Društvo

Marković: Bjeković sa zakašnjenjem i proračunato reaguje, uništio je značajnu instituciju

(15 riječi)

Bjeković je ovim samo potvrdio da sam bila duboko u pravu kada sam isticala da je Ombudsman trebao da reaguje preventivno kod mnogih pitanja koje je namjerno prespavao. Nije se oglasio da objasni zašto njegov tim nije bio na Cetinju već je isti uputio da dočeka srpskog patrijarha Porfirija pred hramom u Podgorici, kazala je funkcionerka Liberalne partije, Jelena Marković.

Marković pita zašto Bjeković nije tražio tada na uvid Zakon o vjerskim zajednicama koji je diskriminatoran i nije bio upućen Venecijanskoj komisiji na uvid. 

"Zašto nije tražio na uvid Temeljni Ugovor koji je celokupan diskriminatoran i koji nije usaglašen sa Ustavom i pravnim propisima Crne Gore? Zašto nikada nije reagovao na govor mržnje i podstrekivanja od straneJaonikija i SPC? Zašto se nije oglasio na moje traženje mišljenja o promjeni Statuta opštine Nikšić, a više puta sam ga upozoravala, a svi vidimo da taj Statut diskriminisao veliki broj građana druge vjerospovijesti i ateiste i da taj Statut krši Ustav Crne Gore? I mogla bih sada još mnogo nabrajati na šta sve nije reagovao Siniša Bjeković, ali toga ima i previse”, kaže Marković. 

Sad kad je, kako dodaje, postalo jasno da je crnogorski narod diskriminisan, Bjeković je našao “najbezbolniji trenutak po sebe, da se javi po pitanju promocije crnogorske knjige i to kvalifikuje da je diskriminacija, za koju smo mi svi odmah znali i vidjeli”.

“A Bjeković sa zakašnjenjem i proračunato sada reaguje. Ombudsman misli da ovim zamaže oči, da sve ono što nije radio može sa ovim da pokrije, e to nece moći! Vidite li sad građani ko je zapravo Ombudsman? Da sada može na sopstvenu inicijativu da formira predmet po pitanju Pljevalja gdje u upravljačkim strukturama nema ni jednog Bošnjaka niti Muslimana? A pita li se možda da li ima u upravljačkim strukturama ijednog Crnogorca? Ili mu to kao i do sada kada su u pitanju pripadnici crnogorskog naroda nije ni važno?”, navodi Marković. 

Građani i javnost su, dodaje, upoznati da Zaštitnika ljudskih prava i sloboda tada kada je trebalo i kada je bilo najvažnije Crnu Goru niđe nije bilo. 

“Mogao je da reaguje na još mnoga pitanja i da spriječi diskriminaciju Crnogoraca kada je direktor RTCG Raonić zabranio jotovanu verziju crnogorskog jezika, zbog čega se danima protestvovalo, ali Bjeković nije reagovao, i sad se konačno pokrenu i zatražio je opštinske akte na uvid, a to znači praotkrivno djelovanje Ombudsmana na koje je bio potpuno "zaboravio". Pa sada kada međunarodna zajednica vidi kako nije radio svoj posao kreće navodno da radi posao za koji je debelo plaćen”, ističe Marković.

Bjeković je, navodi, veliku štetu nanio Crnoj Gori i crnogorskom narodu. 

“Podnesite ostavku Bjekoviću, jer u vas građani više nemaju povjerenja, potpuno ste uništili jednu tako značajnu instituciju i sada je to svakome jasno, nema više manipulacija. I objasnite molim Vas što to znači formirao predmet? Kao da je neki veliki posao obavljen? Ali to je samo gluma za one neupućene. Podnesite ostavku Bjekoviću dosta je bilo nerada, spavanja i kamuflaža”, zaključuje Marković. 

 



0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.