•   Četvrtak,Decembar 03.
  • Kontakt
Društvo

Položeno cvijeće na grobove partizana kod Vlaške crkve

Antifašisti Cetinja obilježili 13. Novembar – Dan oslobođenja

(15 riječi)

 

Polaganjem cvijeća na grobove partizana kod Vlaške crkve, poginulih u borbama za oslobođenje Cetinja 1944. predstavnici udruženja “Antifašisti Cetinja” odali su počast palim borcima i obilježili 13. novembar – Dan oslobođenja Cetinja.

 

 “Danas govorimo o kontinuitetu antifašizma, jer je on utkan u sve pore našeg grada. Cijeneći antifašizam dokazujemo da poštujemo sve velike žrtve narodnooslobodilačke borbe koje su nas dovele do pobjede i slobode, i omogućile da gradimo svoju zemlju i u njoj vrijednosti koje u središtu imaju čovjeka i njegovu ljudskost, a ne nacionalno, vjersko ili bilo koje drugo određenje. Samo u antifašističkom duhu Cetinje može opstati i ostati dosljedno sebi – sredina otvorenih pogleda, tolerantna i puna poštovanja prema bogatstvu i različitosti nacija, religija i kultura”, saopšteno je iz udruženja Antifašisti Cetinja.


Oni su naglasili da će nastaviti da promovišu antifašističke ideje i vrijednosti, internacionalizam, ravnopravnost, slobodarski duh, emancipaciju i slavnu antifašističku prošlost grada heroja.


“Borićemo se protiv istorijskog revizionizma i ukazivati na prikrivene ili otvorene fašističke prijetnje i pojave u društvu, kao što su ekstremni nacionalizam, klerikalizam, socijalna isključivanja najsiromašnijih slojeva društva ili korporativno nasilje protiv slobode, ljudi i prirode. Sve ove destruktivne socijalne i militarističke politike, koje su danas na snazi u svijetu, zahtijevaju kolektivan antifašistički odgovor”, navodi se u saopštenju.


Antifašisti Cetinja su saopštili da ih ovaj dan obavezuje da se podsjete svih koji su ugradili sebe i svoje živote u stamene temelje današnje Crne Gore.


“Slobodarsku i revolucionarnu tradiciju tkali su borci cetinjskog kraja, a iz njega, u narodnooslobodilačkoj borbi, učestvovalo je oko 5 hiljada boraca. Poneseni snom o slobodi, u toj borbi poginlo je 970 boraca, a kao žrtve fašističkog terora 525 naših sugrađana. Cetinje je dalo 49 narodnih heroja. Sa ponosom i osjećanjem uzvišenosti danas ih se sjećamo, jer njihova žrtva je putokaz za našu dalju borbu”, zaklučuje se u saopštenju.


Kod Vlaške crkve sahranjeni su šesnaestogodišnji skojevac Rajko Begović, ubijen od strane četnika uoči oslobođenja grada, kao i partizani, borci Desete crnogorske i Druge dalmatinske brigade poginuli u borbama za oslobođenje Cetinja: Panto Drecun, Dušan Vujović, Gavrilo Burzanović, Radomir Šipčić, Grga Kovačević, Ivan Pavković i Milun Vukosavljević.


0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.