Društvo

VLADO ŠĆEPANOVIĆ ZA MERIDIANSPORT: Ovo je šah, mislim da je tu Željko nepobjediv

(15 riječi)

Proslavljeno crnogorsko košarkaško ime, Vlado Šćepanović, u razgovoru za Meridiansport prokomentarisao pobjedu Partizana nad madridskim Realom, najavio večerašnji drugi susret, tema je bila ABA liga, ali i NBA

“Upucao” je Kevin Panter madridski Real u prvom meču TOP 8 faze Evrolige, ali kralj ne bi bio kralj kad bi pao nakon jednog metka. Mada, činjenica je – teško je ranjen, nakon što je četa Željka Obradovića ušla u palatu i na čelu sa svojim pomenutim kapitenom izazvala haos u dvorištu jednog od glavnih konkurenata za tron elitnog evropskog košarkaškog takmičenja.

Trojka na četiri desetinke prije kraja i trijumf “crno-bijelih” 89:87 već je arhiviran u glavama igrača beogradskog velikana, zaboravljen u taboru španskog giganta, jer večeras (od 20.45) je novi meč. Nova bitka u ratu gdje je prvi uspješan strateški korak napravio Partizan našeg Vlada Šćepanovića. Legendarni crnogorski košarkaš, nekadašnji prvak Evrope i svijeta, četvorostruki šampion Jugoslavije (dva puta sa podgoričkim “plavima”, isto toliko sa “crno-bijelima”), pa čak i trener Budućnosti i Partizana idealan je sagovornik da prokomentariše dešavanja sa prve utakmice u glavnom gradu Španije, podijeli sa nama stručnu analizu, ali i najavi ono što nas tek čeka. Sa Šćepanovićem krenuli smo redom…

Da li je trijumf Partizana u Madridu iznenađenje?

“Podvig jeste, ali za mene nije iznenađenje. Govorio sam da je ekipa sa ovakvim trenerom pravljena za velika djela. Sistem se ne može stvoriti preko noći, treba mu vremena. Željko kad je došao bilo je nedoumica poslije prošle sezone, ali on je trener koji garantuje da će sistem početi da funkcioniše, da će pronaći prečicu da bude kakav treba. Iako prva polovina sezone nije obećavala možda ovakav rezultat, ali kad imate takvog trenera, takav stručni štab (radio sam sa Acom Matovićem i znam kakav je), tako da za mene nije iznenađenje”, govori nam Šćepanović na početku razgovora i dodaje:

“Željko je napravio ekipu i vjerovao je u nju. Vidjeli ste u utakmici, igač koji je najviše plaćen, uzeo je da riješi meč jer je to njegov posao, iako tim dobija meč, iako je atmosfera u Partizanu savršena. Imate trenera sa ogromnim iskustvom igranja takvih utakmica, protiv ekipe koja je za veliki respekt, ne smije da se potcijeni, ali ni da se precijeni – to je Partizan i pokazao. Ekipa je superiorno ušla u TOP8, igrala je najbolju košarku posljednja dva mjeseca i došla u situaciju da protiv jednog od najboljih timova obezbijedi Fajnal for”.

Ali, ništa nije gotovo. Odmah je to nakon utakmice apostrofirao Obradović?

“Ta jedna utakmica mnogo znači, ali ne garantuje ništa. Daje miran san do sljedeće, do mečeva u Beogradu, i Željko jeste rekao da opuštanja nema – to je realna priča. Sa druge strane, Mateo Ćus je istakao da se Real nikada ne predaje. Trentuno je sve na Partizanovoj vodenici. Igrači su dobili još veće samopouzdanje, dok je Real u sitauciji biti ili ne biti. I to može biti mač sa dvije oštrice, pogotovo u drugoj utakmici”, poruka je Šćepanovića.

Koliko je teško savladati Real Madrid dovoljno govori i statistika Partizana iz prve utakmice. Šutirali su “crno-bijeli” 50 odsto za tri (13/26), na ruku im je išlo odsustvo, odnosno povreda Edija Tavaresa u drugom poluvremenu. A ipak, pored vrhunskog šuta sa distance pobijedili su uz zvuk sirene! Stiče se utisak da je Partizan, ne zanemarujući ogroman trijumf, imao problema u igri jedan na jedan?

“Taj problem imaju na poziciji tri, gdje je Gabrijel Dek superiorniji fizički od svih igrača Partizana na ‘low postu’. To je Real maksimalno koristio. Ako imate Tavaresa na drugom postu, onda morate pustiti košarkaša da igra jedan na jedan, ako rotirate spolja, onda imate otvoren šut…Tako da su to stvari mnogo teške za branjenje, ali će Željko naći nekoga da brani Deka na ‘low-postu’. Ne sumnjam da su iskoristili slobodan dan da sve analiziraju i odmore se koliko mogu”, objašnjava Šćepanović i večeras u Madridu očekuje drugačiju utakmicu:

“Real mnogo dobro trči tranziciju i bolji je u igri na otvorenom terenu. A to Partizan ne želi, ne želi jurnjavu i trku, već pozicionu igru pet na pet gdje ima mnogo više prednosti i po meni mnogo bolje napadače nego što to ima Real spolja. Ovo je kao šah i mislim da je Željko tu nepobjediv. Sa druge strane Real je Real, a promašio je dosta penala, zicera i to se ne može zanemariti. Odigraće sa mnogo više energije da sačuva dostojanstvo svog imena. Očekujem tvrđu i prljaviju utakmicu”.

Lako je biti general poslije bitke, ali jedno pitanje iz trenerskog ugla – da li je Mateo Ćus trebao da pravi faul u posljednjem napadu? Real je imao pola koša prednosti, lopta je dugo bila kod Matijasa Lesora prije nego što je došla u posjed Pantera. Hipotetički, šta bi u toj situaciji uradio trener Šćepanović?

“Uvijek je to 50-50, za i protiv. Pravio bih faul na nekom od igrača, ali da to nije Panter i da ostane 10-12 sekundi do kraja napada. Ipak, igrate na domaćem terenu gdje je malo veći pritisak na sudije, imate veću vjerovatnoću da pogodite nego da odbranite. Kad imate napsrem sebe igrače ekstra klase kao što je Panter, onda je to veliko gatanje. Ispostavilo se kao neispravan potez, možda da je promašio svi bi rekli da je Ćus bio u pravu. To su stvari koje nijedan trener ne može decidno da vam kaže. Nezahvalno je, ali iskreno pravio bih faul”, otkriva nam Šćepanović.

Partizan u ovom trenutku o njoj ne razmišlja, ali u petak kreće, i po prvi put ove sezone, TOP 8 faza ABA lige! Prva će na parket Budućnost protiv Mege (18.00h), u kasnijem terminu (20.00h) igraju Crvena zvezda – Zadar, u subotu (18.30h) Cedevita Olimpija – FMP, a “crno-bijeli” protiv SC Derby-a, ko zna kad! U svakom slučaju, velika stvar za crnogorsku košarku što će tokom doigravanja imati dva predstavnika, zar ne?

“Mislim da je novi format prava stvar za sve ekipe. Po mom mišljenju prva tri mjesta – zasluženo. U startu se znalo po budžetima, da je praktično prognozirano da Crvena zvezda i Partizan igraju finale. Ostale ekipe rasterećeno ulaze u sve to sa motivom više da se dokažu koliko mogu protiv izratih favorita. Biće zanimljivo. SC Derby je u fenomenalnoj situaciji,ima šansu da nastavi sezonu i stavi tačku na veoma uspješnu sezonu”, kaže Šćepanović i smatra da će crnogorski šampion imati ozbiljnu rolu u plej-ofu:

“Budućnost je dugo godina u vrhu. Nemaju breme favorita, a to je uživanje. U sportu se najviše pamti rezultat, posljednji utisak je najbitniji, a Budućnost ima šansu da promjenljivu sezonu, pogotovo u Evrokupu, učini dobrom na kraju, da pruži ozbiljan otpor, zašto da ne uđe i u finale? A, tamo je sve moguće…”

Pa kad smo sve detaljno prošli za kraj kratko i NBA? Ozbiljno se zahuktava doigravanje i sa druge strane Atlantika?

“Ne pratim previše, ali gledam zbog Nikole Jokića Denver i Los Anđeles Lejkerse zbog Lebrona Džejmsa – čovjek je fenomenalan sa 40 godina. Pratiću od polufinala, to je onda ozbiljna košarka. U ligaškom dijelu, sve mi više djeluje rekreativno, a u doigravanju je znatno drugačija priča”, zaključio je Šćepanović.



Povezani članci...

3 Komentara

online gambling philippines Postavljeno 12-05-2023 09:43:33

Excellent to the point article and news.. Well appreciated, My sites: online gambling philippines

Odgovori ⇾

okbet Postavljeno 02-05-2023 10:35:40

A very awesome blog post. We are really grateful for your blog post. You will find a lot of approaches after visiting your post. Fake Okbet

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.