•   Četvrtak,Decembar 03.
  • Kontakt
Politika

PAVIĆEVIĆ

Krivokapić da razmisli može li dobiti povjerenje

(15 riječi)

Kardiohirurg i poslanik Srđan Pavićević (Foto: youtube)

Saveza građana Civis, koji je učestvovao na proteklim izborima u okviru koalicije “Crno na bijelo” i koji ima jednog poslanika u Skupštini, pozvao je mandatara Zdravka Krivokapića da razmisli o tome da li se može dati povjerenje i podrška njegovom predlogu Vlade i da li je, kako kažu, može dobiti od jedine parlamentarne strukture sa kojom se nije zvanično sreo u periodu odlučivanja.

 

Iz Saveza Civis, na čijem čelu je kardiohirurg i poslanik Srđan Pavićević, poručili su da mandatar Zdravko Krivokapić koristi njihovu ideju ekspertske vlade kao osnovu svog političkog koncepta.

“Ako ministri nisu stvarno najbolji, najiskusniji i potpuno ostvareni u svom profesionalnom životu i nisu oslonjeni na najširu moguću političku i društvenu platformu i podršku, postoji ogromna šansa da se brzo uruše, čak i sami od sebe”, poručuju iz Civisa.

 

Pitaju mandatara da li Vlada, koju treba usvojiti, zadovoljava te preduslove.


“Mandatar tvrdi da zadovoljava, ali po njegovom mišljenju i mišljenju uskog kruga njegovih saradnika. S obzirom na to koliki je i kakav je ulog u igri, da li za to mandatar ima podršku i od koga? Ako podrškom smatra umorni i, revoltom obojeni, deklarativni zaključak, jednog kasno popodnevnog sastanka sa čelnicima koalicije, onda smo mišljenja da puno rizikuje. I, pri tome, defakto, čitav rizik preuzima na sebe”, saopšteno je iz tog Saveza.

 

Iz Civisa su pitali Krivokapića da li smatra da Savez građana Civis može bespogovorno pristati na kolebljivu principijelnost i “za sada očiglednu nekonzistentnost u prezentaciji idejno-političkog koncepta, samo zbog više puta izražene i naglašene ucjene navodnom hipotekom osude jednog dijela javnog mnenja”.

 

Pitaju i da li bi to značilo da će u daljem toku i radu Vlade biti slijepi i nijemi.

 

“Odnosno, da sumiramo, da li gospodin Krivokapić smatra da je on, i samo on, na krilima zajedničke pobjede, zaslužio potpisanu ‘Carte blanche’?… A sada, hajde da još jednom razmislimo, s obzirom na to da je očigledno ‘falsifikat originala’ u izradi, da li time utiremo put slomu ovog koncepta i širom otvaramo vrata spontanom i slavodobitnom povratku DPS-a na vlast”, upitali su iz Civisa.

 

Pojašnjavajući koncept “vlade eksperata”, iz Civisa navode da to znači da se biraju školovani, obrazovani, vješti, iskusni i nadasve jasno profesionalno ostvareni ljudi iz raznih sektora i profesija.

 

“Da kao čelnici resora u Vladi eksperata, implementacijom svog znanja i iskustva, potpisanog ličnim i profesionalnim kredibilitetom, stvaraju znanstveno-stručni preduslov, okvir i prostor omeđen standardima, aktuelnim dostignućima, principima i važećim, svjetski priznatim, društvenim i kulturnim vrijednostima i normama na kome će se realizovati savremena crnogorska politika”, naglašavaju.

 

Iz Saveza kažu da je za realizaciju tog projekta neophodan konsenzus između dva glavna činioca, stručno-referentnog znanja i iskustva sa jedne strane, i politike i njenih protagonista sa druge strane.

 

“Ovaj ‘dogovor’ mora biti izbalansiran, uravnotežen, čvrst i sinergičan. Sa najširim pretpostavkama sa obje strane. Ako bilo koja strana ‘nadjača’ na štetu one druge i između njih se ne mogne staviti znak jednakosti, ova jednačina više ne važi, već, sasvim sigurno, vodi u realizaciju ‘sopstvene suprotnosti’, odnosno u lakrdiju i neslavni završetak”, zaključuje se u saopštenju u Civisa.


Povezani članci...

0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.