Škrinja

Iz narodne (usmene) književnosti Potarja i pljevaljskog kraja

NARODNE PRIČE II

(15 riječi)

Sakupio i priredio: književnik i književni kritičar, publicista i sakupljač narodnih umotvorina Zoran Raonić

IZ CRNOGORSKE NARODNE KNJIŽEVNOSTI

Зоран Раонић

 

ТАКО  СЕ  ПРИЧА

 

НАРОДНЕ  УМОТВОРИНЕ  ИЗ  ПОТАРЈА  И  ПЉЕВАЉСКОГ  КРАЈА

 

Народна библиотека „Стеван Самарџић“

Пљевља, 2018.

Објављивање ове књиге омогућили су:

 

МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ ЦРНЕ ГОРЕ - и              

ОПШТИНА ПЉЕВЉА

 

Издавач: Народна библиотека „Стеван Самарџић“ Пљевља

Штампа: Графокартон, Пријепоље

Уредник: Мр Исак Калпачина

Технички уредник: Драган Палдрмић

Уредник фотографије: Милан Раонић

Корице: Мр Јелена Раонић

Рецензенти: Љубомир Зуковић, академик


E,  MOJ  SIRE,  MOJ  SVIJETLI  OBRAZE

Bio neđe neki siromah koji je rijetko i hljeba imao dovoljno, a o siru da se i ne govori, ali je vješto čuvao svoje siromaško dostojanstvo.

Pođe on tako jednom u goste, na slavu i na čast, kod dobroga i bogatoga domaćina, pa iako je znao da će tamo biti svega i svačega, najeo se kod svoje kuće hljeba i tvrdoga sira, kako u gostima ne bi posezao ni za čim, da ovi ne bi pomislili kako je ovaj došo samo da se najede. Tvrdi sir bio preslan, pa je siromah još u putu ožednio, te je u gostima odmah počeo tražiti vode i samo vode. Praznio on čaše na iskap, što je domaćin odmah i zapazio:

- U što si nešto dobro večerao. – rekao je domaćin, više da mu se naruga, a vjerujući kako se ovaj umorio u putu i da je zato ožednio.

- Jesam, vala, i ne da sam jeo, nego se i prejeo. Žena nakuvala pun lonac suvoga mesa, a ja meso volim – pa sjedi, pa po onome mesu, fuka, i fuka, i fuka – i skoro pola ga smazah.

Povjerovali domaćini u njegovu priču, razumjeli njegovu potrebu za vodom, ali ga ne mogli ubijediti da uzme nešto sa njihove bogate slavske trpeze, pa im sad malo i krivo bilo. „De, maši se, Boga ti, nećeš se otrovati. Ajde uzmi, nijesi zaluto u ne znam čiju kuću, de!“, nije pomagalo, ni po stotinu puta da se kaže. Ispao siromah veći u svojim očima, ali i u očima domaćina, mada se nijesu mogli pomiriti s tim da im „slavu prezire“, kako su mu u oči rekli.

Vratio se siromah kući i na stolu zatekao ostatke svoje večere, parče hljeba i nekolike mrvice tvrdoga sira u uglu tanjira. Zahvativši onom korom ono malo sira, poljubio ga je prije nego će ga u slast smazati, pa sa suzom na okrajku oka mu se obratio:

- E moj sire, moj svijetli obraze!                  

 

TREĆA SREĆA

Bila tri momka, tri pobratima iz tri poznata bratstva iz Zatarja. Viđeni momci i dobri junaci, nerazdvojni još od malih nogu, slagali se i dijelili dobro i zlo, ali se desilo da se sve trojici svidi jedna te ista đevojka odnekud sa Pirlitora. Nijesu to krili jedan od drugoga, ko što nijesu ni drugo ništa, pa su našli načina i taj put da se ljudski dogovore. A dogovore se oni da se spreme najbolje što mogu i da odu, te da sva trojica istovremeno zaprose đevojku, pa ona za koga se odluči neka tako i bude i neka mu je sa srećom.

Obuku se i doćeraju kako su najbolje znali i imali, i svaki za sebe pripremio nastup pred ljepotom đevojkom. Dođu u kuću đevojačku tri prosca, posjedaju i započnu priču, sve po redu ali izokola, pa onda jedan po jedan stanu kazivati zašto su došli.

Prvi pobratim kaže:

- Promuko sam pa neću priču dužiti. Kad sam pošao ovamo da zaištem tebe, počeh ovce brojati i samo ih hiljadu uspjeh nabrojiti, grlo me izdade a moradoh i na ovaj put srećni, pa te pitam, lijepa đevojko, hoćeš li poći za mene, srećna da budeš kako niko tvoj nikada nije?

Đevojka mudro ćuti, krišom pogleduje njega pa onu dvojicu.

Drugi pobratim otvori svoju priču:

- I vidim te i ne vidim, lijepa đevojko, oči su me zaboljele, vazdan sam danas brojao dukate i opet ih ne izbrojah, no mi ono blještilo od njih u oči udari, a moradoh i na ovaj put srećan i za mene i za tebe. Znam ja da hoćeš, ali da te i pitam, kako je red i kako Bog miluje: hoćeš li se udati za mene?

Đevojka nit zbori nit romori, ne odgovara na pitanje ni drugog pobratima, no samo krišom oko baci na jednog, pa na drugog, pa na trećeg od pobratima.

Dođe red i treći pobratim da kaže šta ima.

- Ne znam hoćeš li me uzeti, ti đevojko prelijepa, ako nećeš ti hoće neka druga, ali znam da će ona koja me uzme biti srećna kao jedna po jedna. Imam kulu pored Tare same, sedamdeset prozora je na njoj, i veliku luku imam da stotinu tovara sijena na nju može stati, pa ti vidi hoćeš li ili nećeš!

Đevojka se malo snebivala, uzdisala, predase gledala, pa odabere da se uda za trećeg od pobratima! Ostala dvojica ispale šenluk u čast pobratima i nove snahe.

Pošli mali svatovi doma, kako i priliči, mladoženja i dva đevera sa mladom između, pa pjevali i pucali niz Pirlitor i vrleti, sve dok nijesu prešli Taru i došli na obećanu luku.

Ima šta viđeti mlada, njen đuvegija ima samo savardak na jednom malom zaravanku, jednoj lučici zarasloj u vrbe, lučici koju on zove luka. Uveo mladoženja svatove u kuću, pa kakva je – takva je. Mlada stala kao okamenjena, a kad se malo pribrala, pitala:

 - A dobro, zor - delijo, šta ti je ovo i šta bi od onog što reče i što obeća?

 - Evo, kaže mladoženja, ništa te slago nijesam, pa uzeo tojagu i počeo  njome da buši i broji rupe u slami i lišću – prozore na savardaku – kuli. Jedan, dva, tri, ...tridesitri... evo ih tačno sedamdeset, ako ne vjeruješ – broj! A ovo okolo je ta moja luka na koju može stati stotinu tovara sijena, i može - kad se fino strpa!

Shvatila mlada sve, ali povratka joj nije bilo.

Nije ostalo zapamćeno ko su pobratimi bili po prezimenu, koji je bio prvi, koji drugi a koji treći. Nije sigurno kako su se prezivali, ali nekako jesu i nešto je bilo, dok je priča ostala za vazda. Nijedna priča nije bez neke ispričana.

 

KOD SVECA

Bila, kažu, neđe neka žena, neke druge vjere, ni taj te mi je ovo pričo nije znao kazati koje i kakve, a nije ni važno.

Bila ona – tamoona, uobražena i mislila da sve može kako oće i da može dokle oće. Ali jednom dođe nešto pa se ona u krlju pretvori, skrlji se. Vodili je doktorima, travarima i gatarima, hodžama i popovima, ali ništa joj ne pomagalo. I tako sve dok im neko ne kaži: Idite, jadni ne bili, pod Ostrog, Svecu, slava mu i milost! Oni tako i uradi.

Cjelivaj ona Sveca, priloži neke dukate, đerdane neke, prenoći kod njega, slava mu i milost, i sjutradan se vrati zdrava ko da je nije ni muva pečila. Živa i zdrava i na svojim nogama.

No, ona navikla da se sili, pa kad su je komšinice pitale šta bi i kako bi, ona ispričala sve kako je bilo, ali se i pofalila kako je bogat dar ostavila i kako joj nije žao, jer njoj se može, pa još i kazala kako joj je žao samo to što je „suva popa u ruku poljubila“.

Kad da vidiš jada, nju preko noći neki đavoli spopadni i spodbij, te šeni s pameću i stani manitati, da joj ništa nijesu mogli. Jedva su je po dvojica momaka mogli uskrutiti i ustaviti da kud ne strlijekne ili da nešto od sebe ne učini. Nema druge do da se ponovo ide Ostrogu i Svecu.

Dok su je opremali za puta pro Planine, našli joj pod jastukom one darove te je ona onda tamo darovala.   

Čim je došla pod Ostrog, smirila se ko da ništa nije ni bilo. Moli se, pokaj se, prenoći kod Sveca, te ujutru opet živa i zdrava i pri sebi kreni svojoj kući. No da vidiš jada iznenada, kući našla svog sina zgranutoga, gore no i ona što je bila, te su onda i s njim morali pred Sveca.

Kažu da je od tada to bila druga žena, da se više nije silila, i o svemu si joj mogo kazati šta oćeš, sem o Svecu. On je za nje bio i ostao jedini svetac koji na svijetu postoji.

 

ZETURINA  IPO

Nekakav siromah se oženio iz bogatije kuće i pošao prvi put u tazbinu sa svojom nevjestom. Obukla ona njega, obula i uredila najbolje što je mogla i umjela, a onda ga počela učiti kako da se u tazbini ponaša. Te ovo ćeš ovako, te ono ćeš onako, a nemoj puno ni da jedeš, molila ga, viđeće svi da si siromašan i svega željan.

- E, to ne mogu nikako – pravdao se zeturina, - ja volim da jedem, pa volim, a da  gladan gledam hranu pred sobom, to ne mogu, pa ne mogu, ne nikako.

- Može, može. Ja ću ti spremiti dva-tri zamotuljka, koliko oćeš, te stavi u džepove kaputa, pa kad izlaziš napolje pojedi po jedan i umiri glad, nećeš krepati za toliko, zaboga! – siktala mlada na njega po prvi put.

Pristao zet i sve je dogovoreno i dobro isplanirano.

Sjedi zeturina ipo u vrhu tazbinske sofre, nevjesta nešto pripomaže kroz kuću.

– Moja šćer meni ne može biti gost. -  govori ponosna majka.

– Nego, nego! – jedva dočeka zet, koji se raskomotio i raspojasao u pročelju, kako nikada i niđe nije, dok na astal pristiže jedna po jedna puničina ćipurija, sve nešto što on nikad ni očima vidio nije a nekmoli probao.

Počeo zet da jede, maže sve što mu se prinese, miješa slatko i slano, ljuto na masno, masno na još masnije. Ženica na njega priječa očima, opominje ga na dogovor, ali on razdragan ništa ne shvata, ne vidi ništa mimo trpeze. Punica uživa kako joj je zet slatkoran i slobodan u tuđoj kući, pa ga počela hvaliti i nutkati još više.

 - Ne viči ga, majko, jede on koliko može, a ne znaš ti njega još, on malo jede a fino se nosi. – zagovara je šćer.

Nije ni staroj mrzno, iako hoće zeta da ugosti i da pokaže kućno bogatstvo. U zle jade ukovča i zeturina šta žena zbori, pa se izgubi pro vrata. Misle da je otišo tuj do pod među, ali se nešto začamao, pa punica otišla do na kućna vrata da vidi eda li ga i šta mu je, da ga vuci ne dokopaju. Pa tek toliko da se javne i zetu i ukućanima, vikne kroz onu karamučinu i mećavu:

- Auuu, jadno li briše! – misleći na mećavu.

A zeturina ipo iza kolibe grakne:

- E, neka brišem, ako brišem – brišem svoje! – poviče domo, uvjeren  kako se punica obraća njegovom brašnjeniku a ne mećavi.

 

     

                        

 

SNAHE,  SVEKRVA  I  TELE

Bila jedna zla svekrva, pa imala dvije tek dovedene mlade snahe, takođe zle. Jedna snaha se zvala Zla, druga se zvala Gora a svekrva Jad.

Jednoga dana viđeše da nema teladi u štali, otvorila se nekako vrata i ona pobjegla, ko telad što znaju, pa se rastrčale njih tri na tri strane da ih traže. Zla i Gora, mlade i zdrave, lećele brdom-dolom, šumom, ali teladi nema pa nema. Tako do neko doba noći. Kad Gora počne dozivati:

- Oooo, Zla, ooo!

- A što zva, Gora, što?

- Ajde vamo, našo je Jad telad!

 


 
71 Komentara

Mkxzph Postavljeno 07-08-2022 20:53:12

cialis from canada cheap cialis without prescription sildenafil canada

Odgovori ⇾

nolvadex cost Postavljeno 07-08-2022 11:15:00

nolvadex gynecomastia reddit nolvadex eu will nolvadex fail a drug test when doing 500mg of test e do you need to take nolvadex

Odgovori ⇾

malnupiravir Postavljeno 06-08-2022 14:36:02

cialis online india cialis vs viagra side effects of viagra use where to buy viagra in brisbane

Odgovori ⇾

Spmgix Postavljeno 06-08-2022 14:25:24

diflucan 200mg brand cost acillin viagra 50mg cost

Odgovori ⇾

tamoxifen india Postavljeno 04-08-2022 22:56:12

cialis info viagra pricing usa where can i buy viagra without what is the drug levitra used for

Odgovori ⇾

Fytlza Postavljeno 04-08-2022 18:58:23

ondansetron pills buy zocor 10mg generic buy propecia 5mg for sale

Odgovori ⇾

buy cialis 20 mg usa Postavljeno 04-08-2022 02:07:00

viagra contraindications cialis wiki can i buy viagra without prescription where to find viagra

Odgovori ⇾

Ewvsdu Postavljeno 03-08-2022 12:20:52

order zantac 150mg generic celebrex 100mg generic flomax 0.2mg pill

Odgovori ⇾

Lbbsrb Postavljeno 02-08-2022 05:40:31

cialis 40mg price cost avodart avodart canada

Odgovori ⇾

molnupiravir 400 Postavljeno 01-08-2022 12:03:53

plaquenil sun exposure how much is plaquenil pill plaquenil toxicity 10-2 what are the side effects of plaquenil?

Odgovori ⇾

Rllojm Postavljeno 31-07-2022 22:40:41

buy esomeprazole 20mg sale viagra professional order tadalafil pill

Odgovori ⇾

Jemtlf Postavljeno 30-07-2022 15:11:29

buy sildalis online order estrace 2mg generic cozaar cost

Odgovori ⇾

molnupiravir pill Postavljeno 30-07-2022 08:01:51

plaquenil and corona buy plaquenil from canada does plaquenil work for malaria how to successfully uv tan with plaquenil

Odgovori ⇾

Iavrvv Postavljeno 29-07-2022 03:38:07

order accutane 10mg generic buy isotretinoin for sale aurogra 50mg us

Odgovori ⇾

usa viagra online Postavljeno 28-07-2022 17:19:39

nolvadex during cycle buy nolvadex sale nolvadex where can i purchase it what can be used to replace nolvadex

Odgovori ⇾

molnupiravir delta Postavljeno 27-07-2022 21:54:15

amoxil 1000 where can you buy amoxicillin over the counter amoxil 500 mg precio walmart amoxicillin vs augmentin

Odgovori ⇾

Bmxhhc Postavljeno 27-07-2022 20:15:13

buy sildenafil 150mg generic viagra 100mg pills for men prednisone 40mg sale

Odgovori ⇾

Eyirsi Postavljeno 26-07-2022 12:24:26

methotrexate 10mg price viagra pills 150mg order reglan 10mg generic

Odgovori ⇾

Vdsbic Postavljeno 25-07-2022 02:30:42

buy flexeril 15mg pills gloperba pills cheap clopidogrel 150mg

Odgovori ⇾

Pkzbft Postavljeno 23-07-2022 13:35:00

purchase ezetimibe online cheap the blue pill ed order motilium pill

Odgovori ⇾

stromectol medication Postavljeno 22-07-2022 15:57:09

seroquel headache seroquel metabolism seroquel is it a controlled substance how long for seroquel to leave your system

Odgovori ⇾

Vpvhpr Postavljeno 21-07-2022 16:11:11

sildenafil 150mg ca viagra australia cheap tadalafil pill

Odgovori ⇾

cheap paxil Postavljeno 21-07-2022 03:31:28

abamectin and ivermectin ivermectin 4 tablets price ivermectin equine version 1.87% paste when you can't worm horses with ivermectin?

Odgovori ⇾

Ldxpze Postavljeno 20-07-2022 12:00:30

purchase priligy without prescription synthroid oral order zyloprim 300mg

Odgovori ⇾

Juyakt Postavljeno 19-07-2022 17:51:29

write my assignment for me ventolin 4mg oral order desloratadine 5mg generic

Odgovori ⇾

Uewamo Postavljeno 19-07-2022 02:11:02

prilosec 10mg for sale medrol 4mg without prescription methylprednisolone cost

Odgovori ⇾

Vgfeir Postavljeno 18-07-2022 03:07:00

baricitinib cost - baricitinib 2mg cheap order lisinopril 10mg pill

Odgovori ⇾

Tkdmkg Postavljeno 17-07-2022 02:47:08

purchase hydroxychloroquine generic - oral hydroxychloroquine 400mg order cenforce 50mg generic

Odgovori ⇾

Kclpgl Postavljeno 15-07-2022 08:45:06

gabapentin 100mg sale - gabapentin tablet ivermectin 12mg for humans

Odgovori ⇾

Qoycny Postavljeno 13-07-2022 18:34:02

deltasone 5mg ca - buy amoxil 250mg without prescription order prednisolone online

Odgovori ⇾

Cpgutl Postavljeno 12-07-2022 03:43:57

free ed pills - viagra 200mg bestellen viagra 50mg kaufen generika

Odgovori ⇾

Gltoxq Postavljeno 10-07-2022 17:12:41

sildenafil 50mg uk - order desyrel pill buy sildenafil 100mg for sale

Odgovori ⇾

Cyofxr Postavljeno 09-07-2022 12:19:33

buy flagyl 400mg - flagyl ca generic cephalexin 500mg

Odgovori ⇾

Lelbpk Postavljeno 08-07-2022 05:19:36

finasteride 1mg generic - acillin tablet cipro 1000mg canada

Odgovori ⇾

Hejqbt Postavljeno 06-07-2022 05:49:50

order generic ondansetron 4mg - aldactone 100mg uk valtrex cost

Odgovori ⇾

Atequn Postavljeno 02-07-2022 05:37:17

tadalafil cheap - cheap cialis generic order tamsulosin 0.4mg

Odgovori ⇾

Daqndp Postavljeno 30-06-2022 14:27:56

purchase levaquin generic - canadian viagra and healthcare levitra vs cialis

Odgovori ⇾

Aatzic Postavljeno 28-06-2022 10:03:27

cost losartan 50mg - cozaar 50mg tablet promethazine price

Odgovori ⇾

Utpesl Postavljeno 26-06-2022 16:56:11

order plavix 75mg online - methotrexate price order reglan 10mg sale

Odgovori ⇾

Jklvbm Postavljeno 24-06-2022 23:44:21

oral flexeril - colchicine pills inderal 10mg oral

Odgovori ⇾

Ufwohz Postavljeno 23-06-2022 05:33:11

order generic accutane 40mg - buy zithromax buy tetracycline 500mg online

Odgovori ⇾

Sqsxgs Postavljeno 21-06-2022 14:41:29

buy provigil 200mg generic - buy modafinil 100mg online order generic budesonide

Odgovori ⇾

Shffcm Postavljeno 20-06-2022 03:40:31

canadian viagra and healthcare - rx pharmacy online viagra order cialis 40mg pills

Odgovori ⇾

Unvtzj Postavljeno 18-06-2022 18:11:38

cenforce uk - domperidone order motilium usa

Odgovori ⇾

Kakqxs Postavljeno 17-06-2022 18:52:16

order lasix sale - allopurinol cheap doxycycline pill

Odgovori ⇾

Puhvnp Postavljeno 16-06-2022 19:13:24

order diltiazem 180mg online cheap - order neurontin 600mg pill gabapentin 100mg pill

Odgovori ⇾

Kaxbms Postavljeno 15-06-2022 14:32:47

deltasone 20mg generic - isotretinoin generic amoxil price

Odgovori ⇾

Qrkmsg Postavljeno 13-06-2022 16:58:33

pfizer cialis - buy tadalafil generic sildenafil medication

Odgovori ⇾

Rxkhee Postavljeno 12-06-2022 05:11:57

buy generic synthroid - synthroid 100mcg usa buy hydroxychloroquine 400mg pills

Odgovori ⇾

Uvudwn Postavljeno 10-06-2022 16:23:54

purchase ventolin inhalator online - buy albuterol 4mg online cheap priligy 90mg price

Odgovori ⇾

Lnjxfz Postavljeno 09-06-2022 02:09:29

vardenafil 10mg usa - buy medrol 4 mg online generic clomiphene

Odgovori ⇾

Cmigbj Postavljeno 07-06-2022 13:48:36

order lisinopril 2.5mg without prescription - purchase metoprolol pill purchase tenormin for sale

Odgovori ⇾

Dapcuz Postavljeno 06-06-2022 01:01:47

order metformin 500mg - lipitor 10mg tablet purchase amlodipine for sale

Odgovori ⇾

Abklex Postavljeno 04-06-2022 10:13:42

brand hydroxychloroquine 200mg - order baricitinib without prescription buy baricitinib 4mg pill

Odgovori ⇾

Hzqcgn Postavljeno 02-06-2022 18:02:58

buy lasix 40mg pills - stromectol stromectol ivermectin cream canada cost

Odgovori ⇾

Zidisb Postavljeno 01-06-2022 02:47:48

buy prednisolone 20mg pill - buy sildenafil 100mg for sale viagra 50mg tablet

Odgovori ⇾

Hjnoma Postavljeno 30-05-2022 17:19:23

amoxil 500mg oral - brand viagra sildenafil without prescription

Odgovori ⇾

Sjlmpk Postavljeno 29-05-2022 08:10:56

order deltasone 40mg without prescription - buy accutane online cheap buy isotretinoin 20mg pill

Odgovori ⇾

Efomev Postavljeno 27-05-2022 22:57:57

purchase cialis sale - order cialis 20mg generic order modafinil 200mg generic

Odgovori ⇾

Vajket Postavljeno 26-05-2022 01:11:18

doxycycline online order - cialis 20mg generic tadalafil 40mg over the counter

Odgovori ⇾

Iatzrw Postavljeno 24-05-2022 14:41:58

generic ivermectin - can i buy ivermectin online levitra online buy

Odgovori ⇾

Ljprjo Postavljeno 23-05-2022 01:47:34

buy amoxicillin 500mg sale - amoxil 1000mg tablet vardenafil 20mg pill

Odgovori ⇾

Jepilt Postavljeno 21-05-2022 02:31:42

ampicillin 250mg uk - ampicillin 500mg for sale order generic cialis 10mg

Odgovori ⇾

Ocipqx Postavljeno 19-05-2022 15:02:45

cheap ceftin 500mg - order cefuroxime 250mg online cheap cialis 40mg over the counter

Odgovori ⇾

Nqwabi Postavljeno 18-05-2022 02:49:30

buy budesonide online - order budesonide without prescription oral antabuse

Odgovori ⇾

Ndmdni Postavljeno 16-05-2022 13:19:56

fildena 50mg us - ivermectin 3 mg for humans for sale stromectol australia

Odgovori ⇾

Dlhysp Postavljeno 14-05-2022 03:53:26

buy cephalexin 125mg online cheap - order cephalexin 125mg pill erythromycin 500mg uk

Odgovori ⇾

Pgzqrf Postavljeno 11-05-2022 21:16:13

bactrim sale - sildenafil price free shipping viagra

Odgovori ⇾

Dpybqw Postavljeno 09-05-2022 04:04:27

order augmentin generic - tadalafil 5mg without prescription cialis 5mg us

Odgovori ⇾

Tkogyb Postavljeno 06-05-2022 15:48:15

prednisolone 20mg canada - prednisolone ca cialis 10mg tablet

Odgovori ⇾

Gziefb Postavljeno 02-05-2022 17:56:33

order viagra without prescription - real viagra pharmacy prescription order viagra 100mg pill

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.