Društvo

Za vjerske škole i vladina putovanja ima novca, za talente nema

(15 riječi)

spitni centar Crne Gore obavijestio je podgoričku Gimnaziju ,,Slobodan Škerović“ da nema mogućnosti da pošalju četiri učenika na 53. Međunarodnu olimpijadu iz fizike, koja se održava u Tokiju, jer je ,,nemoguće ispoštovati zahtjeve organizatora“. Iz ove institucije tvrde da će karte biti preskupe jer se mora čekati dobijanje vize. Nacionalni tim čine četiri učenika – Jovan Janković, Andreja Popović, Vuk Čurović i Luka Ristanović.

Profesorica Aleksandrina Vujačić, koja predaje ovoj talentovanoj djeci, je za Pobjedu kazala da su ove godine njeni prvaci, takmičeći se u kategoriji prvih i drugih razreda srednjih škola, osvojili prvo i drugo mjesto na državnom takmičenju iz fizike – Jovan Janković i Andreja Popović. Da bi to ostvarili, morali su već tokom godine da imaju u malom prstu fiziku i za prvi i za drugi razred.

– Ovako im je vraćeno – rekla je profesorica, ističući da je više niko ne pita zašto napušta prosvjetu. Odluku o napuštanju prosvjete donijela je još ranije, ali, kako kaže, uglavnom iz ovakvih razloga.

Vujačić kaže da neće da bude saučesnik ,,u zločinu koji se sistemski sprovodi nad najboljima“ i pozvala je nadležne na odgovornost.

– Pripreme za takmičenje rade osobe koje nijesu doslovce specijalizovane za taj posao. Zato naši đaci do zadnjeg trena ne znaju idu li dalje. Pripreme su im prilično diskutabilne. A mogu, stvarno, mogu do nebesa – kazala je profesorica Pobjedi. Iz Ministarstva prosvjete rečeno je sinoć Pobjedi da će učiniti sve ,,što je u njihovoj moći“ kako bi najbolji učenici otišli na olimpijadu znanja.

– Ministarstvo prosvjete razmotrilo je zahtjev Ispitnog centra. Poštujemo zakon koji nalaže striktnu i strogu proceduru kada je u pitanju opredjeljivanje sredstava – rekli su oni.

Viša pravna savjetnica u Centru za građansko obrazovanje Snežana Kaluđerović rekla je Pobjedi da je četvoro učenika podgoričke gimnazije obaviješteno još 7. aprila mejlom da su se kvalifikovali za učešće na olimpijadi znanja, te da je sva pravna procedura i obezbjeđivanje finansija do 1. jula mogla biti završena.

Karte im skupe

Olimpijada znanja se održava od 10. 7. do 17. 7. 2023. godine u Tokiju. Direktorica Ispitnog centra Dragana Dmitrović u dopisu je navela da je trenutna cijena avio karte oko 2.600 eura po osobi, što je oko 16.000 eura ,,samo za avio karte“. Dalje je dodala da je potrebno i izdavanje vize za učesnike, da je organizator tražio da se dostave potrebni podaci, između ostalog i rezervacija avio karata. Istakla je da je Ministarstvo prosvjete htjelo da podrži odlazak tima na Olimpijadu, uplatom određenog iznosa za kupovinu avio karata.

– Međutim, avio karte se mogu kupiti samo u skladu sa odredbama Zakona o javnim nabavkama. Čitav proces bi trajao mjesec i više dana, te bi se kupovina avio karata mogla sprovesti tek krajem juna, a tada je upitno kolika će biti cijena istih i da li će ih uopšte biti, a izdavanje vize je ograničeno rokom – navela je Dmitrović u dopisu.

Gdje je novac iz Fonda

Centar za građansko obrazovanje očekuje od ministra prosvjete Miomira Vojinovića da pitanje hitno riješe. Viša pravna savjetnica u CGO Snežana Kaluđerović podsjeća da je Opštim zakonom o obrazovanju i vaspitanju osnovan Fond za podršku talenata kako bi uvijek talentima bila zagarantovana materijalna podrška za njihovo učešće na međunarodnim takmičenjima, olimpijadama i drugim smotrama znanja. Pitanje je kako je Ministarstvo prosvjete upravljalo Fondom i sredstvima iz Fonda, poručuje Kaluđerović.

– Učenike zakonski sljeduju sredstva iz Fonda, jer su se kao pobjednici prva tri mjesta na državnom takmičenju automatski kvalifikovali za međunarodno takmičenje – kaže Kaluđerović.

Direktorica podgoričke gimnazije Biljana Vučurović rekla je Pobjedi da ,,kada razmotre sve mogućnosti, oglasiće se o ovom slučaju“.

Kaluđerović iz CGO smatra da je ovaj slučaj još jedan u nizu dokaza da je proces obrazovanja učenika i ulaganje u najbolje hronično zapušten proces u Crnoj Gori za koji ne mari nijedna vlada, jer joj nije stalo.

Kaluđerović iz CGO kaže da Crna Gora ne smije propustiti ovakvu šansu i mora dati priliku najboljima kao ambasadorima znanja, kako bi se našli na skali kvaliteta, ne samo pojedinačnog uspjeha, već i samog uspjeha države.

Postavlja se, ističe ona, i pitanje opravdanosti Ispitnog centra i organizacije takmičenja, ukoliko ne može ovakvu aktivnost na međunarodnom tržištu da realizuje zbog tehničkih prepreka.

Kaluđerović kaže da su političari na potezu da ono što obećavaju svojom predizbornom retorikom povodom unapređenja znanja i obrazovanja mladih, sada sprovedu u djelo.

Iz Ispitnog centra rečeno je da su se obratili organizatoru takmičenja i pitali da li crnogorski tim može na Olimpijadi da učestvuje onlajn. Dmitrović je u dopisu rekla da očekuju odgovor i poželjela je ,,uspjeh u daljem radu“.

Ministrima Amerika blizu, a učenicima Tokio predaleko

Iako su članovima Vlade puna usta priče o ulaganju u obrazovanje, ovakvi slučajevi dokazuju da je školstvo potpuno nebitno. Skandalozno je da članovi Vlade i poslanici ovoliko putuju, bez valjanih rezultata tih putovanja, a za talentovanu djecu nema novca. Još uvijek nijesmo saznali ko je finansirao Abazovićeva putovanja na dodjele počasnih doktorata u Švajcarsku i Albaniju, na studentske tribine u Kembridžu ili u Oksford, ali su sredstva potrošena na to mogla biti potrošena na putovanja djece. Ima li neko iz Vlade da nije bio u Americi ove godine, ali su za odlazak djece u Tokio karte preskupe? Posebno je skandalozno da se za 2023. za vjerske škole predviđa 1,7 miliona eura, a da su državne ustanove pred raspadom: nema mjesta u vrtićima i školama, škole nemaju elementarne stvari za rad, pitanje je da li će opet biti bez grijanja i da li je raspisan tender za nabavku nafte itd.

Uz to, prema informacijama Pobjede, pitanje je da li će škola „Sveti Sava“ početi sa nastavom i jednim odjeljenjem ove godine. Izgleda da je 900.000 potrošeno na namještaj prostora Mitropolije. Plan im je da kupe za svakog učenika ipad ili laptop! Ostale škole nemaju papira za printere! Sve u svemu, Vladu nije briga za prosvjetu, iako se kunu kako im je važna.

Izvor: Pobjeda



0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.