Društvo

"Misle da je CG rasklimana političkim dešavanjima"

(15 riječi)

Aktuelna politička dešavanja u našoj državi, Srpska akademija nauka i umjetnosti koristi kao prostor za ostvarenje decenijskog plana da se poništi Crna Gora. To je za Dnevnik kazao akademik crnogorske akademije nauka i umjetnosti Vukić Pulević, komentarišuću izjavu srpskog akademika Koste Čavoškog. Pulević očekuje da će nova vlast te savjete Čavoškog shvatiti, kako kaže, kao uvredu.

"Ja mislim da je to bio koban potez Mila Đukanovića jer očigledno je da je on i suviše zadrigao u toj već bolesnoj želji da napravi naciju od takozvanih novopečenih Crnogoraca. U vrijeme Sekule Drljevića samo se 10 odsto ljudi izjašnjavalo kao Crnogorci. Komunistička vlast je uspjela da taj broj silno uveća", kazao je Čavoški.

Ova izjava akademika Srpske akademije nauka i umjetnosti Koste Čavoškog u intervjuu jednoj privatnoj televiziji u Srbiji o trenutnoj političkoj situaciji u našoj državi nije iznenađenje za akademika Crnogorske akademije nauka i umjetnosti Vukića Pulevića,objašnjava i zašto.

"Jer sada se ovdje događaju politički prelomi i događaji i oni smatraju da je rasklimana Crna Gora i da mogu da imaju veliki uticaj i da taj inžinjering poništenja Crne Gore i njenog kulturnog i nacionalnog bića mogu znatno da pomjere naročito pred popis koji dolazi iduće godine", navodi Pulević.

Savjeti Čavoškog novoj vlasti da nakon promjene nacionalne strukture na popisu raspiš izbore i konstituišu novu većinu sa ili bez lidera Ure Dritana Abazovića, za Pulevića su kaže podcjenjivanje suverene i nezavisne države Crne Gore.

Pulević je prokomentarisao i stav Čavoškog da su samo taktički manevar izjave trojice lidera da neće biti povlačenja priznanja Kosova i promjene državne strategije.

"Ali to se podrzumijeva da se to ne može ukidati,zamislite da se u Francuskoj nakon izbora traži da se ukidaju zastave i grbove. To može da bude u pravu ali se ja nadam da će novi lideri vidjeti to i kao uvredu ako imaju dostojanstva oni ipak ne upravljaju ni Šumadijom ni Vojvodinom nego Crnom Gorom."

Čavoški je u intervjuu kazao i da nova većina mora smijeniti direktore Radio-televizije Crne Gore i svih javnih preduzeća i povući pojedine ambasadore, kao i pokrenuti odgovarajuće krivične postupke u kojima će se predsjednik Milo Đukanović kako je kazao osramotiti.

Akademik Pulević, ipak, vjeruje da se potezi nove vlasti neće bazirati na Savjetima akademije nauka i umjetnosti već na poštovanju Crne Gore i prije svega njene istorije.

Prilog: Biljana Rovčanin, TVCG


0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.