Istorija

Vojvoda Božidar Vuković Podgoričanin žrtva velikosrpske mitomanije

(15 riječi)

Ostaje nerazjašnjeno koji to ''zakon'', zapravo, štiti netačan natpis na postamentu, ako je krajem 1946. godine Skupština Federativne Narodne Republike Jugoslavije poništila sve zakone i pravne propise donešene u doba Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca i Kraljevine Jugoslavije - prerod kada je Crna Gora doživjela okupaciju i aneksiju

Priredila: Tijana Lopičić

Kada srpska mitomanija zagospodari, onda, zasigurno, istorija zaćuti. Kako bismo odgovorili na ovaj izazov i suprostavili se malicioznoj propagandi, te spriječili dalju ekspanziju kulturnog genocida nad Crnogorcima i crnogorskom istorijom, koja, moramo priznati, uzima maha, nastala je potreba za realizacijom YouTube  emisije “Hiljadugodišnja crnogorska istorija”.

Četvrta epizoda pod nazivom “Vojvoda Božidar Vuković Podgoričanin nije Srbin” je savršen primjer kulturnog genocida nad Crnogorcima, jer natpis na postamentu spomenika ima netačan (mitomanski) zapis.

Na osnovu inicijative Ranka Perovića, povodom netačnog natpisa na postamentu spomenika  Božidara Vukovića, te da se u skladu sa istorijskim činjenicama izmijeni postament, tadašnja sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Nela Savković Vukčević u saradnji sa Crnogorckim PEN centrom organizovali su Okrugli sto na temu “Božidar Vuković Podgoričanin”. Održan je 26. i 27. decembra 2016. dodine, a Zbornik je publikovan 2018.

Učestvovala su 24 crnogorska intelektualca ukazujući prventveno na enorman značaj Bozidara Vukovica za crnogorsku kulturnu baštinu, te da vojvoda Vuković sam određuje svoje porijeklo i pripadnost, i da nije, i ne može biti Srbin.


Nemoćni pred istorijskih činjenicama neosnovano su zadržali stav da je ”spomenik zakonom zaštićen i da postoji obaveza da bude u autentičnom obliku”. Apsurdnost ove izjave osporila je novinarka Gordana Borović, ističići da spomenik nije autentičan iz 1939. godine, već da je do sada postament dva puta izmijenjen.

Ipak, ostaje nerazjašnjeno koji to ”zakon”, zapravo, štiti netačan natpis na postamentu, ako je krajem 1946. godine Skupština Federativne Narodne Republike Jugoslavije poništila sve zakone i pravne propise donešene u doba Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca i Kraljevine Jugoslavije – prerod kada je Crna Gora doživjela okupaciju i aneksiju.

Vrijeme je za ponavljanje inicijative, a publikacija „Zbornik – Božidar Vuković Podgoričanin“  je dovoljna da  se izmijeni sramni natpis na postamentu vojvode Božidara Vukovića Podgoričanina.

Pogledajte:



1 Komentara

OkSports Postavljeno 02-05-2023 09:14:33

Highly recommended did this. Very interesting information. Thanks for sharing! Ok-Sports

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.