Društvo

Crna Gora sada je kidnapovana država

(15 riječi)

Građanski aktivista Velibor Ivanović saopštio je juče da tužbu Nevladine organizacije “Ne damo Crnu Goru“, čiji je osnivač budući premijer Zdravko Krivokapić, doživljava kao jasnu demonstraciju slabosti uz poruku da je “građanski aktivizam posljednja linija odbrane modernog i evropskog društva“.

“Kao takav, trn je u oku retrogradnoj i ilegalnoj organizaciji koju prepoznajem kao Srpsku političku centralu”, poručio je Ivanović.

On je istakao da je NVO koja ga je tužila pod kontrolom SPC, te da je “narativ kojeg su uveli u javni život forma srednjovjekovnog i obiluje govorom mržnje, pa i čistim fašizmom“.

“Kako je moguće da su kao takvi mogli da razvijaju svoju logistiku i na kraju političku organizaciju, pitanje je za bivšu vlast. Nemam dilemu da sam meta te centrale iz razloga što sam jedan od pokretača Građanskog pokreta Crne Gore, te da je tužba pokušaj preventivnog „prljanja“ straha od mog mogućeg političkog angažmana, ocijenio je on.

Crna Gora je, kategoričan je, u ovom trenutku kidnapovana država kojom upravljaju oni koji joj žele brzi kraj.

Poručio je i da je cilj pokreta koji osniva u prvoj fazi „politička artikulacija želja ubjedljive većine, a onda i obaranje vlasti koja je igrom slučaja i sticajem okolnosti došla na tu poziciju“.

NVO “Ne damo Crnu Goru“ u ponedjeljak je podnijela tužbu protiv Ivanovića, zbog njegovih komentara na račun SPC, optužujući ga za govor mržnje.

Njihov advokat Goran Čađenović izjavio je i da su u proteklih skoro dva mjeseca podnijeli dvadesetak krivičnih prijava koje se „”u najvećem broju odnose na takozvani govor mržnje, odnosno zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, koje su usmjerene protiv Mitropolije crnogorsko-primorske, Njegovog Preosveštenstva gospodina Amfilohija Radovića, sveštenstva, srpskog naroda i svih onih koji su direktno stali i dali jasnu podršku ‘odbrani svetinja’“.

Krivokapić je iz ove NVO izašao samo nekoliko sedmica pošto je osnovao – 1. avgusta podnio je ostavku nakon što je prihvatio da predvodi prosrpsku koaliciju „Za budućnost Crne Gore“, ali i poručio da je ta NVO njegova „jedina baza“.

Organizaciju su osnovali univerzitetski profesori koji su podržali SPC, a na njenom čelu sada je dr Vesna Bratić, profesorica na Filološkom fakultetu u Nikšiću, koja je ranije saopštila da je „u samoj srži djelovanja ove NVO odbrana naših svetinja na sve legalne načine“.


0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.