Škrinja

Preminuo Novak Kilibarda

(15 riječi)

Završio je univerzitetske studije i doktorat nauka u Beogradu. Radio je u Višegradskoj gimnaziji, na Pedagoškoj akademiji u Nikšiću i na Univerzitetu Crne Gore

Crnogorski profesor, književnik i bivši političar i predsjednik Narodne stranke Novak Kilibarda preminuo je danas u 90. godini.

Kilibarda je rođen je 7. januara 1934. godine u Banjanima.

Završio je univerzitetske studije i doktorat nauka u Beogradu. Radio je u Višegradskoj gimnaziji, na Pedagoškoj akademiji u Nikšiću i na Univerzitetu Crne Gore.

Za svoje književno djelo dobio je nagrade “Radoja Domanovića, “Branka Ćopića, “Jedinstva (za knjigu godine 1988), Srpske književne zadruge i Trinaestojulsku nagradu Republike Crne Gore.

Objavio veliki broj knjiga

Gostovao je kao predavač na više univerziteta u Evropi i učestvovao na većem broju naučnih simpozijuma u Crnoj Gori i inostranstvu. Objavio je veliki broj knjiga i radova iz oblasti nauke o književnosti, uključujući i prvu istoriju usmene književnosti Crne Gore. Radovi su mu prevođeni na engleski, njemački, francuski, ukrajinski, bugarski, ruski, poljski, albanski i turski jezik. Bio je prvi predśednik Senata Dukljanske akademije nauka i umjetnosti.

Kao prozni pisac napisao je više od deset zbirki pripovjedaka, tri drame i četiri romana. Za svoj književni rad dobio je Trinaestojulsku nagradu (1989), najveće crnogorsko nacionalno priznanje, kao i više drugih relevantnih nagrada iz oblasti književnosti u Crnoj Gori i regionu: Nagrada “18. septembar”, SO Nikšić 1969; Nagrada “Branko Ćopić” za najuspješnije humoristično-satirično ostvarenje, “Osmica”, Beograd 1986; Nagrada “Radoje Domanović” Redakcije lista Jež, Beograd 1988; Nagrada za knjigu godine, Jedinstvo, Priština 1988; Nagrada Fonda “Dušan Baranin” za roman Crnogorska hronika, Srpska književna zadruga, Beograd 1995.

Vlada Crne Gore je, na prijedlog Ministarstva kulture, 2011. godine dodijelila Kilibardi status istaknutog kulturnog stvaraoca.

Politčka karijera

Postaje član Saveza komunista Jugoslavije 1954. godine, a početkom 70-ih godina izabran je za poslanika Skupštine SR Crne Gore. Disident postaje 1971, kada je napisao predgovor knjizi Anegdote i priče iz Crne Gore, u kojoj određeni stihovi veličaju Krsta Zrnova Popovića. Nakon toga Kilibarda je isključen iz SKJ i smijenjen s mjesta direktora Više pedagoške škole, a oduzet mu je i poslanički mandat.

Bio je predśednik Narodne stranke (1990-2000) i poslanik u skupštini SRJ i DZSCG. Sa liderom Liberalnog saveza Crne Gore, Slavkom Perovićem, sklopio je koaliciju Narodna sloga 1996. godine. Na izborima 1998. godine Narodna stranka postaje dio koalicije Da živimo bolje (DPS-SDP-NS), čijom je pobjedom poražena politika Slobodana Miloševića u Crnoj Gori. Od 1998 do 2000. obavljao je funkciju potpredśednika Vlade Crne Gore za politički sistem i unutrašnju politiku. Kao diplomata bio je šef Informativno-trgovinske misije Vlade Crne Gore u Sarajevu (2000-2004) i ministar-savjetnik u Ambasadi DZSCG u Bosni i Hercegovini (2004-2006).

Kilibarda je bio izabran za počasnoga predśednika Nacionalnog komiteta Crne Gore za realizaciju projekta Savjeta Evrope Povezivanje različitosti („Link Diversity“). Dugo godina bio je član crnogorskog Republičkog savjeta za zaštitu prava pripadnika nacionalnih i etničkih grupa. Bio je i član Savjeta Pokreta za nezavisnu evropsku Crnu Goru, osnovanog 2005. godine.0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.