Politika

Adžić: Popis stanovništva odgoditi za nekoliko godina

(15 riječi)

Istoričar i pravnik Novak Adžić smatra da predstojeći popis stanovništva treba odgoditi za nekoliko godina, dok se ne relaksira atmosfera i ne steknu uslovi da bude organizovan u demokratskoj atmosferi.
On je, u emisiji "Zumiranje" na TVCG, istakao da je izjava mandatara za sastav nove vlade Zdravka Krivokapića, da je Crna Gora srpska država, neprihvatljiva te da znači povredu Ustava Crne Gore.

Adžić kaže da je izjava mandatara za sastav buduće vlade, da je CG srpska država, krajnje zabrinjavajuća, i u moralnom, istorijskom i političkom smislu krajnje neprihvatljiva.

"Ustav Crnu Goru definiše nezavisnom. Ta izjava je na fonu pretvaranja Crne Gore u srpsku provinciju i to je meni zaista neprihvatljivo. Možda se uvaženi gospodin istrčao, ali vjerujem da on tako strateški i razmišlja. Njegova privrženost SPC i klerikalizmu je jasna", naveo je Adžić.

On smatra da je izjava Krivokapića sa stanovišta ustavnog prava duboka povreda Ustava CG.

"Povrijedio je temeljne vrijednosti Crne Gore, koja je defiisana kao građanska, a ne druga srpska država. Sa druge strane mandatar je kandidat SPC, i koji nije krio tu svoju ulogu tokom predizborne kampanje", istakao je on. 

On kaže da je zagovornik promjena.

"Smatram da su promjene neophodne, ali zaista smatram da nova alternativa koja se nudi ne obećava ništa dobro".

Kaže da su promjene same po sebi dobre, ali da svaka promjena ne znači i napredak.

"Takvih primjera je bilo mnogo kroz istoriju koliko hoćete."

On je istakao i da predstojeći popis stanovništva treba odgoditi za nekoliko godina, dok se ne relaksira atmosfera i ne steknu uslovi da popis bude organizovan u demokratskoj atmosferi.

Kaže da vjeruje da će vladajuća elita od tog popisa pokušati da napravi drugi referendum.

"Može se pokušati sve, da se smanji broj Crnogoraca i poveća broj Srba, kako bi se od CG napravila federacija naroda i na taj način da bi se relativizovala CG i od nje pokušala napraviti druga srpska država na moru", smatra on.  

 


Povezani članci...

0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.