Ekonomija

Tokom ljetnje sezone naplaćeno 276,56 miliona eura

(15 riječi)

Poreska uprava (PU) je od juna do avgusta ostvarila ukupnu naplatu prihoda u iznosu od 276,56 miliona eura, čime je, uprkos lošoj turističkoj sezoni, plan po rebalansu budžeta za taj period uspjela da premaši za 23 miliona eura.

Iz PU su kazali da je plan naplate prihoda po rebalansu budžeta iznosio 253 miliona EUR.

“Od početka godine PU je ostvarila ukupnu bruto naplatu u iznosu od 706,2 miliona EUR, što je 24 miliona EUR više od osmomjesečnog plana po rebalansu budžeta”, navodi se u saopštenju PU.

Kako su saopštili, ostvareni rezultat je i oko 40 miliona EUR, odnosno pet odsto, ispod ostvarenja iz istog prošlogodišnjeg perioda, odnosno 25 miliona iznad ostvarenja iz istog perioda 2018.

Iz PU su naveli da je od nacionalnog avio-prevoznika Montenegro Airlines (MA) naplaćeno deset miliona EUR duga po osnovu poreza i doprinosa na zarade.

Iz PU su, u strukturi naplate ostvarene tokom osam mjeseci ove godine, posebno istakli naplatu poreza na dobit pravnih lica, u iznosu od 71,47 miliona EUR, što je sedam miliona iznad plana, a osam miliona više nego prošle godine.

“Ovaj podatak indikator je visokog stepena korporativne kulture koja postoji u crnogorskoj privredi uprkos izazovima nametnutim pandemijom zarazne bolesti Covid-19”, smatraju u PU.

Iz PU su saopštili da kod naplate prihoda po osnovu zarada zaposlenih u Crnoj Gori nije zabilježen značajniji pad.

„Tako je po osnovu poreza na dohodak fizičkih lica naplaćen iznos od 107,3 miliona EUR, što je sedam miliona iznad plana naplate, a tri miliona manje nego prošle godine. Naplata doprinosa za socijalno osiguranje je iznosila 324,2 miliona EUR, što je 13 miliona iznad plana, a 12,5 miliona manje nego prošle godine“, precizirali su iz PU.

Po osnovu koncesionih naknade naplaćen je iznos od 18,94 miliona EUR, odnosno tri miliona EUR iznad plana, a 8,3 miliona EUR manje nego prošle godine.
Po osnovu poreza na promet nepokretnosti naplaćeno je 9,69 miliona EUR, odnosno 1,5 miliona ispod plana i tri miliona manje nego prošle godine.

Iz PU su naveli da je najznačajnije smanjenje naplate zabilježeno kod poreza na dodatu vrijednost (PDV), po osnovu kojeg je naplaćen iznos od 163,7 miliona EUR, odnosno devet miliona ispod plana naplate i 16,6 miliona manje nego prošle godine.

„Rezultat naplate PDV-a posljedica je drastičnog usporavanja privrede zbog ekonomske krize nastale od početka pandemije zarazne bolesti Covid-19, koji je posebno bio vidljiv u primorskoj regiji tokom ljetnjih mjeseci, gdje je zabilježen pad prometa od čak 70 odsto", kazali su iz PU.

Iz PU su saopštili da, imajući u vidu okolnosti koje utiču na privredu, a koji se direktno odražavaju na fiskalni kapacitet privrednika, a samim tim i naplatu javnih prihoda, ostvarena naplata ukazuje da je PU uspjela da iskoristi najveći dio fiskalnog potencijala poreskih obveznika te da stepen poreske discipline i dobrovoljnog poštiovanja poreskih propisa održi na visokom nivou.  (izvor:RTCG)


0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.