Ekonomija

Marković sa ugostiteljima: Nova vlast kreirala odnos nepoštovanja mjera

(15 riječi)

Neprihvatljivo je i opasno i ponašanje pojedinih predstavnika nove parlamentarne većine, crkvenih velikodostojnika i dijela zdravstvenih radnika. Politički prvaci nove vlasti, zajedno sa dijelom sveštenstva Srpske pravoslavne crkve, osim organizovanja vjersko-političkih okupljanja, i u javnosti su kreirali odnos nepoštovanja naredbi i mjera Nacionalnog koordinacionog tijela, što je direktno ugrozilo zdravlje građana, kazao je predsjednik Vlade Duško Marković na današnjem sastanku sa predstavnicima Udruženja ugostitelja.Kako je saopšteno iz Vlade, na sastanku je dogovoreno da se odloži jednostrano otvaranje ugostiteljskih objekata u gradovima u kojima je njihov rad iz epidemioloških razloga zabranjen, a da NKT do preksjutra sagleda zdravstveno-bezbjednosni i ekonomski efekat važećih mjera.

“Na sastanku je ocijenjeno da su ugostitelji u velikoj mjeri odgovorno poštovali propisane mjere, te da ugostiteljski objekti nijesu primarni uzrok povećanja broja inficiranih koronavirusom”, naglašavaju u Vladi.

Marković je ukazao da je Vlada u proteklih osam mjeseci suočavanja sa pandemijom uspjela da obezbijedi funkcionisanje zdravstvenog sistema, redovna i dodatna izdvajanja za zarade i nagrade zdravstvenih radnika, kao i sve potrebne preparate i medicinsku opremu. Paralelno, subvencije privredi i zaposlenima premašile su 50 miliona eura.

“Ne treba samo ugostitelji da snose posljedice u situaciji u kojoj se infekcija nije raširila u ugostiteljskim objektima, već je do nje došlo grubim kršenjima na drugim mjestima, posebno u okviru vjerskih okupljanja i obreda”, kazao je premijer.
Ocijenjeno je da je osim reakcija iz Uprave policije, izostalo odgovorno i profesionalno postupanje mnogih drugih institucija, koje imaju zakonsku obavezu da sankcionišu prekršaje i krivična djela protiv javnog zdravlja.

Vjerske zajednice da obustave sva okupljanja i obrede

Sa sastanka je upućen je poziv vjerskim zajednicama da obustave sva vjerska okupljanja i obrede.

“Vlada će do posljednjeg trenutka svog tehničkog mandata iskazivati punu spremnost da nastavi da subvencionira djelatnosti koje trpe štetu zbog mjera protiv širenja koronavirusa”, naglašava se u saopštenju.

Sastanku sa predstavnicima udruženja ugostitelja prisustvovali su potpredsjednik Vlade Milutin Simović, ministri finansija Darko Radunović i ekonomije Dragica Sekulić te predstavnici Instituta za javno zdravlje Dragan Laušević i Senad Begić, direktor Doma zdravlja Podgorica Nebojša Kavarić, predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović i predsjednik Odbora turizma i ugostiteljstva PKCG Ranko Jovović.

 

 


Povezani članci...

0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.