Društvo

Fondacija „SVETI PETAR CETINJSKI

Očuvati državotvorno nasljedje

(15 riječi)

Fondacija „SVETI PETAR CETINJSKI“ i ovog 31. Oktobra – na LUČINDAN – sa pijetetom obilježava 190. godina od upokojenja PETRA PRVOG PETROVIĆA NJEGOŠA – SVETOG PETRA CETINJSKOG, jedne od najzaslužnijih ličnosti u istorijskom trajanju Crne Gore i Crnogorskog naroda – njihovog duhovnog uzvišenika i svjetovnog predvodnika.

Fondacija na 21. godini svog trajanja, odala je počast i preminulim osnivačima i članovima Fondacije, i Dragu Rašoviću, njenom dugogodišnjem uspješnom predvodniku.

Svekolika ovovremena crnogorska državna, nacionalna i vjerska urušavanja, „prijateljsko-bratsko-rođačka“ okupiranja i porobljavanja, materijalna i kulturna pljačka – i u današnjem vremenu eho su kritičkog duha i uma pedesetogodišnjeg duhovnog i vladarskog iskustva SVETOG PETRA CETINJSKOG.

Fondacija „SVETI PETAR CETINJSKI“ od osnivanja, zahvaljujući uglednicima koji su je osnovali i u njene temelje ugradili svoj intelektualni, naučni, kulturni i društveni kredibilitet, i pored pokušaja da se devastira njena uloga, nastoji da opravda ime i djelo SVETOG PETRA CETINJSKOG i sebe ugradi u progresivne želje i potrebe i države i građana Crne Gore.

Tako je i ova smutna vremena po crnogorsku samobitnost – u vremenima ponovnih velikosrpskih nasrtaja na državnu, vjersku i nacionalnu posebnost Crne Gore i Crnogorskog naroda, Fondacija „SVETI PETAR CETINJSKI“ sebe založila u njihovu odbranu organizujući, zajedno sa DUKLJANSKOM AKADEMIJOM NAUKA I UMJETNOSTI, CRNOGORSKIM KULTURNIM FORUMOM, CRNOGORSKIM POKRETOM i CRNOGORSKIM ZBOROM, Međunarodnu naučnu konferenciju pod nazivom „NEZAVISNA I EVROPSKA CRNA GORA ILI VELIKA SRBIJA“, sa namjerom da se čuje riječ hrvatskih, makedonskih, kosovskih, srpskih i crnogorskih učenjaka i intelektualaca.

Na opšte zadovoljstvo pozivu se odazvalo dvadesetak sociologa, istoričara, antropologa, pravnih eksperata, književnika, politologa i publicista, koji su, u većini, pravovremeno dostavili svoje radove. Ali nažalost, pojava korona-virusa je reducirala sve planove, i uskratila neophodnu finansijsku potporu. Ipak od pristiglih radova je pripremljeno za elektronsku prezentaciju oko 380 strana, koju je „posjetilo“ oko 25 hiljada svjetskih znatiželjnika uključenjima na sajtu Fondacije.

Učesnici današnjeg skupa saslušali su, i podržali, prigodno obraćanje direktora Fondacije MIJA ALEKSIĆA, sa željom da se sačuvaju temelji i uloga Fondacije SVETI PETAR CETINJSKI.

Postignut je dogovor  da se tokom 2021. godine održi sastanak osnivača, članova i prijatelja Fondacije, iskrenih podržavaoca lika i djela  Svetog Petra Cetinjskog, zaštitinika kulturno-istorijskog i državotvornog nasljeđa Crne Gore, afirmacije savremenih vrijednosti i potencijala crnogorskog društva, na kome će se odrediti konkretni projekti i finansijska konstrukcija za njihovu realizaciju radi jačanja državnog, demokratskog i obrazovnog puta, radi zaštitite istorijskih kulturnih i duhovnih vrijednosti.                                               

Fondacija Sveti Petar Cetinjski


0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.