Društvo

LEBDIO SAM IZMEĐU ŽIVOTA I SMRTI

(15 riječi)

Piše: Božidar Proročić književnik i publicista

 

U Crnoj Gori postoji izreka ,,Ne našla te nenadnakoja govori o tome kada vam se desi nešto nepredviđeno iznenada i najčešće šokantno. Nakon više mjeseci intelektualnog rada, naprezanja, autorskih knjiga prevoda, ali i političkih tekstova u toku kapmanje, polemika brzog često i nezdravog tempa života uz malo sna odrazilo se na moje zdravlje.

Dok sam sjedio za kompjuter 28 avgusta oko 16 časova popodne naglo mi je pozlilo. Uz jake bolove odvezen sam u ,,Dom zdravljana Cetinju đe inače i živim požalivši se dežurnom doktoru na bolove u abdomenu on me vidno zabrinut uputio odma u ,,Bolnicu Danilo I ” na hirurško odeljenje đe me odmah primio pripravni doktor hirurg dr: Dragan Sorat. Moje stanje je bilo veoma zabrinjavajuće tako da su se oko mene stvorili odma doktori i medicinske sestre i tehničari da utvrde uzrok bolova. Nakon prvobitnih snimanja utvrđeno mi je da imam kamenje u žuči i upalni proces na pankresau. Bolovi su bili neizdrživo jaki a ja sam po njihovim riječima imao pravu sliku teškog kliničkog bolesnika lebdio sam između smrti i života je prava riječ. No ova priča nije o meni ovo je priča o svim onim časnim doktorima i medicinskom osoblju (med setre, med tehničari) koji čine ovu medicinsku ustanovu posebnom u Crnoj Gori. Nakon ukazane pomoći i nesebične požrtvovanosti svog medicinskog osoblje moje se zdravstveno stanje polako stabilizovalo. Dok sam imao teške bolove gotovo uvjek je bila pored mene medicinska sestra ili neki od doktora. Moram istaći da sam više nego ponosan da tim ljekara i medicinskog osoblja čine uglavnom Cetinjani sa dugogodišnjim iskustvom iz različitih medicinskih oblasti. Zato je ova ustanova sačuvala kontinuitet i kvalitet.

Posebno želim istaći brigu dr: Ivana Gazivode, potom načelnika hirurgije dr: Predraga Miloševića, dr: Sretena Rajkovića, dr: Danijele Latković dr: Marije Ivanović čija specijalnost je ultrazvuk, interniste dr: Nataše Jušković kao i hirurga dr:Nebojše Babovića kao i prijatelja dr: Ivana Ivanovića koji me obilazio. Medicinske sestre i medicinski tehničari su posebna priča njihov profesionalan i požrtvovan odnos prema poslu i pacijentima je za svako poštovanje. Ovu plejadu časnih medicinskih sestara čine posebno medicinska sestra Ljiljana Jovićević, Sandra Ojdanić i Nadu Ivanović-Milašević koje su mi kao pacijentu pružile maksimalnu pomoć i njegu i čiji rad je za svako podršku i poštovanje to je nešto što iskreno nikada ne zaboravljate. No pored njih trebam istaći glavnu medicinsku sestru Stanku Kapu, medicinske sestre Bojanu Jovićević, Tanju Pobor kao i časnu sestru Benjaminu. ,,Bolnica Danilo I” predstavlja jednu od najstarih medicinskih ustanova u Crnoj Gori kvalitet, ljubaznost, profesionalizam je nešto što je krasi. Pošto većinu osoblja čine moji sugrađani nije ni čudo što je ova ustanova prepoznata po svom izuzetnom osblju. Pored njih tu su izuzetni medicinski tehničari Duško Đurašković i Ivan Perišić. Čitava ustanova blista higijeneom  kao i brigom servirke Biljane Lagator. Uz članove obezbjeđenja Kaluđerovića, Bakovića, Jablana, Ivaniševića koji su uvjek zbog nemogućnosti posjeta ljubazno izašli u susret i dodali neophodne potrebštine za bilo kog pacijenta.

Zapravo pored doktora, medicinske setre i tehničari jesu i junaci ove moje priče oni koji sa puno posvećenosti rade svoj posao i poštuju svakog pacijenta. Uz ovakvo osoblje i svaki zdravstveni problem se lakše prebrodi. Nakon izlaska iz ove ustanove 14 septenbra imao sam obavezu da u vremenu kada je medicnskim radnicima posao itekako težak i riskantan, zbog Covida često i velikog angažmana istaknem njihovu ukupnu ulogu i značaj jer ovakvi dragulji i čine ustanovu elitnom a ova ustanova to upravo jeste zahvaljujući svima njima koji rade prema visokim etičkim i moralnim standardima ne gledajući na svoje vrijeme uvjek sa posvećenošću i prema poslu i pacijentima. Tradicija ,,stare medicinske škole” na Cetinju traje bez obzira na tranziciju i godine, i predstavlja jednu od najznačajnih medicinskih ustanova u Crnoj Gori koju su sami Cetinjani stvorili najviši vid i stepen poštovanja kroz tradiciju dužu od 100 godina zapravo od 1875 godine od kada postoji. VELIKO HVALA SVIMA NJIMA!!! jer dok ima ovakvog medicinskog osoblja Crna Gora može da bude ponosna na svoje doktore i drugo medicinsko osoblje u vremnu kada svi znamo koje izazove i rizik nosi ova profesija.


23 Komentara

Dobročinitelj Postavljeno 18-09-2020 21:04:28

Primjer humanosti bolnice Danilo I je nešto sa čim treba da se ponosi Crna Gora. U ovom teškom vremenu medicinsko osoblje je ona svijetla tačka po kojoj se cijenim grad Cetinje

Odgovori ⇾

Lenna Postavljeno 18-09-2020 20:40:53

Izuzetan tekst

Odgovori ⇾

Konstanca Postavljeno 18-09-2020 20:16:59

Sve pohvale za sestru Ljilju Jovićević i Sandru Ojdanić. Odavno su svi oni zaslužili ovakav tekst, mi brzo zaboravljamo kada nam neko dobro uradi. A svi oni čine dobro i to je za poštovanje u svakom smislu i pogledu

Odgovori ⇾

Dama Postavljeno 18-09-2020 15:39:28

Lijep opis pun poštovanja prema medicinskom osoblju i njihovim naporima da istraju u svom poslu

Odgovori ⇾

Grujica Postavljeno 18-09-2020 15:37:30

Pohvale za tekst i njihov rad

Odgovori ⇾

Majska Zora Postavljeno 18-09-2020 14:30:20

Perfektno šta drugo reći pravi tekst o pravim predstavnicima bolnice Danilo l svaka čast novinaru i portalu

Odgovori ⇾

Jovan Postavljeno 18-09-2020 13:10:24

Vazda sam bio korektno primljen kao pacijent, ovakav tekst zaslužili su odavno oni su elita

Odgovori ⇾

VUK Postavljeno 18-09-2020 13:08:57

Svaka čast prelijepa podrška medicinskim radnicima

Odgovori ⇾

Mirko.V Postavljeno 18-09-2020 07:30:09

Rijtki primjeri ustanove i osoblja za poštovanje

Odgovori ⇾

Goran. Postavljeno 18-09-2020 07:24:00

Pohvalno i jasno

Odgovori ⇾

Vojvodić Postavljeno 18-09-2020 07:21:30

Operisan sam na hirurškom 2 puta mogu samo da kažem da su to veliki profesionalci koju tu ustanovu čine posebnom

Odgovori ⇾

Vojvodić Postavljeno 18-09-2020 07:21:27

Operisan sam na hirurškom 2 puta mogu samo da kažem da su to veliki profesionalci koju tu ustanovu čine posebnom

Odgovori ⇾

Miss Postavljeno 18-09-2020 07:19:51

Mlada ekipa dragih sugrađana uvjek spremnih da daju punu podršku

Odgovori ⇾

Grgur. M Postavljeno 18-09-2020 07:18:40

Odlična ekipa na hirurškom sve pohvale za sve sestre i doktore

Odgovori ⇾

Dea Postavljeno 18-09-2020 07:07:59

Sestra Sandra Ojdanic je nesto posebno. Steta sto nema vise takvih!Koga ona previje i pruzi njegu mora biti bolje.

Odgovori ⇾

Nela Postavljeno 18-09-2020 17:15:25

Upravo sam htjela da ostavim isti komentar. Prije 9 mjeseci sam se porodila 3 put carskim rezom i u intenzivnu njegu me sacekala ona,Sandra Ojdanic. Malo je reci koliko je posvecena poslu i pazljiva prema pacijentima i sa koliko njeznosti i ljubavi radi taj svoj posao. Svaka cast svima ali nju bih posebno izdvojila ❣️

Filomena P. Postavljeno 17-09-2020 22:41:54

Na Cetinju sam dobila svoje potomstvo to su izuzetni doktori i med seste

Odgovori ⇾

Nesalomljivi Postavljeno 17-09-2020 22:40:46

Respekt za tekst

Odgovori ⇾

Viktorija Postavljeno 17-09-2020 22:37:44

Uvjek humanost pa sve drugo

Odgovori ⇾

Volujica Postavljeno 17-09-2020 22:37:06

Pohvale za svo osoblje liječen sam u toj ustanovi

Odgovori ⇾

X Postavljeno 18-09-2020 07:04:14

Sestra Ojdanic je nesto podebno

Barski Ljetopis Postavljeno 17-09-2020 22:36:00

Bolnica sa tradicijom

Odgovori ⇾

Marko Sutormanski Postavljeno 17-09-2020 21:56:49

Izuzetna pažnja i tekst za poštovanje

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.