Ekonomija

UGOSTITELJI

Pristajemo na sve, osim na zatvaranje

(15 riječi)

Ugostitelji iz više crnogorskih gradova održali su na Trgu nezavisnosti u Podgorici protest, nezadovoljni odlukom NKT-a da od sjutra budu zatvoreni kafići i restorani u Podgorici, Tivtu, Budvi i Kotoru. Nacionalnom koordinacionom tijelu uputili su zahtjev u kojem traže da im se dozvoli rad do ponoći ili da se zabrani rad svih uslužnih djelatnosti, osim onih koje su nužne za zadovoljenje osnovnih životnih potreba. Ako NKT ne prihvati jedan od ta dva zahtjeva, poručuju da će biti prinuđeni da se ne pridržavaju propisanih mjera.

Ugostitelji su poručili da pristaju na sve mjere, ali ne i na to da jedino njihovi objekti budu zatvoreni. Ranije je IJZ najavio je da ugostiteljski objekti u Podgorici, Budvi, Ulcinju i na Cetinju od ponoći, biti zatvoreni, a ta mjera trajaće najmanje 14 dana.

U zahtjevu NKT-u predložili su da se rad ugostiteljskih objekata ograniči do ponoći ili da se zabrani rad svim djelatnostima. 

"Obustava rada svih uslužnih djelatnosti, osim onih koje su nužne za zadovoljavanje osnovnih životnih potreba na teritoriji Crne Gore na određeni period, uz maksimalne subvencije na zarade zaposlenih, oslobađanje od plaćanja svih fiskaliteta kako na državnom tako i na nivou lokalne samouprave, kao i oslobađanje od plaćanja struje, vode, odvoza smeća i ostalih komunalija", drugi je prijedlog ugostitelja, naveden u zahtjevu NKT-u.

Smatraju da će se jedino na taj način donošenjem jedne od dvije navedene odluke dati doprinos očuvanju turističke privrede, jer su, kako ističu, odluke koje su donešene ranije turističku privredu dovele na rub kolapsa.

Odgovor očekuju u najkarćem roku u suprotnom biće, kako kažu, prinuđeni da se ne pridržavaju propisanih mjera. 

 _____________________________________________________________


         Ima i poruka: Zatvorite crkve, a ne kafane

____________________________________________________________

Ugostitelji su poručili i da će nakon sjednice NKT-a donijeti doluku o daljim potezima.

„Nakon njihove odluke sastaćemo se i vidjećemo šta ćemo. Očekujemo razumijevanje. Vjerujem da ćemo donijeti ispravnu odluku kako za privredu tako za zdravstvo", poručeno je sa skupa.

Protest na Trgu nezavisnosti je počeo aplauzom za medicinske radnike. Ugostitelji poručuju da su oni saveznici u borbi sa kovidom, a ne oni koji doprinose širenju zaraze.

„Napravio bih razliku između ovog skupa i svih ostalih. Na ovom skupu svi držimo distancu bez kontakta smo i svi držimo maske", poručio je Nikola Buzdovan predstavnik udruženja ugostitelja.

Nema zdravstva bez ekonomije

Smatraju da su ugostitelji sastavni dio i ekonomskog i zdravstvenog sistema i da je neprihvatljivo da budu izopšteni.

"Zatvaranje ugostiteljstva je Sizifov posao. Imali smo zatvorenu Budvu, i svi su išli u Tivat. Budva propala Tivat inficiran. Ovdje smo da poštujemo svaku racionalnu mjeru koja će imati efekat, jer nema zdravstva bez ekonomije“, poručio je Buzdovan.

 


Povezani članci...

0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.