Društvo

MAJSKU PENZIJU POVEĆATI SRAZMJERNO INFLACIJI

(15 riječi)

Danas je održana redovna sjednica Skupštine Saveza udruženja penzionera sa koje je poručeno da majsko povećanje penzija treba bude srazmjerno visini inflacije i da se zakonom reguliše pitanje primanja srazmjernih i minimalnih penzija. Takođe je poručeno da treba da se poštuju stečena prava penzionera na određenu visinu penzije.

Penzioneri apeluju na Vladu da se posveti puna pažnja rješavanju problema Instituta „Igalo“ sa razloga što decenijama ova kuća sarađujući sa Savezom poklanja punu pažnju penzionerima koji borave tamo na rehabilitaciji.

Kako je istakao predsjednik Saveza penzionera koji broji više od 90.000 penzionera Branko Vešović sadašnjim povećanjem minimalne penzije sa 253,61 eura izjednačeni su penzioneri po primanjima, oni koji su pošli sa punim radnim stažom od 35 do 40 godina sa onima koji su pošli u penziju sa 15 do 20 godina radnog staža, što je stvorilo nezadovoljstvo među takvim nosiocima penzija,

- Godinama tražimo da se penzije vezuju za prosječna primanja u zemlji, u odnosu od 63 do 65  odsto. Sada je taj odnos ispod 50  odsto - kazao je Vešović.

Takođe kako je naglasio ne učlanjuju se penzioneri u Savez kako je to ranije rađeno.

- Dogovorio sam se sa direktorom Fonda PIO da novi penzioneri se prijavljuju opštinskim udruženjima, a oni svake tri mjeseca dostave spisak Savezu. Nakon toga će Savez tromjesječno slati zbirnu listu Fondu PIO - istakao je Vešović.

Takođe naglasio je da Savez svake godine dobija manje mjesta za odmor i rekreaciju, pa Upravni odbor zahtijeva da se prestane sa tom praksom, i da se ta mjesta ne dijele izmišljenim udruženjima,



- Insistiramo i da se nastavi stambena izgradnja, bilo osnivanjem zadruge, ili da to radi Fond PIO i Ministarstvo rada i socijalnog staranja, ali da obavezno treba nastaviti tu humanu akciju - kazao je Vešović i smatra da poslije 12 godina elimisanje Saveza da potpisuje ugovor o boravku penzionera sa Institutom „Igalo“, Fond PIO ne može da odlučuje da li Savez treba da potpiše ugovor ili ne.

Penzioneri su apelovali i da se nastavi sa potpisivanjem ugovora sa pojedinim firmama gdje penzioneri mogu nabavljati robu na odloženo plaćanje. Takvih ugovora ranije je bilo preko 300, te smatraju da Fond PIO promijeni tu odluku i nastavimo sa potpisivanjem istih,

- Kad je u pitanju humanitarna pomoć, zahtijevamo od Upravnog odbora Fonda PIO da se primjenjuju ranije donijeti zajednički kriterijumi i da visina penzije nije jedini kriterijum. Upravni odbor Saveza smatra da treba da se nastaviti saradnju sa odgovarajućim subjektima sistema, resornim ministarstvima, Fondom zdrastva, lokalnim upravama te da se odnosi sa Fondom PIO prevaziđu i uspostavi saradnja i razumijevanje, koja će se reflektovati pozitivno na crnogorske penzionere - kazao je Vešović dodajući da će Udruženje podržati jednoglasne predloge opštinskih udruženja za promjenu članarine.

- Ona se nije mijenjala od 2009. godine. Većina predloga pristiglih od opštinskih udruženja je da se članarina plaća za penziju do 300  eura - 0,60, a za penziju preko 300 - 0,80 eura odnosno 80 centi - kazao je Vešović.

Kako je istakao na većini godišnjih skupština u opštinskim udruženjima, izražena je jednodušna podrška Savezu i njegovim organima.

Na sjednici je izraženo nezadovoljstvo nakon kadrovskih promjena u Fondu PIO.

-  Od tada postoje brojne nesuglasice na relaciji Savez udruženja penzionera i ove naše matične kuće. Fond PIO insistira na razbijanju Saveza formiranjem novih udruženja, Pokreta penzionera, kao i isticanje u prvi plan političke partije penzionera, a samim tim je došlo do konfrotacije među penzionerima. Osnivali su udruženje (primjer Rožaje) obećavši  im pet metara drva da potpišu i tu pristupnicu iskoristili da osnuju novo udruženje (naravno od isporuke drva nema ništa). Stav Saveza je bila saradnja sa svima, a sve u korist zaštite socijalnog i materijalnog položaja crnogorskih penzionera - poručio je Vešović.

Potpresjednica Saveza udruženja, Jelena Međedović apelovala je da je saradnja sa glavnim organom Fondom PIO koji bi trebao da bude krovna institucija penzionera i dalje na niskom nivou.

- Evidentno je i na žalost sve prisutnije nezadovoljstvo penzionera čije interese praktično ne štiti niko, a penzioneri se doživljavaju kao teret društva. Penzioneri su nezadovoljni odnosom sa Fondom PIO odakle dolaze informacije da penzioneri ne očekuju pomoć - kazala je Međedović naglašavajući da treba da se uredi socijalni karton na koji se već dugo čeka i da se ozbiljno razmisli o socijalnim penzijama, kao i da se nastavi sa izgradnjom stanova za penzionere…  



0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.