Društvo

Eraković: Zdravstveni sistem pokazao efikasnost, zlonamjerni su oni koji drugačije tvrde

(15 riječi)


Kapaciteti u bolnicama u Crnoj Gori su 546 covid kreveta, kazao je direktor Kliničkog centra Crne Gore Jevto Eraković na današnjoj pres konferenciji NKT-a. On je rekao i da je 171 pacijent u zdravstvenim ustanovama širom zemlje.

“Od toga 32 pacijenta se nalaze u KCCG, u Klinici za infektivne bolesti 16 pacijenata i oni su stabilno. U Internoj klinici 15 pacijeta od čega je četvoro životno ugroženo i u Institutu za bolesti djece imamo jedno dijete koje je u prtnji sa majkom. U barskoj bolnici ima 18 pacijenata na liječenju od kojih su četiri na intenzivnoj njezi, u Beranama 35 pacijenata, od kojih tri sa težom kliničkom slikom u nikšićkoj bolnici 46 pacijenata sa od kojih četiri sa teškom kliničkom slikom u specijalnoj bolnici Brezovik 11 pacijenata, u bolnici Kodra tri pacijenta u pljevaljskoj bolnici 16 pacijenata u Biejlom Polju 10 pacijenata”, naveo je.

Istakao je da nijednog dana od početka epidemije nijesmo imali slike kao iz nekih većih zemlja i regiona.

“Ako ko drugačije tvrdi to su zlonamjerne tvrdnje i ne treba ga puno komentarisati. Mi se okrećemo onomo što najbolje radimo, liječimo pacijente. A drugi neka komntarišu. U Crnoj Gori imamo i respektabilan broj respiratora koji je davno prešao 300. Ovo govori o kapacitetu zdravstvenog sistema, on je veliki ali ga ne treba testirati. Da se poštuju preporuke NKT-a, ako se poštuju to je uspjeh. Hvala onim građanima Crne Gore koji poštuju mjere, koji imaju dobar odnos prema sebi i okolini”, rekao je Eraković.

Situacija u Beranama i Nikšiću najnepovoljnija, 1.300 uzoraka čeka PCR analizu

Mjere koje su trenutno na snazi su neke od najstrožijih u okruženju, istakao je Senad Begić pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje. Begić je dodao i da svaka država procjenjuje kada je pravi momenat za donošenje restriktivnih mjera na osnovu onog što se dešava na terenu.

On je rekao i da je epidemiološka situacija najnepovoljnija u Beranama, sa stopom koja je preko četiri puta veća nego nacionalni prosjek.

” Oko 1.300 uzoraka koji čekaju PCR analizu u laboratorijama Instituta”, naveo je on.

Eraković je kazao da je, pored Berana, nepovoljna situacija i u Nikšiću.

“Vi kao novinari znate zašto je to tako. U narednim danima očekujem rasterećenje za nikšićku i beransku bolnicu i lakše uslove za rad. Danas je donešena odluka da dio bjelopoljske bolnice preuzme dio bolesnika iz beranske bolnice”, pojasnio je Eraković.

On je, odgovarajući na novinarska pitanja, kazao da građani Crne Gore vjeruju NKT-u shodno istraživanju IPSOS-a.

“Malo više novinarskog profesionalizma. Zamislite konstataciju da je KCCG zaposlio 50 inžinjera, kao da imamo Nukleranu elektranu. Duga kontatacija da smo ofomrili službu i zaposlili 20 vatrogasaca. Onda bi gradnačelnik Podgorice mogao da rasformira vatrogasnu službu, pa vatrogasci KCCG-a gase požare širom zemlje. Molim Vas, fokuirajte se na bitne teme, zdravlje građana i liječenje pacijenata”, kazao je Eraković u odgovoru na novinarska pitanja.

On je poručio da tokom epidemije nijesu problem odluke Nacionalnog koordinaciog tijela, već nepoštovanje tih odluka.

“Odgovornost je na onima koji ne poštuju mjere ili njihovo sprovođenje”, rekao je on.

Molekularni biolozi rade po 18 sati

Na pitanje da li je tačno da jedan od tri molekularna biologa u Institutu danas dao otkaz i kako će se to odraziti na kapacitete Begić je rekao da su pregovori sa doktorom koji je radio na odjeljenju za molekularnu dijagnostiku traju od januara.

“On je tada izrazio želju da napusti IJZ, međutim zbog epidemije, on je svoju odluku odložio koliko god je mogao. Hvala mu na svemu što je uradio. Mi trenutno raspolažemo sa tri molekularna biologa. Rad se nastavlja u dvije smjene, što su maksimalni prostorni i tehnički kapaciteti Instituta. Treći molekularni biolog je na usavršavanju.  Laboratorija molekularne dijagnostike radi po 18 sati dnevno”, rekao je pomoćnik direktora IJZ-a.

Prema njegovim riječima, posljedice prethodnih masovih okupljanja možemo očekivati za četiri-pet dana.

J.L.    izvor:CDM


Povezani članci...

0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.