Politika

Demokratski front izgubio u dobijenim izborima

Sada Crnom Gorom vlada 14 poslanika

(15 riječi)

Nakon jučerašnje konstitutivne sjednice 27. saziva Skupštine Crne Gore, i istorijskog dogovora nove većine oko predsjednika parlamenta i mandatara za sastav nove Vlade, sasvim je jasno da je Demokratski front izgubio u dobijenim izborima 30. avgusta, pišu Dnevne novine.

Činjenica je da je Demokratski front od izbora koji su održani 30. avgusta, do juče, bio pod neviđenim pritiskom, pa, možda, čak i većim nego Dritan Abazović. Nesumnjivi pobjednik izbora, koalicija “Za budućnost Crne Gore”, našla se na udaru građana koji su glasali za promjenu vlasti prije svega zbog pisanja nekih medija da ne žele da bude formirana nova vlada. Zato je i došlo do blanko podrške poslanika ove koalicije kandidatima za predsjednika parlamenta i Vlade, piše ovaj medij.

Na internetskoj enciklopediji “Wikipedija” piše da se pod “pojmom demokratija označava oblik vlasti u kojem sve odluke neke države donosi direktno ili indirektno većina njenih građana kroz poštene izbore. Kad su ti uslovi ispunjeni, vlast se može opisati kao demokratska”.

Kaže se još da je demokratija procedura i matematika. Ako ovo uzmemo u obzir jasno je da ni jedna ni druga nije ispoštovana. Procedura govori da najjača politička grupacija u novoformiranoj većini, shodno rezultatima, treba da ponese najveći teret odgovornosti i preuzme funkcije predsjednika parlamenta i Vlade.

Koalicija “Za budućnost Crne Gore” dobila je mjesto mandatara, koji je, kako je naglašavano nezavisni intelektualac, bez obaveze da sprovodi bilo čiju politiku. Mjesto predsjednika Skupštine su dobile Demokrate, a najvažnije resore tzv. “ministarstva sile”, bar kako izgleda u ovom trenutku, dobiće GP URA.

Nije ispoštovana ni matematika. DPS, koji je najjača partija u parlamentu, preselila se u opoziciju, sa svih 30 mandata, a Koalicija “Za budućnost Crne Gore”, sa svojih 27 poslanika, dolazi u vlast, a da se neće, praktično, ništa pitati, i sasvim je očigledno da će biti opozicija u vladajućoj većini.

Matematika još kaže da će u naredne četiri godine Crnom Gorom vladati 14 poslanika, i to 10 Demokrata i četiri iz GP URA. Demokrate su na izborima 30. avgusta osvojile 12, 53, a GP URA 5,54 odsto podrške građana. Znači sa 18,07 procenata imaju apsolutnu vlast u Crnoj Gori.

 

Poslanicima koalicije “Za budućnost Crne Gore” preostaje da se izbore za mjesta predsjednika nekih odbora u Skupštini Crne Gore.

Ovakva matematika u Crnoj Gori govori da i onaj koji pobijedi na izborima može da izgubi. Dešava se.

“VAR SOBA” U MITROPOLIJI

Iako su skoro svi učesnici razgovora predstavnika nove većine u Manastiru Ostrog saopštili da Mitropolija crnogorsko-primorska ne sastavlja Vladu i ne učestvuje u raspodjeli vlasti, sasvim je jasno da je interesovanje MCP za politička događanja veoma veliko. U Mitropoliji tvrde da je to, isključivo, zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji posljednjih dana niko i ne pominje, a koji će se, izvjesno je, ponovo naći pred poslanicima Skupštine Crne Gore, ako se Abazović, konačno, izjasni o njemu.

Na društvenim mrežama juče je bila aktuelna fotografija mitropolita Amfilohija, na kojoj se vidi da prati prenos Skupštine Crne Gore. Mnogi su prokomentarisali da sve liči na “var sobu”, sa sportskih terena, u kojoj sudije, vraćajući snimke nadmetanja, donose konačne odluke o bitnim događanjima na terenu. Liči, zar ne?

Poslanicima koalicije “Za budućnost Crne Gore” preostaje da se izbore za mjesta predsjednika nekih odbora u Skupštini Crne Gore.


Povezani članci...

0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.