Ekonomija

Direktor hotelske grupacije Casa del Mare Nikola Milić o problemima u turizmu

Činimo sve da ova godina ne bude u potpunosti izgubljena

(15 riječi)

I hotelska grupacija Casa del Mare, koju čini šest malih hotela u Boki Kotorskoj zvog pandemije trpi velike gubitke. Kako je Crnogorskom portalu kazao vlasnik ove grupacije Nikola Milić neizvjesna je i sljedeća sezona, ali se nadaju oporavku. Vrijeme kada nije bilo gostiju iskoristili su da unaprijede svoje usluge.

- Gubici su veliki. Naš hotelski lanac živi od inostranih gostiju i prirodno je da, usljed zatvaranja granica i pandemije, ovi gosti nijesu mogli doći do nas. Očekivano, jun i jul su bili slabi, avgust i septembar su bili nešto bolji usljed otvaranja granica ka susjedima, ali to je naravno i dalje mnogo daleko u odnosu na ono što smo imali prethodnih godina i čemu smo se za ovu godinu nadali - kazao je Milić.

Međutimu Casa del Mare njeguju mnoge vrijednosti, a među njima jedna zauzima posebno mjesto, a to je inovativnost, pa čak i ovako teškim vremenima kao što je ova godina.

- Zato smo sve naše kapacitete usmjerili ka tome da našu ponudu učinimo prijemčivom domaćim gostima - pa smo formirali posebne pakete, neobičnu gastronomsku ponudu poput naše Casa Epico, mediteranskog restorana na bokeški način.  Činimo sve da ova godina ne bude u potpunosti izgubljena, da iskoristimo vrijeme za dodatne inicijative i na taj  način podignemo vrijednost našeg brenda na jedan drugi način - kaže Milić.

Očekivanja od sljedeće godine, po njegovim riječima su neizvjesna.

- Sve će umnogome zavisiti od faktora koji su van naše moći - razvoja epidemiološke situacije kod nas i u svijetu, eventualnog razvoja vakcine i slično. Mi želimo da budemo optimistični da će stvari da se vrate u normalu u što kraćem roku i zbog toga ćemo se truditi da radimo punim kapacitetima i ove zime kako bi održali visoke standarde usluge, dalje unaprijedili procedure i ojačali firmu za neke nove poslovne poduhvate u hotelskoj industriji -  naglašava Milić dodajući da su svi hotelijeri izvukli pouke iz ove karakteristične sezone, a oni su naučili da se posvete svakom gostu pojedinačno.

- S obzirom na to da  smo mi kolekcija malih hotela, svakako je i do sada individualan dolazak gostiju kod nas bio najzastupljeniji. Osim toga taj individualni pristup, odnosno pristup prilagođen svakom gostu pojedinačno - njihovim zahtjevima, potrebama putovanja i ostanka u Crnoj Gori - je nešto što krasi naše hotele od njihovog otvaranja. U ovoj situaciji je to naročito došlo do izražaja i ovo iskustvo za nas se pokazalo neprocjenjivim - kazao je MilićO tome kako će ugostitelji ,,preživjeti“ do sljedeće sezone kaže da je svaka firma priča za sebe i da je teško i nezahvalno procjenjivati druge.

- Mi vjerujemo da u zavisnosti od poslovne politike prije korone i od strategiije i načina vođenja firme prije korone u mnogome će zavisiti kapaciteti firmi u ovom izazovnom periodu. Želimo da vjerujemo da će država spram svojih kapaciteta očuvati turistički proizvod, ne samo zbog procenta učešća turizma u BDP-u, već i zato što vjerujemo da je očuvanje turističke supstance interes države, ne samo turističke privrede. Period ispred nas će biti izazovan i težak u svakom smislu - zbog toga je neophodno da djelujemo ujedinjeni - poručio je na kraju Milić.  N.K.


0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.