Društvo

SIMBOLIKA SIMBOLA

(15 riječi)

Za Antenu M piše: Snežana Rakonjac

Crnogorska narodna pjesma „Oj svijetla majska zoro“, koju su tokom narodnooslobodilačkog rata protiv fašizma pjevali crnogorski partizani, postala je tokom devedesetih godina prošlog vijeka nezvanična himna Liberalnog saveza. Pjesma i zastave kojima su budili nadu i rasplamsavali žar borbe za obnovu državne nezavisnosti Crne Gore stekli su status državnih simbola u ljeto 2004. godine. Crnoogrski barjak zavijorio se na jarbolu ispred Skupštine 14. jula, a dan ranije na proslavi Dana ustanka i novoustanovljenog Dana državnosti u Bijelom Polju prvi put je zvanično izvedena nacionalna himna „Oj svijetla majska zoro“.

Tih dana i Srbija se okitila novim državnim simbolima i zapjevala „Bože pravde“, a pokušaj usvajanja himne državne zajednice SCG skinut je s dnevnog reda za vazda, zato što se patrijarh Srpske pravoslavne crkve Pavle usprotivio prijedlogu da svečana pjesma bude kombinacija srpske i crnogorske himne, koju je okarakterisao kao „neonacističku“. Nekoliko mjeseci kasnije, crnogorska zastava, uz zvuke državne himne, prvi put se zavijorila van granica Crne Gore u decembru 2004. godine u Budimpešti. U godinama koje su slijedile crnogorsko državno znamenje nije bilo samo protokolarni dekor, već vjesnik i svjedok istorijskih događaja. Noć preplavljena crnogorskim barjacima u maju 2006. najavila je referendumski trijumf i obnovu državne nezavisnosti Crne Gore, 88 godina nakon što je balkanska kraljevina sa najdužom državotvornom tradicijom izbrisana odlukama nelegitimne Podgoričke skupštine 1918.

Podizanjem crnogorske zastave na Ist Riveru u junu 2006, Crna Gora je postala 192. članica Ujedinjenih nacija i dio svjetske porodice naroda. Uz državne simbole slavilo se evropsko zlato crnogorskih vaterpolista u Malagi 2008. i olimpijsko srebro naših rukometašica u Londonu 2012. godine. Od juna 2017. crnogorska zastava je u sazvježđu NATO članica u Briselu.

Uz crnogorske zastave i himnu usvojen je 2007. prvi Ustav nezavisne Crne Gore. Već deceniju i po uz državno znamenje i hiljade zastava na crnogorskim ulicama svakog 21. maja i 13. jula obilježavaju se istorijski datumi i slavi milenijumsko trajanje naše države. Poštovanjem državnih simbola građani izražavaju svoju pripadnost i ljubav prema Crnoj Gori. I svi koji vole državu Crnu Goru – vole i njenu zastavu, poštuju njen grb, pjevaju njenu himnu. A svi koji ne vole državu Crnu Goru – vole srpsku zastavu, poštuju četničke simbole, pjevaju srpske nacionalističke pjesme. Pokazao je to početak 2020. godine, mjeseci obilježeni litijama u organizaciji Srpske pravoslavne crkve i prevlast srpskih barjaka u mraku koji je prekrio crnogorske gradove. U isto vrijeme, pod okriljem noći, ali i po danu, u vatri mržnje gorjele su naše zastave, ne samo u Crnoj Gori, već i u srpskoj prijestonici, nagovještavajući uzavrela vremena.

U izbornoj noći 30. avgusta preplavljenoj srpskim zastavama, ispred hrama Srpske crkve u Podgorici, slavila se pobjeda srpstva i veselio srpski rod.


Samo nekoliko dana kasnije, srpske pokliče nadglasala je crnogorskom himnom, zastavama i hrabrom riječju, crnogorska mladost na skupovima u Cetinju i Podgorici.


Prema poslovniku Skupštine Crne Gore od 2012. godine konstitutivne sjednice Parlamenta počinju intoniranjem ili izvođenjem crnogorske himne. Od tada gledamo prorijeđene ili prazne opozicione klupe u plenarnoj sali, kao jasan izraz nepoštovanja države, animoziteta prema njenim simbolima i kršenja pravila zakonodavnog doma kojem pripadaju.


U susret konstitutivnoj sjednici novog parlamentarnog saziva znatiželju izaziva dilema da li će većina u novoj skupštinskoj većini, kao i do sada, bojkotovati simbole crnogorske države ili će, u duhu sporazuma koji su potpisali čelnici tri koalicije, 23. septembra prvi put nevoljno zapjevati „Oj svijetla majska zoro“.


0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.