Sagovornici

Milan okuplja Jugoviće u Jugovićima

(15 riječi)

U selu Jugovići u nikšićkoj Župi biće uskoro otvoren Muzej gusala, prvi takve vrste na prostoru bivše Jugolslavije u kome će se naći postavke najboljih guslara:Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Albanije, kao i eksponati narodnih instrumenata i nošnje. Biće to zadužbina Milana Filipovića, koji se punih šest decenija druži sa guslama pronoseći širom svijeta njihovu i slavu crnogorske tradicije.Korona je unogome usporila ove poslove, ali,ako ne bude neočekivanoga najkasnije do kraja godine u selu Jugovići biće opet na okupu svi Jugovići. Radovi na objektima su privedeni kraju, gotovo 95 odsto su završeni,finansijska konstrukcija, biće zatvorena sa jednim humanitarnim koncertom.Onoga dana kada se Muzej otvori sve će biti predato državi Crnoj Gori na upravljanje, kaže Milan Filipović.

Na licu mjesta bio je naš novinar Budimir Bućin


           Milane, odakle vam ideja da krenete u ovaj projekat ?

           Došao sam prije 10 godina na ideju da radim na otvaranju Muzeja gusala.Mislim da sam imao za to sve uslove.Šest decenija sam na sceni, obišao sam pola planete,bio sam i prvak Crne Gore i Jugoslavije i na funkcijama u tim savezima.Guslari iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine bili smo u jedinstvenom savezu.Srbija je htjela da se ukine taj Savez i da bude Savez srpskih guslara.Za mene je to bio apsurd. Meni to nije bilo normalno i mi smo se 2006. godine razdvojili. Otrprilike polovina je mislila drugačije i priključili se njima. Po, jedno, desetak društava otišlo je ka jednoj i drugoj strani. Okomilili su se na mene  što sam  se izjašnjavao kao Crnogorac. Niti sam koga dirao, niti sam razmišljao o politici. Takve su i moje pjesme, a i  moja žena je bila iz Srbije. Ja sam vaspitavan u duhu bratstva i jedinstva.

             I nakon što je ideja sazrela krenulo se u realizaciju, ni malo lakog posla?

            Na realizaciji muzeja radim više od 6 godina, i to na svom imanju u selu Jugovići u Župi nikšićkoj.Ja sam došao do ideje da to bude Muzej gusala država regiona koje imaju gusle i etno instrumente :gajde, frulu diple....i to će bit moja zadužbina.U pitanju su dražave :Crna Gora, Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Albanija i  Sjeverna Makedonija , koja je imala davno gusle još u 18 vijeku.Sad nemaju, ali imaju dosta  etno instrumenata. Prije neki dan sam razgovarao sa njihovim ambasadorom i prihvatili su ideju i učešće u Muzeju.Mislim da je završeno oko 95 posto poslova. Imamo dvije zgrade. U jednoj zgradi biće izložene gusle po dražavama.Tu se planira da budu najbolji guslari neki od prije 100 i više godina.U drugoj biće da se sjedne popije kafa, sok....  

        Oba muzeja su privedena kraju.Ograda je pocinčana.Sa lijeve strane biće Spomen česma donacija iz Bileće u sredini  moj spomenik u bronzi sa guslama.Taj spomenik se radi u Beogradu i u avgustu biće gotov.Kada je u pitanju Crna Gora biće tri generacije guslara prvu sačinjavaju:Petar Perunović, Tanasije Vučić i  Jevrem  Ušćumlić. U drugoj  su :Boško Vujačić,Branko Perović, Kosta Plaković,Mišo Vujović ,Stojan Sitić , Mujo Nikčević i ja(Milan Filipović),i treća generacija su  Stevan-Mišo Popović, Rajko Žižic, Milan Vujović, Djoko Koprivica i tu je najmladji naš član Miloš Jovanović iz  Kotora.Ostale države  daće najviše po 5 guslara.Bosna i Hercegovina tri.

 

                A što je sa finansijskom konstrukcijom ?

          Iskren da budem zasad je to blizu 100 hiljada. Pomogle su sve insistucije u Crnoj Gori, grad Nikšić.Skoro da smo pri kraju, fali još malo manje od 10 hiljada eura.  Mi uskoro imamo donatorsko veče, očekujem da  će se zatvoriti konstrukcija.Mi smo  ovo mogli i ranije ostvoriti da nije bilo korone.Nije samo  novac u pitanju problem je što se ne može poć do Beograda, Zagreba, Sarajeva,A sa svima se moramo detaljno dogovorit.Nama sad predstoje radovi unutra, to jest postavka.Treba svakoj državi odrediti svoj prostor.Ako su  njihovo 3 metra treba sve u detalje isplanirat, da oni osmisle svoj prostor.Opština Nikšić mi je puno pomogla zahvaljujem im,naravno Ministarstvu kulture, Vladi, predsjedniku države. Kad bude dan otvaranja Muzeja,predaću  i Muzej i imanje sve što je unutra,državi Crnoj Gori.Da bude domaćin i da time rukovodi. Opština je uradila sve pripremne radove još da se udari asfalt.To je za koji dan ,a Veleteks će uraditi "pošumljavanje", da vidimo gdje će se naći omorika,jela.....

              Padaju li gusle po malo u zaborav ?

             Bilo je nekad veliko interesovanje za gusle.To je bilo otprilike do početka ovog rata.Mi smo imali festivale, tražile se karta više, danas nema toga.Festival 40 guslara dvije noći ulaznica 3 eura,ne dodje skoro niko.Sjećam se  svojevremeno dva koncerta u Domu Vojske u Podgorici puno je ljudi ostalo vani.1986. godine u sarajevskoj Skenderiji prodato je bilo svih 7.200 karata.Pa onda na Ilidži, puna dvorana. Toga više neće biti za milion godina.

               A koliko koštaju danas kvalitetne gusle?

             Prave kvalitetne gudsle možete kupiti za oko  250 eura.Naravno ako želite nešto kvalitetnije i sa nekom glavom to je skuplje, ide čak do 500 eura.

              Kažu da ste obišli pola planete ?

           Vjerovatno je tačna ta konstatacija.Mislim da sam pjevao u 80 odsto država Evrope.2010. pjevao sam na otvaranju Svjetskog festivala u Šangaju.Tada je bio u tom gradu i predsjednik Filip Vujanović.Mene je Vlada odredila kao  crnogorskog predstavnika.Učestvovalo je 300 zemalja,sa oko  5 hiljada posjetilaca.Pjevao sam "San Vuka Mandšića".Ministar kulture Kine  mi je čestitao na našem jeziku i rekao da je to bila najsjanija tačka. Pjevao sam 1994. na Danima crnogorske kulture u Ksantju u Grčkoj.Nikad neću zaboraviti nastup 1976. -120 godina od rodjenja Nikole Tesle,kod Gospića 10. juli .Pjevao sam pred najvećim rukovodstvom Jugoslavije, kažu da je bilo 250 hiljada ljudi.Dobio sam uveče kasno pjesmu.Sjećam se vježbao sam do zore i u jednom momentu pokuca neko na vrata i obrati mi se čovjek riječima "Je si li ti lud što radiš svu noć, od tebe ne možemo spavat ?". Kad sam mu objasnio nasmijao se i gotovo izvinio.Ja jedini od guslara, vrhunski umjestnici, Miroslav Čangalović...Sve je bilo ozvučeno nema mikrofona, kad mi je rekao reditelj kreni ja uradih tako i sve je proteklo u najboljem redu.Pogleda me  Vidoje Žarković, malo se nasmješio,diskretno,dade mi malo vjetra u ledja, ali ništa više od toga. Ja počeh "120 već je  prošlo  ljeta od rodjenja jednog djeteta, kojeg svijet genijem nazvaše, jer rodom,on je iz zemlje naše". A kad je Nikola Tesla otišo u Ameriku   Petar  Perunović mu je poklonio gusle, sa posvetom.

           Ostalo je dosta toga snimljenoga od Milana Filipovića ?

        Nebih sve da nabrajamo da ne ispadne da se hvalim.Tu su  gramofonske ploče, kasete, CD, video snimci napisana je i  knjiga prije nekoliko godina.Sa ponosom mogu istaći da moje pjesme imaju antologijsku vrijednost, oslobodjene šunda, kiča i politike. I još samo da otvorimo ovaj Muzej.I sve će se naći na tom mjestu.

          

        Hvala što ste me posjetili i vi ste dobili najsvježije informacije i pozivnicu za otvaranje.


0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.