U fokusu

Vukadinović: Izjava Abazovića frustrirajuća i nezrela

(15 riječi)

Izjava predsjednika Građanskog pokreta URA i nosioca liste Crno na bijelo Dritrana Abazovića da je odluka primitivnih naroda da se na izborima ne može smijeniti vlast je za analitičara Srđana Vukadinovića frustrirajuća i nezrela. Prema riječima Vukadinovića riječ je o političkoj grupaciji u kojoj su osobe koje su marionete ili starlete nekakvih medijskih reketaša ali da one ne mogu to shvatiti.

 


“Kome smeta jaka građanska opcija u Crnoj Gori? Kome smetaju časni i pošteni ljudi, kome smeta stranka koja nije podvijala leđa da uđe u vlast na državnom i lokalnom nivou? Platforma Crno na bijelo je inicijalno okupila 146 potpisnika, koji mogu da sastave dvije vlade da se niko ne zastidi. Okupila je i brojne ljude, pa i one iz dijaspore, da daju doprinos da se Crna Gora stavi u red evropskih država. Pa zar nije odlika primitivizma da nakon 30 godina ne možemo na izborima smijeniti vlast”, kazao je Abazović sinoć u Rožajama.

Vukadinović kaže da je očito da se ovdje radi o najmanje četiri problema koji URA ima.

“Prije svega to je riječ o jednoj politički nezreloj i ličnosti i političkoj grupaciji koju on predstavlja, jer to je čista politička nezrelost uporediti čitav narod sa tim što neki dio tog naroda donosi ovakvu ili onakvu odluku. To upravo govori o jednoj totalitarističkoj glorifikaciji koju primjenjuju nacionalne grupacije. Jer za nešto što je neko uradio ne može se osuđivati čitav narod”, naglašava Vukadinović.

Kako pojašnjava za genocid  u Srebrenici ne može se optuživati čitav srpski narod nego one koji su to uradili.

“Prema tome očito je da u toj političkoj grupaciji, koji su marionete ili starlete nekakvih medijskih reketaša oni ne mogu to shvatiti. Vidjeli smo kakva je bila nedavna izjava o Srebrenici. Politička nezrelost je nešto što dominira ovom partijom što je sasvim razumljivo, oni su političke starlete tih medijskih tajkuna i proći će vjerovatno kao što je i Pozitivna, Tako je Pozitivna prošla kako je prošla, takvi su i oni- neostvareni političari koji hoće da upravljaju na neki način sa dva ili tri poslanika, a to im nikako ne uspijeva”, kaže Vukadinović.

On ističe da je dobro poznato da vlast u Crnoj Gori ne čini jedan narod nego svi narodi koji personifikuju Crnu Goru.

“Vlast danas u Crnoj Gori od 42 poslanika čine i crnogorski narod, i srpski koliko god to oni ne žele da prihvate u toj koaliciji ima ljudi koji se izjašnjavaju kao Srbi, čini je i albanski, bošnjački i hrvatski narod. Dakle, koji je to narod koji je toliko primitivan? U političkom smislu primitivizam je ako se dugo i dugo upravlja kroz apsolutnu većinu. Ovdje apsolutnu večinu nema nijedna politička grupacija. DPS nema apsolutnu većinu i nikada nije uzeo preko 50 odsto glasova nego su to sve ove grupacije dopunjavale da bi DPS kao vodeća stranka imala većinu”, napominje on.

Vukadinović podsjeća da DPS nikada sam nije odlučivao, jer je dobro poznato koliko su nekada neke stranke blokirale DPS u donošenju nekih ključnih odluka. Nekada je to bio SDP, a sada neke nacionalne stranke.

“Sjetimo se samo kako je jedna nacionalna stranka blokirala obilježavanje Dana kulture Crne Gore koje se vezalo za rođenje Njegoševo. Tako da je sada pitanje koji je to narod- ako je to tako. A ovdje se očito radi o svim narodima u Crnoj Gori. Onda svi narodi u Crnoj Gori ako tvore, a tvore tu vladajuću koaliciju onda je to jedan politički modernizam. Politički primitivizam je onda ako samo jedna partija ima apsolutnu većinu”, pojašnjava on.

S druge strane, smatra Vukadinović, očito da je ovdje riječ o nekome ko ima problem sa vlastitim identitetom i etnički i politički, pa je to jedan dodatni problem koji se usložnjava i koji ovakve frustrirajuće izjave može da plasira.

“Na trećoj strani, sada je sasvim jasno da se radi o nekome ko uopšte ne zastupa građanski koncept jer očito onaj ko zastupa građanski koncept bi to bazirao na građaninu i obilježjima tog građanina koji ga glasa, a ne nikako na etnosu. Četvrti razlog je taj da očito da je ovo politička grupacija koja ima jedan veliki problem sa svojom daljom egzistencijom. Pitanje je da li će oni proći cenzus. Očito da neko reketašenje koje njihovi mentori pokušavaju ne može proći. Nedavno je ministar odbrane Predrag Bošković javno govorio kako su pokušali da reketiraju resor na čijem je čelu oko prodaje nekih knjiga. Onda je sasvim jasno da taj problem sada izlazi na vidjelo i oni ne biraju se sredstva da bi se pokušali doći do cilja- a to je preći preko tri posto”, ocjenjuje Vukadinović.

Međutim, kako kaže, narod Crne Gore sasvim jasno pokazuje da vidi da je Građanski pokret URA najmanje građanski, jer ako su spremni da uđu u koaliciju sa DF-om, ako su spremni da sarađuju sa nekim kleronacionalističkim grupacijamma ili sa nekim grupacijama koje promovišu kleronacionalizam i mržnju u Crnoj Gori, onda je sasvim jasno da taj koncept nije građanski i da taj koncept koji predstavlja političke starlete ovih medijskih reketaša teško da može proći u Crnoj Gori, a pogotovo da može imati neku značajniju ulogu.

“U svakom slučaju ovakve izjave na površinu i na čistac iznose neke stvari iza kojih se nekom vještom mimikrijom kriju. U suštini ona je jedna duboko interesna kleronacionalistička grupacija koja se ovakvim izjavama jasno pokazuje kao grupacija kojoj je nacionalizam mnogo bliži i sasvim je jasno ako je neko politička starleta on ne može biti zrela osoba. To su politički nezrele osobe kojima upravlja neko drugi i taj drugi želi da ostvari svoje političke ciljeve. Na sreću Crne Gore do sada se ne uspijeva sa tim ciljevima, a adresa je ista odakle se pokušavaju ti ciljevi ostvariti”, zaključio je Vukadinović.

(Izvor: CDM) 


Povezani članci...

0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.