Kultura

MARKOVIĆ NA URUČENJU KNJIŽEVNE NAGRADE BOŽO BULATOVIĆ

Epopeja o jednom narodu na Balkanu koji se stalno bori da sačuva slobodu

(15 riječi)

Čitava crnogorska istorija djeluje kao književno djelo, kao epopeja o jednom narodu na Balkanu koji se stalno bori da sačuva svoju slobodu i pravo da odlučuje o svojoj budućnosti, kazao je predsjednik Vlade Duško Marković sinoć u Mojkovcu, na uručenju književne nagrade “Božo Bulatović”.

Kako se navodi na nalogu Vlade na Twitter-u, premijer je istakao da ta nagrada jeste i priznanje jednoj epohi, jednom pregalaštvu, hrabrosti i posvećenosti.“Božo Bulatović je i po svojem radu i po svojem stvaranju – vrijedni akter vremena u kojem je živio. Nikad nijemi posmatrač. Nagrade i manifestacije, koje nose imena najboljih među nama, i pronose njihove ideje i ideale, jedan su od načina da zaustavimo nasrtaje na naš identitet i našu samostalnost”, kazao je Marković.

Dobitnik nagrade, književnik Branko Banjević rekao je da ga je sa Božom vezivalo prijateljstvo za novu literaturu, za novu poetsku tradiciju u Crnoj Gori, za prevazilaženje provincijalizacije kojoj je Crna Gora bila izložena duže od 150 godina, tuđem interesu koji je ukinuo njene i ubacio tuđe vrijednosti kao naše sopstvene.
 “2006. godina, pobjeda Crne Gore i vraćanje njene samostalnosti je jedan od najvećih događaja u crnogorskoj istoriji kojem su doprinijeli svi crnogorski istinski kulturni radnici. Tada smo vratili sve svoje vrijednosti Crnoj Gori, vratili smo slobodu”, poručio je Banjević.


Povezani članci...

0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.