Politika

ISTORIJA SE PONAVLJA: Problemi sa SPC iz predreferendumskog perioda isti i 15 godina kasnije

Bojović: Imali smo vlast nedostojnu ozbiljne državotvorne politike

(15 riječi)

Rade Bojović

Odlazeća vlast nije ništa činila, osim sto je šurovala sa Srpskom pravoslavnom crkvom, pa joj se to obilo o glavu. I što je mnogo važnije obilo se Crnoj Gori. Imali smo vlast koja je bila nedostojna ozbiljne državotvorne, pravične i emancipatorske politike - smatra danas Bojović

Djelovanje Srpske pravoslavne crkve poprima oblježja neprihvatljivih incidentnih situacija i osmišljenih političkih provokacija, ocijenio je još 2005. tadašnji koordinator Pokreta za nezavisnost Crne Gore Rade Bojović. Da se situacija nije promijenila ni 15 godina kasnije potvrđuje za naš portal Bojović, tvrdeći da to samo svjedoči o višegodišnjoj promašenoj i lošoj državnoj politici dosadašnje vlasti.

Bojović je godinu pred referendum upozoravao da je problem SPC u Crnoj Gori višestruk jer se ne radi samo o, kako je tada rekao, zakletom protivniku crnogorske države, nacije i crkve, već da je riječ o vjerskoj zajednici koja ne želi da prihvati evropski koncept sekularne i građanske države.

Istakao je i da su se beogradski unitaristi, predvođeni tada predsjednikom Vlade Srbije Vojislavom Koštunicom, opredijelili za plan političke diskreditacije Crne Gore, dajući punu podršku militantnom djelovanju SPC u političkom životu Crne Gore. 

- Ukoliko zvanični Beograd želi da od Srbije pravi pravoslavni Iran i pritom nudi takav koncept susjedima, to je samo razlog više da Crna Gora energično obnovi svoju državnost i odbrani princip ravnopravnosti, vjeroispovijesti i politiku odvojenosti crkve od države - kazao je Bojović u avgustu 2005. godine.


                                            Tekst u Pobjedi objavljen 13. avgusta 2005. godine

Državu smo dobili, stare boljke su privremeno uspavane, da bi nakon 15 godina bile probuđene usvajanjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Buna koju je izazvao ovaj dokument ponovo je problematizovalo pitanje umiješanosti crkve u politička zbivanja, naročito njen uticaj na rezultat parlamentarnih izbora, uz navodnu podršku Beograda.

Razlika je što umjesto Koštunice, konce danas, sudeći prema dešavanjima iz prethodnog perioda, povlači predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji negira upletenost.

Izjava Bojovića iz 2005. može se "preslikati" na aktuelni momenat, što i on smatra očiglednim.

- Odlazeća vlast nije ništa činila, osim sto je šurovala sa Srpskom pravoslavnom crkvom, pa joj se to obilo o glavu. I što je mnogo važnije obilo se Crnoj Gori. Imali smo vlast koja je bila nedostojna ozbiljne državotvorne, pravične i emancipatorske politike - smatra danas Bojović.

Ukoliko se državotvorni socijaldemokrati ne ujedine u jednu stranku na autentičnoj i obećavajućoj referendumskoj politici, onda je, ističe Bojović, njihov put u opozicionu jalovost neminovan.

 


Povezani članci...

0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.