Ekonomija

Markovićeva vlada priprema Budžet, a nova većina usvaja: Privremeno finansiranje ili sve ispočetka

(15 riječi)

Proces tečeBudžet je finansijski plan baziran na godišnjim procjenama primitaka i izdataka. On se donosi za kalendarsku godinu i važi u godini za koju je donešen. Rok za dostavljanje predloga zakona na usvajanje Skupštini je do 15. novembra, ali ukoliko za to postoje opravdani razlozi ovaj zakon ne mora biti usvojen u predviđenom roku. Kako će se ovaj proces odvijati ukoliko se u naredna dva mjeseca ne formira nova Vlada? tako što Ministarstvo finansija priprema nacrt zakona o budžetu države i u oktobru ga dostavlja Vladi.

Predlog zakona o budžetu države utvrđuje Vlada i do 15. novembra ga dostavlja Skupštini na usvajanje.

Ipak, to nije obavezujući rok, dešavalo se da se taj rok probije, u slučaju da postoji neki opravdan razlog. Formiranje Vlade i izbori su svakako opravdan razlog. Takođe, Vlada može da donese odluku o privremenom finansiranju, ako ne stigne da usvoji Zakon o budžetu do kraja godine.

Privremeno finansiranje, u članu 37 Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti stoji:

“Ako se zakon o budžetu države odnosno odluka o budžetu opštine ne donese do 31. decembra tekuće, za narednu fiskalnu godinu, Ministarstvo finansija, do njegovog donošenja, potrošačkim jedinicama mjesečno odobrava sredstva do iznosa 1/12 (jedne dvanaestine) stvarnih izdataka u prethodnoj fiskalnoj godini, a odgovorno lice u opštini, do donošenja budžeta opštine odobrava sredstva u skladu sa zakonom kojim se uređuje finansiranje lokalne samouprave.”

Svakako, budžet priprema Ministarstvo finansija i to je proces koji započinje sredinom godine, nije proces koji se radi samo krajem godine. Ministarstvo finansija intenzivno radi na pripremi ovog zakona.

“Shodno odredbama Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, Ministarstvo finansija do kraja oktobra tekuće godine Vladi dostavlja Nacrt zakona o budžetu Crne Gore za narednu godinu. S tim u vezi, Ministarstvo je otpočelo i intezivno radi na pripremi i realizaciji svih aktivnosti na ovom polju. Svakako, izuzetno nepovoljne okolnosti povezane sa COVID 19 pandemijom u značanoj mjeri utiču na efikasnost rada u ovom periodu i usporavaju ili onemogućavaju realizaciju određenih aktivnosti na konvencionalan način. Međutim, očekujemo da će sve planirane aktivnosti iz nadležnosti Ministarstva finansija biti realiziovane u skladu sa predviđenim rokovima”, kazali su Standardu iz Ministarstva finansija.

Ostalo je još dva mjeseca za zakonski rok, a kako navode stručnjaci iz ove oblasti, priprema budžeta ne oduzima više od mjesec dana.

Ministarstva po pravilu imaju svoje planove, obaveze iz prethodnog perioda i slično. A, najveći izazov su, navode stručnjaci, prihodne i rashodne strane disbalansa koji se očekuje, kao i projekcije za narednu godinu, te da sama priprema budžeta nije problematična.

Što prije formirati Vladu kako bi se izbjegli pravni vakumi

Da su se ovakve pravno-politički nedefinisane situacije rijetko srijetale u praksi ispričao je za Standard ekonomski analitičar Predrag Drecun. On je kazao da i kada bi kalendarski bilo nešto slično u prošlosti, bilo je izvjesno da će Vlada i nosioci istih koalicionih partnera nastaviti da vladaju, pa nije bilo upitno kako će se proces u vezi sa budžetom odvijati.

“Imamo situaciju da jedna parlamentarna većina koja vlada trenutno daje rebalans, a da će ga sprovoditi druga, to bi moglo da se desi što sasvim sigurno novoj parlamentarnoj većini neće biti prihvatljivo. Tako se možemo naći u situaciji da možda bude uzaludan trud aktuelnog Ministarstva finansija, ali oni rade u skladu s rokovima koji su propisani i jednostavno moraju pripremati nacrt”, kazao je Drecun za Standard.

Zato bi, tvrdi on, bilo dobro da se što prije formira Vlada, kako bi se izbjegle ovakve nedefinisane scene i ovakvi pravni vakumi, jer iz toga može da proistekne mnogo veća šteta nego što se misli.

“Na kraju krajeva može se neki akt proglasiti nezakonitim, tj. pred Ustavnim sudom se osporiti njegova validnost i to bi naravno onda ušlo u dalje posljedične radnje koje bi samo bile gubljenje vremena”, dodao je.

Kako ističe, imamo najavu trenutne Vlade da će penzije biti redovne, a sa druge strane imamo iskazanu bojazan da kasa može biti ispražnjena, pa bi to mogla biti opomena novoj parlamentarnoj većini da što prije formira Vladu kako ne bi došla u situaciju da dosadašnja Vlada praktično u legitimitetu nove Vlade troši budžet.

“Svaka promjena, a naročito promjena poslije 30 godina jedne administracije, dovođenje druge administracije mora biti bolna, ne može ići glatko. Jedan dio administracije je potpuno okamenjen u svojim pozicijama, jedan dio je jako profesionalan, jedan je potpuno politički obojen, tako da će sigurno u sudaru ta tri vektora biti propusta. Nova vlast će znati sa čim se hvata u koštac i valjda imaju rješenje u dovoljnom broju eksperata koji trebaju to da izvedu na pravi put”, ispričao je Drecun.

Prema njegovom mišljenju dovoljno je imati dvadesetak ljudi koji imaju iskustva sa javnim finansijama i postaviti ih na rukovodeća mjesta.

“Kadar srednjeg upravljačkog i administrativnog nivoa ja ne bih dirao, smatram da će oni nastaviti da rade profesionalno, osim ako se neko drastično nije ogriješio o neki propis ili proceduru”, zaključio je on.  (izvor: standard.co.me)


Povezani članci...

0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.