•   Četvrtak,Decembar 03.
  • Kontakt
Društvo

Sadžakov o smrti Irineja: Nadam se da se neće ponoviti podgorički scenario

(15 riječi)

Sociolog religije, profesor Univerziteta u Novom Sadu, Slobodan Sadžakov kaže za N1 da se u narednim danima, zbog smrti patrijarha Irineja, neće ponoviti “podgorički scenario”, a misli se na sahranu mitropolita Amfilohija, kada se nisu poštovale epidemiološke mjere.

“Posljedice u Podgorici su bile katastrofalne, u Crnoj Gori se desio debakl razuma, nadam se da se isto neće dogoditi povodom smrti Irineja. Bilo je mnogo neodgovornog postupanja sveštenika SPC, mnogo neozbiljnih izjava, ugrožavanja bezbjednosti građana. I nadam se da su izvučene pouke na sahrani Amfilohija”, naglasio je Sadžakov.

Za ovakvo ponašanje sveštenstva, djelimično je, kaže, kriva i država.

“Vidjeli smo da je od perioda izbijanja korone država najoštrija prema običnim građanima, a tolerisala je puno neozbiljnih postupaka od strane sveštenika SPC, pa se ne bih začudio da se ponovi podgorički scenario. Na sahrani Amfilohija je bio i patrijarh Irinej, da li je on tamo zaražen, ja ne mogu da procjenjujem, ali je povećan broj zaraženih među sveštenstvom, te je sada i veći rizik”, napominje gost N1.

Podsjeća da je prije Irineja i Amfilohija, od korone umro i episkop valjevski Milutin.

Na pitanje ko bi mogao da bude sljedeći patrijarh, Sadžakov kaže da o tome može samo da se nagađa, jer, kako kaže, s obzirom na način na koji se bira patrijarh, to može da bude mnogo njih.

“Vidjećemo ko će od dvije struje, jedna koju su predstavljali patrijarh i Irinej bački, a drugu Amfilohije, da prevlada, i ko će biti ta nova lica koja će zauzeti njihova mjesta” kaže Sadžakov.

Kako je rekao, Irinej bio kraće na čelu SPC od patrijarha Pavla i Germana, ali da je 10 godina bilo dovoljno da “bude i nekih spornih stvari”, kako unutar crkve, tako i političkom životu.

“Bilo je dosta učešća i u nekim političkim događajima, u skladu s povezanošću države i Crkve… I moglo bi se reći da je njegovo vrijeme na čelu SPC oblježeno tim događajima. Prije svega bih izdvojio Kosovo, gdje je došlo do neke vrste simbioze s predstavnicima države, prvo sa Borisom Tadićem, a onda i sa Aleksandrom Vučićem, i obilježilo ga je nastojanje da pomiri struje u SPC povodom pitanja Kosova i velika želja da ne dođe u veliki sukob s državom, imajući u vidu da SPC u mnogim aspektima zavisi od države”, ocijenio je Sadžakov.

Dodaje da je Irinej “u velikoj mjeri bio angažovan u vodama politike”, a ostaje pitanje, kaže, da li je to bilo dobro ili ne.

Sadžakov je rekao i da je Irinej zaslužan za završetak izgradnje Hrama Svetog Save, gdje će i biti sahranjen.

 


Povezani članci...

0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.