ovakvim ponašanjem nova vlast potencira i produbljuje naše proklete podjele jer ne povlači samo liniju našeg razdvajanja, nego kopa rov i stvara provaliju između nas koji ne dijelimo iste svjetonazore. Ovo je otvoreni izraz prkosa i demonstracija nadmoći koji vrijeđa, ne samo drugačije mišljenje, nego nacionalno i ljudsko dostojanstvo svih onih građana koji se duboko nijesu slagali sa hegemonističko-svetosavskom politikom ovih crkvenih velikodostojnika tuđinske crkve, zbog kojih treba danas da ih žale.

Ovakvim ponašanjem crtaju se oaze "oslobođene teritorije" u našoj zemlji, koje se već otvoreno suprotstavljaju i prkose svim onim najznačajnijim vrijednostima na kojima počivaju crnogorsko društvo i država.

Ovoj i ovakvoj otvorenoj diskriminatorskoj, velikosrpskoj politici se mora stati na kraj. Normalna, slobodarska, građanska i antifašistička Crna Gora ima snage i načina sve ovo da spriječi u budućnosti i tako zauvijek obuzda palanačke, velikosrpske oligarhe da obilježavaju "svoju" teritoriju, baš onako, kako to radi pas kada izađe iz svog dvorišta", napisao je Živković na FB profilu.  (izvor:antena M)


0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.